r
Nosalty Logó

tarte Tatin

0,0

0 ÉRTÉKELÉS22 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Petra
tarte Tatin
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

605
Kalória
4.8g
Fehérje
80.4g
Szénhidrátok
31.3g
Zsír
169.7g
Víz
115g
Koleszterin
5.2g
Rost
48.8g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 605 kcal
  • 2% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 3629 kcal
  • 2% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 195 kcal
  • 2% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    31.3 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    115 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    148 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    80.4 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    169.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    269 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    258 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    109 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    95 micro
Összesen 605 kcal
  • 2% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    28.5 g

Zsír

  • Összesen
    187.5 g
  • Telített zsírsav
    114 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    54 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    690 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    888 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    82 mg
  • Kálcium
    176 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    104 mg
  • Foszfor
    466 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    482.6 g
  • Cukor
    293 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

Víz

  • Összesen
    1017.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1613 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    50 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    120 micro
  • Kolin:
    263 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1550 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    657 micro
  • β-crypt
    125 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    568 micro
Összesen 3629 kcal
  • 2% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    1.5 g

Zsír

  • Összesen
    10.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    48.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    25 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.2 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    55.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    87 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 195 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet elkeverjük a sóval, egy mély tálba tesszük, hozzáadjuk a kockákra vágott vajat, és kezünkkel szétmorzsoljuk a liszttel. Mehet bele a tojássárgája és a víz, egy lekerekített végű spatulával addig dolgozzuk a tésztát, míg nagyjából összeáll, ekkor a kezünkre váltunk és addig gyúrjuk, míg homogén állagú nem lesz. Fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük legalább 30 percre.
  2. Miközben a tészta a hidegen pihen, nekilátunk az almák elkészítésének: az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és negyedekre vágjuk. Egy kb. 25 cm átmérőjű, magasabb falú serpenyőben (aminek a füle bírja a hőt, mert később a sütőbe kell tenni) a cukrot és a vajat addig melegítjük, míg összeolvadnak. Ekkor jó szorosan egymás mellé rendezzük az almákat a serpenyőben, csinosan, hiszen a végén kiborítjuk az egészet belőle, és ez almák lesznek a torta tetején. Lassú tűzön kb. 30-40 percig pároljuk, míg az alma megpuhul és karamellizálódik kissé. Néha megkenegetjük a sziruppal a gyümölcsök tetejét, hogy egyenletesen puhuljanak és kapjanak színt. Közben a sütőt előmelegítjük 190 ºC-ra légkeverésen.
  3. A tésztát lisztezett felületen kicsit nagyobbra nyújtjuk, mint a serpenyő átmérője. Rátesszük az almák tetejére, a széleit lenyomkodjuk.
  4. Az előmelegített sütőbe téve 30 perc alatt aranyszínűre sül. Kivesszük, 5 percig a serpenyőben hagyjuk, majd egy tálra borítjuk. (Előfordulhat, hogy egy-két alma bennragad a serpenyőben, ezt kézzel a helyére igazítjuk.)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 perc
  • Sütés ideje: 30 perc

Fordított almatorta, karamellizált almával. Az eredetét tekintve, hogy hol az igazság, nem tudom. Annyi bizonyos, hogy a Tatin-nővéreknek köszönheti hírnevét (XX. század eleje), így az elnevezés innen, de hogy ők készítették volna először, az már korántsem biztos. A Larousse Gastronomique mindentudó lexikon szerint a fordított almatorta készítése jóval régebbre nyúlik vissza, mint az 1900-as évek eleje. Akárhogy is legyen, egy a lényeg: isteni finom és megunni sem lehet, hiszen a klasszikus almás verziótól eltérve, ma már sok más gyümölccsel is szokták készíteni, jellemzően körtével, őszibarackkal, ananásszal és tessék megkapaszkodni, extrém esetben paradicsommal vagy akár hagymával is.  

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Almakenyér

Gyors és egyszerű édesség bűntudat nélkül, ezt nyújtja az almakenyér. Ha méz vagy cukor helyett almamézet használnál hozzá, akkor keresd a receptjét itt a Nosalty oldalán, a ...

Gréti

Címlapról ajánljuk

5 étel, amit ne otthon készíts el – Van, amit...

Vannak ételek, amelyeket jobb, ha a profi séfekre bízunk – ezek elkészítése ugyanis olyan szaktudást és összetett technikákat igényelhet, ami túlmutat az otthoni főzés határain. Persze a bevállalósak tehetnek egy próbát, de sokszor nem éri meg a befektetett energia.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!