r
Nosalty Logó

Szilvás gombóc fahéjas cukorral Ritától

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
kdrita
Szilvás gombóc fahéjas cukorral Ritától
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A gombóchoz

A tálaláshoz

Összesen 1006 kcal
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A gombóchoz

A tálaláshoz

Összesen 6044 kcal
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A gombóchoz

A tálaláshoz

Összesen 222 kcal
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.4 g

Zsír

  • Összesen
    26.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1223.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    189 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    84 mg
  • Foszfor
    283 mg
  • Nátrium
    619 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    173.6 g
  • Cukor
    51 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    183.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    191 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    179 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    166 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    283 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    77 micro
Összesen 1006 kcal
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    116.3 g

Zsír

  • Összesen
    160.2 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    68 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    52 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7340.2 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    221 mg
  • Kálcium
    1134 mg
  • Vas
    40 mg
  • Magnézium
    506 mg
  • Foszfor
    1697 mg
  • Nátrium
    3716 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1041.8 g
  • Cukor
    304 mg
  • Élelmi rost
    58 mg

VÍZ

  • Összesen
    1102.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1146 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    193 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    203 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    52 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1071 micro
  • Kolin:
    210 mg
  • Retinol - A vitamin:
    998 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1700 micro
  • β-crypt
    172 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    460 micro
Összesen 6044 kcal
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    5.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    268.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    136 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.2 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    62 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 222 kcal

Hozzávalók

A gombóchoz

A tálaláshoz

Elkészítés

A gombóchoz

  1. A burgonyát meghámozzuk, és puhára főzzük, leszűrjük, áttörjük, és megvárjuk, míg teljen kihűl.
  2. Mikor kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, a darát és a margarint, összedolgozzuk, és kiborítjuk lisztezett deszkára.
  3. Négyzet alakúra nyújtjuk (nyújtás közben kissé lisztezzük, hogy ne ragadjon, de vigyázva, mert ha túl sok lisztet adunk hozzá, megkeményedik a tészta), és felvágjuk egyforma kockákra. Minden kocka közepére teszünk egy fél szem szilvát, és minden szilva közepébe egy szem kockacukrot.
  4. A sarkait összecsípve gombóccá formáljuk. Érdemes a lisztezett deszkán átforgatni, hogy mindenhol jól lezáródjon.
  5. Feltesszük a vizet forrni, és közben zsiradékon a zsemlemorzsát megpirítjuk. Ha a zsemlemorzsa megpirult, tálba öntjük.
  6. Lobogó vízbe beletesszük a gombócokat, és addig főzzük, míg feljön a tetejére (egyszerre 10-15 darabnál többet nem szabad beletenni, főzni), leszűrjük, és megforgatjuk a zsemlemorzsában, majd tálba szedjük.
  7. Addig ismételjük ezt a folyamatot, míg a deszkáról elfogy a gombóc. (Ha kevés a szilvánk, vagy marad tészta, kis nudlikat sodrunk belőle, és a végén azt is kifőzzük és zsemlemorzsába megforgatjuk.) Mikor az összes gombóc készen van, a maradék zsemlemorzsánkat visszaszórjuk rá.
  8. Tálaláskor fahéjas porcukorral szórjuk be a gombócokat. Ki-ki ízlése szerint.
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 93
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 73047
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 17.

Ajánló

Télen érdemes készíteni, mert öreg burgonya kell hozzá. Egy jó leves mellé akár egy ebédnek vagy vacsorának is megállja helyét.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sok receptet kipróbáltam, és mindig volt valami baja a gombócomnak, míg végül a nagyim egyszer megmutatta, mi is az Ő titka. Azóta is így készítem, és mindig nagy sikere van.

Hozzávalók

A gombóchoz

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...