Spenótos zabpehely lágy tükörtojással
- 5% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 5% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 5% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23.5 g
Zsír
-
Összesen 16.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1278.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 46 mg
-
Kálcium 250 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 211 mg
-
Foszfor 480 mg
-
Nátrium 275 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 378.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 915 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 46 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 785 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 376 micro
-
Kolin: 336 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9114 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 20338 micro
- 5% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 47.1 g
Zsír
-
Összesen 32.2 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 720 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2556.3 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 92 mg
-
Kálcium 500 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 422 mg
-
Foszfor 960 mg
-
Nátrium 550 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 82.6 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 757.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1829 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 93 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 1571 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 752 micro
-
Kolin: 673 mg
-
Retinol - A vitamin: 310 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 18229 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40676 micro
- 5% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 67 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 236.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 51 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.6 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 70 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 169 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 145 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 69 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 29 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1685 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3759 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- Egy kis lábosba feltesszük a zabpelyhet a vízzel főni. (Azért nem írtam konkrét mennyiséget, mert ha elfő, úgyis kell hozzá adagolni, keverhetőnek kell lennie, el sem lehet rontani.) Szóval főzés közben időnként kevergetni is kell. Legyen picit latyakos. Ha fehéres, ragacsos állaga lesz, akkor hamarosan jó. (kb. 15-20 perc)
- Amikor megfőtt a zabpehely (fehéres, krémes, latyakos), beletesszük a spenótot. Ha frissen csináljuk, akkor nem tudom, pontosan mennyi spenót legyen, de mire összepároldóik, úgy kb. 1 dl legyen. Ízlés szerint nyugodtan lehet, ez is elronhatatlan. Beletesszük a fokhagymát is, kis sót (ami minél kevesebb, annál egészségesebb).
- Ízlés szerint tehetünk bele egy kis borsot is, ha fűszeresebbre akarjuk. Már kész is.
- Kevéske olajon (lehetőleg ne napraforgó) vagy zsíron süssük meg a tojásokat lágyra, a sárgája folyjon. Nekem 2 db/fő kellett. A sárgája akkor lesz folyós, ha hirtelen sütjük a tojást, fedő alatt, magasabb hőfokon (bár ez az olajnak nem a legjobb, de az olíva jobban bírja a magas hőfokot), így a fehérje megsül a sárgája pedig finom folyós marad és összekeveredik majd a spenótunkkal.
- Tálaljuk, és fogyasztjuk.
- Receptkönyvben: 249
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 27606
- Feltöltés dátuma: 2011. április 25.
Ajánló
Lehet hozzá enni egy kis finom házi rozsos kenyérből készült fokhagymás pirítóst is. (Bár az már nem paleo) A zabnak igen magas a rosttartalma, így segíti az emésztést, és sok hasznos nyomelemet, vitamint tartalmaz (pl. a B vitaminok, ). Gazdag kálciumban, ami szintén jót tesz a csontritkulás orvoslásában. Kalóriatartalma is előnyösebb a kukoricánál, krumplinál és rizsnél.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Rájöttem, a fogyókúra akkor hasznos, ha életmódváltással kötjük egybe. Hiszen hiába diétázunk, ha ugyanazt esszük később, amitől előtte meghíztunk. Akkor semmit sem csináltunk (sőt). Három lépés előre, kettő vissza, négy előre....stb, a kilók meg jönnek fel egyre jobban. Persze mozgás is kell mellé. Igen-igen. Szóval életmódváltás, mert az evést élvezzük, tehát legyen finom, és legyen egészséges is, mert nem csak karcsúnak kell lenni, hanem egészségesnek is. Az ételünk legyen a tápláléka a testünknek. Ne csak a gyomrunkat tömjük meg. Ezért a paleolit étrendet szúrtam ki magamnak. Gondoltam szépen lassan áttérek, így lesz fogyás is, egészség is és finoman is lehet. Hadat üzentem a súlyfeleslegnek és a civilizációs betegségeknek! Első főételem saját kútfőből, de mivel egyszerű, más is rájöhetett magától: spenótos zabpehely zsemle és tej nélkül. Kiváncsi voltam, és meglepően finom volt. Igen, tej nélkül is. Egyáltalán nem hiányzott belőle. Érdemes kerülni a hidrogénezett napraforgó olajat a transzzsírok miatt, és mert csak omega6 van benne, és az úgy nem a legjobb. Jó a lenolaj, a repce. Nagyon fogyizók ne süssék a tojást, hanem főzzék.