Spárgakrémleves vichyssoise módra
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
250g zöldspárga35 kcal
-
50g póréhagyma13 kcal
-
75g burgonya43 kcal
-
40g zeller14 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
-
75g csirke alaplé5 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összesen
328
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
1000g zöldspárga140 kcal
-
200g póréhagyma54 kcal
-
300g burgonya173 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
300g csirke alaplé21 kcal
-
28g vaj201 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
3g kakukkfű3 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összesen
1316
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
43.6g zöldspárga6 kcal
-
8.7g póréhagyma2 kcal
-
13.1g burgonya8 kcal
-
7g zeller3 kcal
-
4.4g fehérbor4 kcal
-
13.1g csirke alaplé1 kcal
-
1.2g vaj9 kcal
-
8.7g habtejszín25 kcal
-
0.1g kakukkfű0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összesen
58
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 21.6 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 71 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 701 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 118 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 58 mg
-
Foszfor 208 mg
-
Nátrium 305 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.2 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 311.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 274 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 28 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 100 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 119 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 184 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 1069 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1666 micro
Összesen
328
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 28.2 g
Zsír
-
Összesen 86.3 g
-
Telített zsírsav 53 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 282 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2804 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 472 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 231 mg
-
Foszfor 831 mg
-
Nátrium 1219 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 100.9 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 1245.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1096 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 111 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 401 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 476 micro
-
Kolin: 203 mg
-
Retinol - A vitamin: 736 micro
-
α-karotin 63 micro
-
β-karotin 4275 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6664 micro
Összesen
1316
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 1.2 g
Zsír
-
Összesen 3.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 122.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 36 mg
-
Nátrium 53 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 54.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 48 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 32 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 187 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 291 micro
Összesen
58
kcal
Hozzávalók
-
2 csomag zöldspárga (vágjuk le a csúcsait, a fás részeit törjük le, a szárait vágjuk kisebb darabokra)
-
3 dl csirke alaplé
-
2 ek vaj
-
1 szál kakukkfű
-
1 csipet fehér bors
Elkészítés
- Forrásban lévő sós vízben blansírozzuk a spárga hegyeit, amíg ropogós-puhák nem lesznek, körülbelül 1 percig. A spárgahegyeket szűrőedényben lecsepegtetjük, és hideg víz alatt felfrissítjük. Megszárítjuk, hosszában ketté is vághatjuk őket, majd félretesszük.
- Felolvasztjuk a vajat egy főzőedényben. Hozzáadjuk a karikára vágott póréhagymát és a fehérbort, közepes lángon kevergetve főzzük, amíg megpuhul, körülbelül 5 percig. Hozzáadjuk a spárgaszárakat, a felkockázott burgonyát, az alaplevet (vagy vizet) és egy szál kakukkfüvet, majd felforraljuk. Ha zellert is szeretnénk hozzáfőzni, szintén ezen a ponton adjuk hozzá. A hőt alacsonyabbra csökkentjük, lefedjük, és addig főzzük párolva, amíg a burgonya megpuhul, körülbelül 15-20 percig.
- Kivesszük a kakukkfűágat, és lepürésítjük a levest egy turmixgépben vagy kézi mixerrel, majd hozzákeverjük a tejszínt (esetleg magas zsírtartalmú tejet, de cserélhető növényi alapú főzőkrémre vagy laktózmentes tejszínre is), sót, fehér borsot, esetleg egy késhegynyi szerecsendiót. Hagyjuk a levest szobahőmérsékletűre hűlni, majd legalább 4 órára vagy egy éjszakára lehűtjük. Másnapra érnek össze igazán ízei, fogyaszthatjuk hidegen és melegítve is.
- A levest tálakba öntjük, és meglocsoljuk házi készítésű snidlingolajjal vagy tejszínnel. A spárgacsúcsokkal díszítjük, és tálalhatjuk is.
- Receptkönyvben: 75
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 2448
- Feltöltés dátuma: 2022. május 02.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Hering András
182 recept
A vichyssoise a francia konyha egyik legnépszerűbb levese a hagymaleves mellett. Az eredetileg burgonyából, póréhagymából, zellerből, tejszínből, csirkealapléből és egy kis fehérborból készülő francia klasszikusból most spárgakrémlevest készítettem, hiszen pár apró csavarral gyakorlatilag bármilyen más szezonális zöldség hozzáadásával mennyein krémes levest főzhetünk, amit akár hidegen és melegen is fogyaszthatunk, ahogy azt a klasszikus vichyssoise esetében is teszik. Feltétként különösen jól illik rá a házi készítésű snidlingolaj, de fokozhatjuk még pirított gombával, paprikamagolajjal, dióolaj vagy szarvasgombaolajjal.