tarte Tatin
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Petra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 2% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
33g finomliszt121 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
4g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
Összesen
605
kcal
- 2% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
200g finomliszt728 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
24g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
Összesen
3629
kcal
- 2% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
10.8g finomliszt39 kcal
-
8.1g vaj58 kcal
-
1.1g tojássárgája3 kcal
-
1.3g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
Összesen
195
kcal
- 2% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 31.3 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 115 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 148 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 78 mg
-
Nátrium 9 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 80.4 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 169.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 269 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 258 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 109 micro
-
β-crypt 21 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 95 micro
Összesen
605
kcal
- 2% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 28.5 g
Zsír
-
Összesen 187.5 g
-
Telített zsírsav 114 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 54 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 690 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 888 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 82 mg
-
Kálcium 176 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 104 mg
-
Foszfor 466 mg
-
Nátrium 51 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 482.6 g
-
Cukor 293 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 1017.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1613 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 50 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 40 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 120 micro
-
Kolin: 263 mg
-
Retinol - A vitamin: 1550 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 657 micro
-
β-crypt 125 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 568 micro
Összesen
3629
kcal
- 2% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 1.5 g
Zsír
-
Összesen 10.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 48.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 25 mg
-
Nátrium 3 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.2 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 55.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 87 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 84 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 36 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 31 micro
Összesen
195
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet elkeverjük a sóval, egy mély tálba tesszük, hozzáadjuk a kockákra vágott vajat, és kezünkkel szétmorzsoljuk a liszttel. Mehet bele a tojássárgája és a víz, egy lekerekített végű spatulával addig dolgozzuk a tésztát, míg nagyjából összeáll, ekkor a kezünkre váltunk és addig gyúrjuk, míg homogén állagú nem lesz. Fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük legalább 30 percre.
- Miközben a tészta a hidegen pihen, nekilátunk az almák elkészítésének: az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és negyedekre vágjuk. Egy kb. 25 cm átmérőjű, magasabb falú serpenyőben (aminek a füle bírja a hőt, mert később a sütőbe kell tenni) a cukrot és a vajat addig melegítjük, míg összeolvadnak. Ekkor jó szorosan egymás mellé rendezzük az almákat a serpenyőben, csinosan, hiszen a végén kiborítjuk az egészet belőle, és ez almák lesznek a torta tetején. Lassú tűzön kb. 30-40 percig pároljuk, míg az alma megpuhul és karamellizálódik kissé. Néha megkenegetjük a sziruppal a gyümölcsök tetejét, hogy egyenletesen puhuljanak és kapjanak színt. Közben a sütőt előmelegítjük 190 ºC-ra légkeverésen.
- A tésztát lisztezett felületen kicsit nagyobbra nyújtjuk, mint a serpenyő átmérője. Rátesszük az almák tetejére, a széleit lenyomkodjuk.
- Az előmelegített sütőbe téve 30 perc alatt aranyszínűre sül. Kivesszük, 5 percig a serpenyőben hagyjuk, majd egy tálra borítjuk. (Előfordulhat, hogy egy-két alma bennragad a serpenyőben, ezt kézzel a helyére igazítjuk.)
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 548
- Tegnapi nézettség: 17
- 7 napos nézettség: 143
- Össznézettség: 147354
- Feltöltés dátuma: 2008. május 22.
Ajánló
Vanília fagylalt
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Petra
537 recept
Fordított almatorta, karamellizált almával. Az eredetét tekintve, hogy hol az igazság, nem tudom. Annyi bizonyos, hogy a Tatin-nővéreknek köszönheti hírnevét (XX. század eleje), így az elnevezés innen, de hogy ők készítették volna először, az már korántsem biztos. A Larousse Gastronomique mindentudó lexikon szerint a fordított almatorta készítése jóval régebbre nyúlik vissza, mint az 1900-as évek eleje. Akárhogy is legyen, egy a lényeg: isteni finom és megunni sem lehet, hiszen a klasszikus almás verziótól eltérve, ma már sok más gyümölccsel is szokták készíteni, jellemzően körtével, őszibarackkal, ananásszal és tessék megkapaszkodni, extrém esetben paradicsommal vagy akár hagymával is.