Szent Jakab kagyló ananászos-fehérboros mártással
- 3% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
150g kagyló77 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
150g fehérbor123 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
50g ananász13 kcal
-
2g petrezselyem1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 3% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
300g kagyló155 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
300g fehérbor246 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
100g ananász26 kcal
-
3g petrezselyem1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 3% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
31.7g kagyló16 kcal
-
9.5g vöröshagyma3 kcal
-
4.2g sárgarépa2 kcal
-
10.6g vaj76 kcal
-
31.7g fehérbor26 kcal
-
1.3g fokhagyma2 kcal
-
10.6g ananász3 kcal
-
0.3g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 3% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 12.4 g
Zsír
-
Összesen 42.7 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 133 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 721.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 42 mg
-
Kálcium 79 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 58 mg
-
Foszfor 246 mg
-
Nátrium 286 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 289.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 541 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 11 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 59 micro
-
Kolin: 81 mg
-
Retinol - A vitamin: 379 micro
-
α-karotin 619 micro
-
β-karotin 1639 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 131 micro
- 3% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 24.8 g
Zsír
-
Összesen 85.4 g
-
Telített zsírsav 51 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 265 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1442.6 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 84 mg
-
Kálcium 159 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 116 mg
-
Foszfor 491 mg
-
Nátrium 573 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 579 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1082 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 22 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 54 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 63 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 118 micro
-
Kolin: 163 mg
-
Retinol - A vitamin: 757 micro
-
α-karotin 1238 micro
-
β-karotin 3278 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 263 micro
- 3% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 2.6 g
Zsír
-
Összesen 9 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 152.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 61 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 61.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 114 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 80 micro
-
α-karotin 131 micro
-
β-karotin 347 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 28 micro
Hozzávalók
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
1 kis db sárgarépa
-
10 dkg vaj
-
4 gerezd fokhagyma
-
1 csipet só
Elkészítés
- Olvasszuk fel a vajat egy-két evőkanálnyi olívaolajjal. Pirítsuk meg rajta a hagymát, az átpasszírozott fokhagymát, a zsülienre vagy nagyon apróra vágott sárgarépát.
- Öntsük fel a fehérborral, tegyük bele az ananászt, és forraljuk sűrűre, de maradjon azért leve a tunkoláshoz. (Ha konzerv ananászt használunk, mindenképp öblítsük le róla alaposan a cukros levet.)
- Szórjuk meg friss petrezselyemmel, frissen őrölt borssal.
- Egy másik serpenyőben forrósítsunk egy kevés olajat. Legyen igazán forró. A kagylóról minden nedvességet itassunk fel egy papírtörlő segítségével.
- Tegyük őket a serpenyőbe, és süssük mindkét oldalukat egyenként, méretüktől függően 1 - 2 percig. Ne süssük túl, mert a kagyló azonnal rágós lesz. Omlósnak kell maradnia!
- Ha kész, előmelegített tányéron, a szósz tetejére ültetve tálaljuk, friss kenyérrel.
- Sütés ideje: 2 perc
- Receptkönyvben: 28
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 10668
- Feltöltés dátuma: 2009. december 17.
Ajánló
Ha látunk valahol frisset, próbáljuk ki nyersen. Ne riadjunk vissza tőle, főleg azok, akik a sushit is szeretik. Cseppentsenek rá egy kis szójaszószt, és próbáljanak ki egy harapást. Mesésen selymes, testes, nem halízű, aromás és omlósan puha húsú kagyló. A gasztronómia egyik csodája. (Beszerzés: Budapest, Nagycsarnok alagsor - Tengeri halas bolt, friss áru kedden és pénteken.) Èlettani hatása: erösen savasít. Fogyasztása csak lúgosító étellel együtt javasolt. Erről bővebb tudnivalókat itt olvashatsz.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A Szent Jakab kagyló a kagylók királynője. Az íze és illata vetekszik minden más étellel, amit valaha kóstoltam. Létezik belőle kisebb és nagyobb méretű is. A kisebbeket (1-2 cm) általában leveshez, tésztákhoz, ragukhoz használják, a nagyobbakat (4-6 cm) pedig, magukban sütik ki. Párom kedvence. Meg az enyém is. Épp kaptunk a boltban, így elkészítettem neki egy kis improvizálással.