Sonkával töltött táskák, avagy pirog másképp
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
150g finomliszt546 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
2g só0 kcal
-
63g tejföl124 kcal
A kenéshez
-
5g tojássárgája16 kcal
A töltelékhez
-
25g krémsajt63 kcal
-
10g tejföl20 kcal
-
38g sonka52 kcal
-
25g uborka4 kcal
-
45g paradicsom8 kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
600g finomliszt2184 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
160g vaj1147 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
7g só0 kcal
-
250g tejföl495 kcal
A kenéshez
-
20g tojássárgája64 kcal
A töltelékhez
-
100g krémsajt250 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
150g sonka207 kcal
-
100g uborka15 kcal
-
180g paradicsom32 kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
34.9g finomliszt127 kcal
-
6.4g tojás8 kcal
-
9.3g vaj67 kcal
-
0.1g sütőpor0 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
14.5g tejföl29 kcal
A kenéshez
-
1.2g tojássárgája4 kcal
A töltelékhez
-
5.8g krémsajt15 kcal
-
2.3g tejföl5 kcal
-
8.7g sonka12 kcal
-
5.8g uborka1 kcal
-
10.5g paradicsom2 kcal
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 30.4 g
Zsír
-
Összesen 58.9 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 273 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1853.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 64 mg
-
Kálcium 171 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 360 mg
-
Nátrium 1200 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 121.7 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 164.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 441 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 31 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 72 micro
-
Kolin: 154 mg
-
Retinol - A vitamin: 413 micro
-
α-karotin 50 micro
-
β-karotin 299 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 1158 micro
-
Lut-zea 267 micro
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 121.5 g
Zsír
-
Összesen 235.8 g
-
Telített zsírsav 118 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 57 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 1092 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7414.8 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 257 mg
-
Kálcium 684 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 210 mg
-
Foszfor 1442 mg
-
Nátrium 4798 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 486.8 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 657 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1766 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 123 micro
-
K vitamin: 48 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 287 micro
-
Kolin: 615 mg
-
Retinol - A vitamin: 1654 micro
-
α-karotin 200 micro
-
β-karotin 1195 micro
-
β-crypt 44 micro
-
Likopin 4631 micro
-
Lut-zea 1069 micro
- 8% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 13.7 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 64 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 431.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 84 mg
-
Nátrium 279 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 38.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 103 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 96 micro
-
α-karotin 12 micro
-
β-karotin 70 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 269 micro
-
Lut-zea 62 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
60 dkg finomliszt
-
2 db tojás
-
1 tk sütőpor
-
1 tk só
-
2.5 dl tejföl
A kenéshez
-
1 db tojássárgája
A töltelékhez
-
2 ek tejföl
-
15 dkg sonka
-
10 dkg uborka
-
1 nagy db paradicsom
Elkészítés
A tésztához
- A liszthez egy tálban hozzákeverjük a sót és a sütőport. Hozzáadjuk a puha vajat, és a kezünkkel jól elmorzsoljuk. Ezután ráütjük a tojásokat, majd kanalanként a tejfölt, miközben az egészet egynemű tésztává dolgozzuk.
- Lefedve a hűtőszekrényben 45 percig pihentetjük. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A krémsajtot tálba tesszük, hozzákanalazzuk a tejfölt, és simára keverjük. A sonkát, az uborkát és a paradicsomot fél centis kockákra vágjuk, majd az összeset a tejfölös krémsajtba keverjük.
- A tésztát elővesszük a hűtőből, és félbevágjuk. Amíg az egyik féllel dolgozunk, addig a másik fél mehet vissza a hűtőbe. A nyújtódeszka mérete csak a fele tészta kinyújtásához elegendő, ezért kell két részben dolgozni vele. A tésztát a belisztezett deszkán 3-5 mm vastagságúra nyújtjuk, és ezután egy nagyjából 12 cm átmérőjű tállal (nekem a müzlis tál pont megfelelő volt erre a célra) köröket szaggatunk belőle. A körök közepébe 1-1 ek tölteléket kanalazunk, majd félbehajtjuk őket. A széleit egy villa segítségével szépen lenyomkodjuk, hogy sütés közben ne folyjon ki a krémsajt.
- Egy tepsi aljára sütőpapírt fektetünk, és erre rakosgatjuk a kész táskákat. (Nem kell sok helyet hagyni közöttük, mert a sütés során nem fognak megnőni.)
- A tetejüket megkenjük tojássárgájával, és előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.
- Amíg az első adag sül, addig elővesszük a másik fél tésztánkat. Kinyújtjuk, kiszaggatjuk, és megtöltjük töltelékkel. Amikor az első adag megsült, tányérra szedjük, a tepsin kicseréljük a sütőpapírt, rátesszük a második adagot, megkenjük tojássárgájával, és megsütjük. Így összesen 20-22 db töltött táskát kapunk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: gáztepsi 32x40x2
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 278
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 15
- Össznézettség: 41992
- Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 04.
Ajánló
Nagyon sokféleképpen variálhatjuk a tölteléket. A sajtkrémes-tejfölös krémbe - karikázhatunk virslit, - kockázhatunk bacon-t, - belekerülhet a vasárnapi ebédről megmaradt hús, - de akár néhány marék zöldség (kukorica, répakocka, zöldborsó, paradicsom, uborka, cukkini, stb...) keveréke is megfelelő töltelék lehet.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Eredetileg zöldséges táskákat szerettem volna sütni, de nem készen kapható mirelit leveles tésztából, hanem olyanból, amit saját magam készítek. Ilyen recepteket keresgélve találtam rá az orosz kedvencre, a pirog káposztával vagy darált hússal és gombával töltött változataira. Úgy gondoltam, hogy ezt a tésztát felhasználhatom én másfajta töltelékkel is. Végül azért döntöttem a sajtkrémes-sonkás töltelék mellett, mert a család férfitagjai leszavazták a zöldséges változatot. Hát igen, a húsos dolgok jobban csúsznak...:)