Szilvás gombóc fahéjas cukorral Ritától
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
kdrita
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 7% Zsír
A gombóchoz
-
167g burgonya96 kcal
-
83g szilva36 kcal
-
33g finomliszt121 kcal
-
25g rizs90 kcal
-
22g margarin155 kcal
-
20g kockacukor77 kcal
A tálaláshoz
-
83g zsemlemorzsa329 kcal
-
35 kcal
-
17g porcukor65 kcal
-
1g fahéj2 kcal
Összesen
1006
kcal
- 5% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 7% Zsír
A gombóchoz
-
1000g burgonya578 kcal
-
500g szilva216 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
150g rizs537 kcal
-
130g margarin932 kcal
-
120g kockacukor464 kcal
A tálaláshoz
-
500g zsemlemorzsa1975 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
6g fahéj15 kcal
Összesen
6044
kcal
- 5% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 7% Zsír
A gombóchoz
-
36.6g burgonya21 kcal
-
18.3g szilva8 kcal
-
7.3g finomliszt27 kcal
-
5.5g rizs20 kcal
-
4.8g margarin34 kcal
-
4.4g kockacukor17 kcal
A tálaláshoz
-
18.3g zsemlemorzsa72 kcal
-
0.9g napraforgó olaj8 kcal
-
3.7g porcukor14 kcal
-
0.2g fahéj1 kcal
Összesen
222
kcal
- 5% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19.4 g
Zsír
-
Összesen 26.7 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1223.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 189 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 84 mg
-
Foszfor 283 mg
-
Nátrium 619 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 173.6 g
-
Cukor 51 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 183.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 191 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 32 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 179 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 166 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 283 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 77 micro
Összesen
1006
kcal
- 5% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 116.3 g
Zsír
-
Összesen 160.2 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 68 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 52 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7340.2 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 221 mg
-
Kálcium 1134 mg
-
Vas 40 mg
-
Magnézium 506 mg
-
Foszfor 1697 mg
-
Nátrium 3716 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1041.8 g
-
Cukor 304 mg
-
Élelmi rost 58 mg
VÍZ
-
Összesen 1102.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1146 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 24 mg
-
C vitamin: 193 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 203 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 52 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1071 micro
-
Kolin: 210 mg
-
Retinol - A vitamin: 998 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1700 micro
-
β-crypt 172 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 460 micro
Összesen
6044
kcal
- 5% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.3 g
Zsír
-
Összesen 5.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 268.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 136 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.2 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 40.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 42 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 37 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 62 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 17 micro
Összesen
222
kcal
Hozzávalók
A gombóchoz
-
1 kg burgonya
-
0.5 kg szilva
-
20 dkg finomliszt
-
13 dkg margarin
-
40 db kockacukor
A tálaláshoz
-
0.5 kg zsemlemorzsa
-
10 dkg porcukor
-
2 ek fahéj
Elkészítés
A gombóchoz
- A burgonyát meghámozzuk, és puhára főzzük, leszűrjük, áttörjük, és megvárjuk, míg teljen kihűl.
- Mikor kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, a darát és a margarint, összedolgozzuk, és kiborítjuk lisztezett deszkára.
- Négyzet alakúra nyújtjuk (nyújtás közben kissé lisztezzük, hogy ne ragadjon, de vigyázva, mert ha túl sok lisztet adunk hozzá, megkeményedik a tészta), és felvágjuk egyforma kockákra. Minden kocka közepére teszünk egy fél szem szilvát, és minden szilva közepébe egy szem kockacukrot.
- A sarkait összecsípve gombóccá formáljuk. Érdemes a lisztezett deszkán átforgatni, hogy mindenhol jól lezáródjon.
- Feltesszük a vizet forrni, és közben zsiradékon a zsemlemorzsát megpirítjuk. Ha a zsemlemorzsa megpirult, tálba öntjük.
- Lobogó vízbe beletesszük a gombócokat, és addig főzzük, míg feljön a tetejére (egyszerre 10-15 darabnál többet nem szabad beletenni, főzni), leszűrjük, és megforgatjuk a zsemlemorzsában, majd tálba szedjük.
- Addig ismételjük ezt a folyamatot, míg a deszkáról elfogy a gombóc. (Ha kevés a szilvánk, vagy marad tészta, kis nudlikat sodrunk belőle, és a végén azt is kifőzzük és zsemlemorzsába megforgatjuk.) Mikor az összes gombóc készen van, a maradék zsemlemorzsánkat visszaszórjuk rá.
- Tálaláskor fahéjas porcukorral szórjuk be a gombócokat. Ki-ki ízlése szerint.
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 93
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 73047
- Feltöltés dátuma: 2012. november 17.
Ajánló
Télen érdemes készíteni, mert öreg burgonya kell hozzá. Egy jó leves mellé akár egy ebédnek vagy vacsorának is megállja helyét.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
kdrita
25 recept
Sok receptet kipróbáltam, és mindig volt valami baja a gombócomnak, míg végül a nagyim egyszer megmutatta, mi is az Ő titka. Azóta is így készítem, és mindig nagy sikere van.