Sáfrányos fonott kalács
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
0g sáfrány0 kcal
-
2g víz0 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
13g habtejszín37 kcal
-
13g tej7 kcal
-
63g finomliszt228 kcal
-
4 kcal
-
1g só0 kcal
-
6g cukor24 kcal
-
14g tojás17 kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
0g sáfrány0 kcal
-
16g víz0 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
100g tej56 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
29 kcal
-
8g só0 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
110g tojás138 kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
0g sáfrány0 kcal
-
1.6g víz0 kcal
-
10.1g vaj72 kcal
-
10.1g habtejszín29 kcal
-
10.1g tej6 kcal
-
50.4g finomliszt183 kcal
-
0.9g instant élesztő3 kcal
-
0.8g só0 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
11.1g tojás14 kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.2 g
Zsír
-
Összesen 16.1 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 86 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 615 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 109 mg
-
Nátrium 419 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 55.4 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 28.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 140 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 47 mg
-
Retinol - A vitamin: 137 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 72 micro
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 73.5 g
Zsír
-
Összesen 128.8 g
-
Telített zsírsav 75 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 686 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4920.1 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 202 mg
-
Kálcium 342 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 136 mg
-
Foszfor 874 mg
-
Nátrium 3349 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 443 g
-
Cukor 59 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 229.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1118 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 102 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 393 micro
-
Kolin: 375 mg
-
Retinol - A vitamin: 1100 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 218 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 577 micro
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 13 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 69 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 495.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 337 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.6 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 23.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 113 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 111 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 58 micro
Hozzávalók
-
2 kk sáfrány
-
10 dkg vaj
-
1 dl habtejszín
-
1 dl tej
-
50 dkg finomliszt
-
1 tasak instant élesztő
-
2 kk só
-
5 dkg cukor
-
2 db tojás
Elkészítés
- A sáfrányt elmorzsoljuk, a forró vizet ráöntjük, és állni hagyjuk.
- A vajat folyékonyra olvasztjuk, majd hűlni hagyjuk. A tejszínt, a tejet és a lisztet meglangyosítjuk mikróban.
- 1-2 ek langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Közben a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a cukrot.
- A lisztes keverék közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük a tejszínt, a tejet, a kihűlt vajat, a sáfrányos vizet, 1 tojástés a felhabosodott, tejes élesztőt. Robotgéppel rugalmas tésztává dagasztjuk.
- Letakarva 1 éjszakára hűtőbe helyezzük.
- Másnap a tésztát átgyúrjuk, annyi részre osztjuk, ahány fonatból a kalácsot el szeretnénk készíteni. (Az eredeti recept 4-es fonást ír.) A részekből szálakat sodrunk, ezeket kaláccsá fonjuk.
- Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kalácsot. Meleg helyen (pl. kis lángon égő sütő fölött) duplájára kelesztjük (fél-egy óra).
- A másik tojást villával felverjük, és a kalácsot megkenjük vele.
- Előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 41
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 8186
- Feltöltés dátuma: 2010. április 18.
Ajánló
Én az eredeti négyes helyett hatos fonással próbálkoztam volna, de sajnos nem jött össze. Így végül két kisebb, három-három fonatból álló kalácsot készítettem. A könyv szerint az sem baj, ha az ember csak belehelyezi a tésztát egy őzgerinc formába - nem lesz olyan szép, de íze és állaga ugyanolyan marad.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Tavaly keltem először hajnalban húsvét vasárnap, hogy édesanyám "nyuszi-tojta" húsvéti kalácsra ébredjen az ünnepi reggelen. Akkor is értékelte a család nemes gesztusomat, de a kalács azért hagyott kívánni valót maga után. Még mindig van hova fejlődni, de az idei sokkal jobban sikerült! Stahl Judit Végre otthon! című könyvéből néztem ki a sáfrányos receptet, a húsvéti fejezetből. Foszlós lett, puha, ízes - öröm volt ezzel köszönteni a húsvéti reggelt. Ráadásul a korán kelésnek is jót tett, hogy ez a recept egy éjszakát kel a hűtőben! Stahl szerint így szebben, alaposabban kel a tészta, mint ha pár óra alatt, meleg helyen növelnénk a térfogatot.