Tanyasi jellegű krumplis pogácsa
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Cindyke
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 5% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 3% Zsír
A tésztához
-
250g burgonya144 kcal
-
63g finomliszt228 kcal
-
6g kacsazsír0 kcal
-
6g tepertő47 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
7 kcal
-
19g kefir11 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g só0 kcal
A kenéshez
-
7g tojás9 kcal
Összesen
463
kcal
- 5% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 3% Zsír
A tésztához
-
2000g burgonya1155 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
45g kacsazsír0 kcal
-
50g tepertő379 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
50g friss élesztő53 kcal
-
150g kefir92 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g só0 kcal
A kenéshez
-
55g tojás69 kcal
Összesen
3706
kcal
- 5% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 3% Zsír
A tésztához
-
67.6g burgonya39 kcal
-
16.9g finomliszt61 kcal
-
1.5g kacsazsír0 kcal
-
1.7g tepertő13 kcal
-
3.7g tojás5 kcal
-
1.7g friss élesztő2 kcal
-
5.1g kefir3 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g só0 kcal
A kenéshez
-
1.9g tojás2 kcal
Összesen
125
kcal
- 5% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.8 g
Zsír
-
Összesen 8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 70 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 461.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 66 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 64 mg
-
Foszfor 249 mg
-
Nátrium 49 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 82.6 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 190.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 34 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 103 micro
-
Kolin: 87 mg
-
Retinol - A vitamin: 34 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 119 micro
Összesen
463
kcal
- 5% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 118 g
Zsír
-
Összesen 64.4 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 560 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3694.7 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 227 mg
-
Kálcium 527 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 510 mg
-
Foszfor 1993 mg
-
Nátrium 390 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 661 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 49 mg
VÍZ
-
Összesen 1525.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 273 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 296 mg
-
D vitamin: 122 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 29 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 826 micro
-
Kolin: 699 mg
-
Retinol - A vitamin: 273 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 955 micro
Összesen
3706
kcal
- 5% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 2.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 124.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 67 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 51.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
Összesen
125
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
2 kg burgonya
-
50 dkg finomliszt
-
3 ek kacsazsír
-
2 db tojás
-
5 dkg friss élesztő
-
150 g kefir
-
só ízlés szerint
A kenéshez
-
1 db tojás
Elkészítés
A tésztához
- Először is mossuk meg a krumplikat, és héjastul helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. 200 fokos előmelegített sütőben süssük, amíg vajpuha nem lesz. (Én azért szeretem inkább így csinálni és nem felkockázva, vízben megfőzni, mert sokkal finomabb lesz amiatt, hogy héjában sül, a másik pedig, hogy nincs vele annyi macera.)
- Amikor megsültek a krumplik (én gumikesztyűben szoktam végezni a következő műveletet, mert az fog egy kicsit a hőn, és nem égeti a kezemet, ugyanis amit nagyon fontos tudni, hogy a zsírt még melegen kell hozzá adni, pontosabban könnyebben tudjuk ezáltal krumplinyomóval "pépesíteni")kettévágjuk őket és egy kanál segítségével kikaparjuk a belsejüket.
- A már meglévő krumplibelsőkhöz hozzáadjuk a zsírt, plusz a tepertőkrémetés krumplinyomó segítségével krémesre nyomkodjuk (nyugodtan hagyhatunk benne kisebb krumplidarabokat, az csak még izgalmasabbá teszi a pogácsánkat). Ezután sózzuk, borsozzuk és hagyjuk kihűlni.
- Mialatt hűl a krumplink, felfuttatjuk az élesztőt: a kefírt meglangyosítjuk, majd feloldunk benne 2 tk cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Ezt a keveréket meleg helyre tesszük, és hagyjuk felfutni.
- Ha a krumplink kihűlt és az élesztőnk is csodásan felfutott, kezdődhet azalapanyagok összekeverése. Tehát a zsíros krumplis keverékünkhöz hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, 2 tojást, majd a lisztet. (Azért írtam 50-60 dkg-ot, mert igazából én soha nem számolom a mennyiséget, hanem annyit teszek hozzá, amennyit felvesz úgy, hogy már ne ragadjon a tészta gyúrás közben a kezemre, de körülbelül 2 kg krumplihoz kell 50 dkg. Igazából minél zsírosabb a krumplink, annál kevesebb lisztre van szükségünk.)
- Amikor jól összegyúrtuk a tésztánkat, még egyszer ellenőrizzük annak sósságát, és ha szükséges még most hozzá tudunk gyúrni annyit, amennyit szeretnénk. Ezután pedig következik a krumplispogácsa titka: Abban különbözik a többi pogácsától, hogy nem a tálban kell keleszteni, hanem először nyújtjuk és szaggatjuk, majd csak ezután sütőpapírral bélelt tepsiben pihentetjük.
- Ha megkeltek, felverjük a maradék 1 tojásunkat és megkenjük vele a pogácsákat.
- Ezután előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt 180 fokon aranybarnára sütjük. (Ne ijedjünk meg, ha összeesik és lapos lesz, ilyennek kell lennie :)
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 103
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 33417
- Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 08.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Cindyke
5 recept
Én mióta csinálom csakis zsírral szoktam, mert fixa ideám, hogy krumplis dolgokhoz az állati zsír passzol. Idővel rájöttem, hogy a kacsazsír és a libatepertő hihetelenül feldobja és valami isteni lesz, főleg, ha még tökmagot is teszünk a tésztájába.