Vad brokkoli sajtszósszal
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
csakegygourmet
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 9% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 26% Zsír
-
100g brokkoli21 kcal
-
28g vaj201 kcal
-
25g cheddar sajt101 kcal
-
25 kcal
-
100g tej56 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összesen
404
kcal
- 9% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 26% Zsír
-
200g brokkoli41 kcal
-
56g vaj402 kcal
-
50g cheddar sajt202 kcal
-
50 kcal
-
200g tej112 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összesen
807
kcal
- 9% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 26% Zsír
-
38.4g brokkoli8 kcal
-
10.7g vaj77 kcal
-
9.6g cheddar sajt39 kcal
-
10 kcal
-
38.4g tej21 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összesen
155
kcal
- 9% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.4 g
Zsír
-
Összesen 33.4 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 85 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 792.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 329 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 185 mg
-
Nátrium 237 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.5 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 69.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 295 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 54 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 65 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 270 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 286 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 872 micro
Összesen
404
kcal
- 9% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.8 g
Zsír
-
Összesen 66.8 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 170 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1584.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 659 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 58 mg
-
Foszfor 370 mg
-
Nátrium 473 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 138.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 589 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 109 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 129 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 96 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 541 micro
-
α-karotin 31 micro
-
β-karotin 572 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1745 micro
Összesen
807
kcal
- 9% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 12.8 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 304.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 126 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 91 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 26.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 113 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 104 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 110 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 335 micro
Összesen
155
kcal
Hozzávalók
-
4 ek vaj
-
1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
-
2 dl tej
-
szerecsendió ízlés szerint
Elkészítés
- Valamilyen tiszta helyről szedjük le a még bimbós állapotú útszéli zsázsa felső 5 cm-nyi szárát levelestül. Napsütötte, bolygatott területeken gyakori.
- Vajon egy kevés vízzel fonnyasszuk össze.
- Készítsünk egy világos rántást: a lisztet tegyük a tűz felett felolvasztott vajhoz és kicsit pirítsunk oda neki. Folyamatosan adjuk hozzá a tejet állandó habverős kevergetés mellett, és a sajtot. Fűszerezzük szerecsendióval, borssal.
- Tálaljuk a vad brokkolit megmaradt rizzsel, leöntve sajtszósszal.
- Receptkönyvben: 2
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 200
- Feltöltés dátuma: 2024. április 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
csakegygourmet
78 recept
Erdőkostoló blogján ismerkedtem meg ezzel az invazívan szaporodó káposztafélék családjába tartozó növénnyel, az útszéli zsázsával (Lepidium draba). Franciául szószerint vad brokkolinak hívják (brocoli sauvage). Nyersen kifejezetten erős, mustáros íze van, kissé kesernyés utóízzel, mely a főzés, különböző szószok hatására mérséklődik. Virágát, bimbóit nyersen salátába használom, mint fűszeres zöld. Francia és spanyol forrásokban a magjait a bors helyettesítésre használták régidőben.