r
Nosalty Logó

Szilvás gombóc fahéjas cukorral Ritától

0,0

0 ÉRTÉKELÉS10 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
kdrita
Szilvás gombóc fahéjas cukorral Ritától
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A gombóchoz

A tálaláshoz

1006
Kalória
19.4g
Fehérje
173.6g
Szénhidrátok
26.7g
Zsír
183.8g
Víz
-
Koleszterin
9.6g
Rost
50.7g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A gombóchoz

A tálaláshoz

Összesen 1006 kcal
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A gombóchoz

A tálaláshoz

Összesen 6044 kcal
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A gombóchoz

A tálaláshoz

Összesen 222 kcal
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.4 g

Zsír

  • Összesen
    26.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1223.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    189 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    84 mg
  • Foszfor
    283 mg
  • Nátrium
    619 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    173.6 g
  • Cukor
    51 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    183.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    191 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    179 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    166 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    283 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    77 micro
Összesen 1006 kcal
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    116.3 g

Zsír

  • Összesen
    160.2 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    68 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    52 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7340.2 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    221 mg
  • Kálcium
    1134 mg
  • Vas
    40 mg
  • Magnézium
    506 mg
  • Foszfor
    1697 mg
  • Nátrium
    3716 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1041.8 g
  • Cukor
    304 mg
  • Élelmi rost
    58 mg

Víz

  • Összesen
    1102.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1146 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    193 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    203 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    52 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1071 micro
  • Kolin:
    210 mg
  • Retinol - A vitamin:
    998 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1700 micro
  • β-crypt
    172 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    460 micro
Összesen 6044 kcal
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    5.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    268.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    136 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.2 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    40.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    62 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 222 kcal

Elkészítés

A gombóchoz

  1. A burgonyát meghámozzuk, és puhára főzzük, leszűrjük, áttörjük, és megvárjuk, míg teljen kihűl.
  2. Mikor kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, a darát és a margarint, összedolgozzuk, és kiborítjuk lisztezett deszkára.
  3. Négyzet alakúra nyújtjuk (nyújtás közben kissé lisztezzük, hogy ne ragadjon, de vigyázva, mert ha túl sok lisztet adunk hozzá, megkeményedik a tészta), és felvágjuk egyforma kockákra. Minden kocka közepére teszünk egy fél szem szilvát, és minden szilva közepébe egy szem kockacukrot.
  4. A sarkait összecsípve gombóccá formáljuk. Érdemes a lisztezett deszkán átforgatni, hogy mindenhol jól lezáródjon.
  5. Feltesszük a vizet forrni, és közben zsiradékon a zsemlemorzsát megpirítjuk. Ha a zsemlemorzsa megpirult, tálba öntjük.
  6. Lobogó vízbe beletesszük a gombócokat, és addig főzzük, míg feljön a tetejére (egyszerre 10-15 darabnál többet nem szabad beletenni, főzni), leszűrjük, és megforgatjuk a zsemlemorzsában, majd tálba szedjük.
  7. Addig ismételjük ezt a folyamatot, míg a deszkáról elfogy a gombóc. (Ha kevés a szilvánk, vagy marad tészta, kis nudlikat sodrunk belőle, és a végén azt is kifőzzük és zsemlemorzsába megforgatjuk.) Mikor az összes gombóc készen van, a maradék zsemlemorzsánkat visszaszórjuk rá.
  8. Tálaláskor fahéjas porcukorral szórjuk be a gombócokat. Ki-ki ízlése szerint.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 perc
  • Főzés ideje: 20 perc

Sok receptet kipróbáltam, és mindig volt valami baja a gombócomnak, míg végül a nagyim egyszer megmutatta, mi is az Ő titka. Azóta is így készítem, és mindig nagy sikere van.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!