Sushi füstölt lazaccal és avokádóval
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Fonott Kalács
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
- 3% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 2% Zsír
Összesen
394
kcal
- 3% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 2% Zsír
Összesen
1181
kcal
- 3% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 2% Zsír
Összesen
72
kcal
- 3% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 13.9 g
Zsír
-
Összesen 8.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2100.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 168 mg
-
Nátrium 1812 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.6 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 437 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 125 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 228 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 256 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 1381 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 127 micro
Összesen
394
kcal
- 3% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 41.6 g
Zsír
-
Összesen 26.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6301.9 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 64 mg
-
Kálcium 158 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 117 mg
-
Foszfor 503 mg
-
Nátrium 5437 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 196.9 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 1311.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 374 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 65 mg
-
D vitamin: 685 micro
-
K vitamin: 35 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 768 micro
-
Kolin: 122 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 34 micro
-
β-karotin 4144 micro
-
β-crypt 39 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 381 micro
Összesen
1181
kcal
- 3% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 2.5 g
Zsír
-
Összesen 1.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 1 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 381.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 30 mg
-
Nátrium 329 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 79.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 23 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 41 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 251 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Összesen
72
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- A rizst folyó víz alatt alaposan átöblítjük egy szűrőben. Nagyon fontos, hogy jó minőségű rizs legyen, de nem muszáj emiatt megvenni a drága sushi rizst. Sima "A" minőségű rizzsel is kiváló lesz. Fazékba szórjuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy teljesen megteljen a fazék (legalább 1 liter) Nem használunk olajat, nem teszünk rá fedőt, nem változtatunk a hőfokon. Végig közepes lángon főzzük, időnként megkeverjük, hogy ne tapadjanak oda a szemek. Sosem mérem a főzési időt, kóstolás alapján döntöm el, megpuhult-e. Ha készen van, kiöntjük a szűrőbe, és lecsepegtetjük róla a maradék vizet, amit nem szívott fel. Ezzel a módszerrel lehet tökéletes köretet készíteni bármilyen más ételhez is, mert nem lesz darabos, sem száraz, sem pergős. Node, most sushit készítünk, tehát jöjjön a következő lépés!
- A cukrot, ecetet és sót egy pohárban jól összekeverjük, majd beledolgozzuk a rizsbe. Ettől lesz csodálatosan krémes és ragacsos, de nem nyálkás. Kicsit pihentessük, mert forrón nem kellemes vele a munka.
- Meghámozzuk az avokádót, és egyenes csíkokra vágjuk, majd felcsíkozzuk a lazacot is. Ha nincs avokádó, vagy drágának találjuk, a kígyóuborka is tökéletesen megfelel. Egyébként is annyira intenzívek az ízek, hogy alig lehet érezni a különbséget. Ízlés szerint tehetünk még bele répát, omlettet, tengeri herkentyűket, vagy ami épp kéznél van.
- Kitesszük a sushi tekerő bambuszt, és ráhelyezünk egy nori lapot a fényes felével lefelé. Megfigyelhetjük, hogy a lap hosszában kb. 2-3 centiméterenként bordázott. Ezek a bordák a tekerő bambusz bordáival keresztben legyenek, mert ezek mentén fogjuk majd felvágni a tekercseket. Megkenjük a nori lapot rizzsel. Én egy nagyobb késsel egyengettem simára, de videókban láttam, hogy a japánok fakanállal vagy kézzel szokták. Nekem a kés kényelmesebb, de mindenki döntse el maga. Fontos, hogy a felső végénél hagyjunk ki legalább 1 cm csíkot üresen, mert az fogja a végén összefogni az egészet. Ezt a szabad részt kenjük be vízzel.
- Az alsó és a felső harmadánál vízszintesen tegyünk le két sor avokádót és két sor lazacot. Kenjük meg wasabival, majd tekerjük fel a bambusz segítségével. Ha még nem találkoztál a wasabival, előtte mindenképp kóstold meg, mert nagyon csípős! Lehetőleg minél többször fordítsuk át, majd a végén alaposan nyomjuk össze a bambusszal. Ha nem megy, érdemes megnézni néhány videót, és egyből sikerülni fog.
- Éles késsel korongokat vágunk belőlük, majd egy tálcára rakva tálaljuk a makikat. Tegyünk mellé szójaszószt. Lehet bele gyömbért reszelni.
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 30
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 12
- Össznézettség: 8710
- Feltöltés dátuma: 2015. december 26.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Fonott Kalács
77 recept
A sushi-készítés véleményem szerint kissé túl van misztifikálva. Pedig csak egy jól bevált, megbízható recept kell hozzá, és máris mehet a japán csoda! Olyan, mint a biciklizés: amíg meg nem tanulod, igazi mumus, de amint ráérzel, gyerekjáték. Az alapanyagok közül igazából csak a nori lap és a lazac drága. Avokádó helyett használhatunk kígyóuborkát is. Rizsecet helyett sima ecetet, sushi rizs helyett pedig sima rizst. Nincs szükség drága alapanyagokra, így is finom lesz.