Szerb gibanica
- 10% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 10% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 10% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21 g
Zsír
-
Összesen 24.2 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 71 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1658.5 g
-
Cink 217 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 177 mg
-
Vas 167 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 271 mg
-
Nátrium 787 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.2 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 144.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 48 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 21 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 100 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 81 micro
- 10% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 126 g
Zsír
-
Összesen 145.5 g
-
Telített zsírsav 45 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 70 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 425 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9951.2 g
-
Cink 1304 mg
-
Szelén 41 mg
-
Kálcium 1063 mg
-
Vas 1002 mg
-
Magnézium 102 mg
-
Foszfor 1627 mg
-
Nátrium 4723 mg
-
Réz 50 mg
-
Mangán 40 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 127.5 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 868.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 290 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 89 micro
-
K vitamin: 52 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 125 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 601 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 80 micro
-
Kolin: 361 mg
-
Retinol - A vitamin: 290 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 487 micro
- 10% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.3 g
Zsír
-
Összesen 10.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 733.9 g
-
Cink 96 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 78 mg
-
Vas 74 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 120 mg
-
Nátrium 348 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.4 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 64 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 9 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 44 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 21 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 36 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- Először elkészítjük a tölteléket: egy tálban a túrót, joghurtot, tojást és sót egyenletesen elkeverjük.
- Az összes réteslapból félreteszük 6 kb. tepsiméretű lapot, esetleg picit nagyobbat(szükség esetén vágjuk, a maradékot úgyis el fogjuk használni).
- A tepsi belsejét alaposan megkenjük olajjal.
- Belehelyezzük az első lapot a hatból, az oldalát a tepsi falához hajtjuk, és lekenjük olajjal. Erre kerül ugyanígy a második lap, azt is beolajozzuk, majd ráfektetjük a harmadik lapot a 6-ból. A maradék 3 lap majd a tetejére kerül.
- A megmaradt tésztát kb. kéttenyérnyi darabokra vágjuk, egyenként belemártjuk a töltelékbe, majd laza galacsinná gyúrva egyenletesen a tepsibe helyezzük. A maradék tölteléket a galacsinokra öntjük.
- Erre kerülaz előzőleg félretett 3 lap a fentiek szerint leírt módon: lap, olajozás, lap, olajozás; ezúttal viszont nem felhajtjuk, hanem betűrjük a szélét, valamint az utolsó lapot is alaposan bekenjük olajjal.
- Előmelegített sütőben megsütjük. Szükség esetén sütés közben is 1-2 alkalommal átkenjük a tetejét olajjal. Akkor kész a gibanicánk, ha többnyire elforrt a lé, amit a töltelék eresztett, valamint szép rózsaszínre pirult a teteje.
- Melegen tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 23x35
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 176
- Tegnapi nézettség: 19
- 7 napos nézettség: 114
- Össznézettség: 67166
- Feltöltés dátuma: 2012. február 19.
Ajánló
Folyékony joghurt vagy turšija (szerb vegyes savanyúság) illik hozzá. Természetesen - jobb híján - a savanyú uborka is megteszi. :) Bár frissen a legfinomabb, fogyasztható utólag felmelegítve vagy akár hidegen is, uzsonnára.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Mindenekelőtt szeretném letisztázni, hogy a szerb gibanica nem összetévesztendő a Prekmurska (murántúli) gibanicával. Előbbi egy - ízre leginkább a burekhoz hasonlítható - sós főétel, utóbbi pedig egy tradicionális szlovén diós-mákos-túrós édesség. Majd igyekszem arról is mielőbb felrakni egy receptet :). A szerb gibanicát a nagymamám sütötte kislánykoromban, elég gyakran került az asztalra, én meg képtelen voltam vele betelni. Tőle a recept is. Nagyon gyors és egyszerű, kezdő szakácsok is nyugodtan belevághatnak, a siker garantált!