r
Nosalty Logó

Tönkölybúzás kenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Évi néni
Tönkölybúzás kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
kenyérsütő
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 334 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 3001 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 219 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.1 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1006.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    102 mg
  • Foszfor
    333 mg
  • Nátrium
    494 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    68.1 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    64.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    63 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    150 micro
Összesen 334 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    117.7 g

Zsír

  • Összesen
    25.6 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9060.5 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    101 mg
  • Kálcium
    516 mg
  • Vas
    31 mg
  • Magnézium
    919 mg
  • Foszfor
    2995 mg
  • Nátrium
    4446 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    21 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    613.1 g
  • Cukor
    72 mg
  • Élelmi rost
    85 mg

VÍZ

  • Összesen
    577 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    45 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    569 micro
  • Kolin:
    89 mg
  • Retinol - A vitamin:
    68 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1350 micro
Összesen 3001 kcal
  • 9% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    663.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    219 mg
  • Nátrium
    326 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.9 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 219 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tönkölybúzát egy éjszakára beáztatjuk.
  2. Másnap leöntjük az áztatólevet róla, és kevés sós vízben 20 perc alatt megfőzzük, leszűrjük (kb. olyan hosszan kell főzni, mint a barna rizst - én nem főztem teljesen puhára).
  3. Az élesztőt a szokásos módon mézes, meleg vízbe morzsoljuk, felfuttatjuk benne.
  4. Az összes hozzávalókból kissé keménykés tésztát gyúrunk, amit egy órán keresztül, langyos helyen letakarva kelesztünk.
  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, megformázzuk, attól függően, milyen formában szeretnénk sütni. (Ha kerekre szeretnénk, akkor mint a zsemlét, a tészta széleit körben maga alá hajtogatva, kerekre formázzuk. Ha pedig hosszúkásra szeretnénk, akkor kinyújtjuk vagy széthúzogatjuk, majd feltekerve alakítjuk ki a formáját.)
  6. Tetővel rendelkező, vastag falú edénybe rakjuk, a tetejét megkenjük egy kis joghurttal vagy tejjel, és lefedve újabb fél óráig kelesztjük, míg újra szép kövér lesz.
  7. Addig a sütőt előmelegítjük 200 fokra hőlégkeverésen.
  8. A kenyeret lefedve a forró sütőbe tesszük fél órára, majd a fedőt levéve, még további negyed órát pirítjuk, itt már csak 180 fokon.
  9. Rácsra téve hűtjük ki.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 28
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 41
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 9
  • Össznézettség: 14005
  • Feltöltés dátuma: 2013. június 02.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tönkölybúzás kenyér
Évi néni 1830 recept

Az Ázsia boltban, a liszteknél nézelődve láttam meg a tönkölybúzát. Akkor jött az ötlet, hogyha már úgyis imádom a tönkölylisztet, miért ne tehetnék bele egész búzaszemeket a kenyérbe. Bizony nagyon finom, lágy, illatos kenyér kerekedett belőle.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...