Vadkovászos kalács Torma konyhájából
- 8% Fehérje
- 74% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 8% Fehérje
- 74% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
300g finomliszt1092 kcal
-
250g kovász455 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
100g aszalt sárgabarack241 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
100g tej56 kcal
- 8% Fehérje
- 74% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
35.5g finomliszt129 kcal
-
29.6g kovász54 kcal
-
3.6g vaj25 kcal
-
11.8g aszalt sárgabarack29 kcal
-
7.1g cukor28 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.5g vanília kivonat0 kcal
-
11.8g tej7 kcal
- 8% Fehérje
- 74% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.4 g
Zsír
-
Összesen 5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 189 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 90 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 75.1 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 14 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 64 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 34 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 368 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 13 micro
- 8% Fehérje
- 74% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 50.1 g
Zsír
-
Összesen 29.8 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 65 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1133.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 147 mg
-
Kálcium 239 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 126 mg
-
Foszfor 537 mg
-
Nátrium 72 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 450.6 g
-
Cukor 118 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 84 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 385 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 121 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 201 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2210 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 77 micro
- 8% Fehérje
- 74% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 3.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 134.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 64 mg
-
Nátrium 9 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53.4 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 10 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 46 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 24 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 262 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A lisztet összekeverjük a csipet sóval, cukorral, vaníliával,azaktív vadkovászt pedig 1 dl langyostejjel. A kovászos tejet hozzáadjuk a lisztkeverékhez, összekeverjük, majd hozzávegyítjük a puha vajat. Ha kell adunk hozzá még tejet, és kézzel vagy géppel jófényes, puha tésztát dagasztunk.
- 2-3 óra alatt a duplájára kelesztjük (függ a kovász erősségétől és hőmérséklettől;20-25 fok az ideális).
- Ezután hajtogatjuk, mint a pogácsát, és pihentetjük megint egy órát.
- Pihentetés után téglalap alakúra lapogatjuk (a hossza akkora legyen, mint a sütőforma hossza), és elosztjuk rajta az aszalt kajszi-feleket. (Aszélét kb. 2 cm-re szabadon hagyva, és ne tegyük a kajszikat túl szorosan, mert akkor nem tudjuk feltekerni a tésztát!)
- A tésztát hosszábanfeltekerjük, végeketösszecsipkedjük, ésa kivajazott-lisztezett sütőedénybe tesszük.
- Megint kelesztjük pár órát (mostkivártam a 3 órát!), lespricceljük vízzel,majd a melegedő 180 fokos sütőbe tesszük.
- Szép aranybarnára sütjük (kb. 50 perc), sütőből kivéve tejszínnel vagy tejföllel lekenjük, és rácson hűtjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 22x10x8
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 21
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1745
- Feltöltés dátuma: 2013. február 24.
Ajánló
Aki cukrosabban szereti az édességet, feltekerés előtt esetleg szórhat a barackokra egy kis barna cukrot (ez jobban ragad és kicsit karamellás az íze). A barackokat fel lehet darabolni apróra is. A foszlós vaníliás kalácsom receptjét használtam ehhez a tésztához is. Ez habár fényes, de kissé ragacsosabb volt dagasztás után is, és persze mint minden vadkovászos tészta, sokkal tovább kelt, mint a sima élesztős. A fehér liszttel erjesztett vadkovász készítését csak a nagyon kíváncsiaknak és elszántaknak ajánlom; nekem 2 hétig tartó fegyelmezett figyelgetésbe, etetésekbe telt 'Fecó" kovászom beindítása, és megerősítése. Persze megérte!!!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Muszáj volt tovább kísérleteznem a vadkovászos kalács készítésével; a kelesztés hosszát és a sütés-kezdést akartam optimálisan eltalálni. Szerencsére most nagyon jól összedolgoztunk "Fecóval"! Könnyű, tejes-vajas-vaníliás ízű bélzetet és puha héjat kaptam; a sütés alatt felpuhult, krémszerű sárgabarack meglepetésekkel.:)))