r
Nosalty Logó

Puha sós perec teljes kiőrlésű liszttel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Ági78
Puha sós perec teljes kiőrlésű liszttel
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 10% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

A tetejéhez

Összesen 463 kcal
  • 10% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

A tetejéhez

Összesen 2310 kcal
  • 10% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

A tetejéhez

Összesen 236 kcal
  • 10% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.1 g

Zsír

  • Összesen
    6.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1765.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    99 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    237 mg
  • Nátrium
    1327 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    85.6 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    29.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    72 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    46 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    149 micro
Összesen 463 kcal
  • 10% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    70.5 g

Zsír

  • Összesen
    34.4 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8826 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    154 mg
  • Kálcium
    495 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    323 mg
  • Foszfor
    1183 mg
  • Nátrium
    6635 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    427.8 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    145.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    241 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    361 micro
  • Kolin:
    249 mg
  • Retinol - A vitamin:
    231 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    132 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    743 micro
Összesen 2310 kcal
  • 10% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    900.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    121 mg
  • Nátrium
    677 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 236 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejéhez

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt a langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk.
  2. A tésztához valókat egy tálba mérjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd az egészet rugalmas tésztává dagasztjuk. Letakarva langyos helyen egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
  3. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
  4. Keverjük ki a 2 ek lisztet a sóval és annyi vizzel, hogy sűrű, palacsintatészta állagú masszát kapjunk.
  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk. Kissé átgyúrjuk, majd egy kb. 40 cm hosszú hengerré formázzuk.
  6. A hengert 20 egyenlő részre vágjuk. Minden darabot kb. 1 cm vastag hengerré sodrunk, majd ezekből pereceket formázunk.
  7. A pereceket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és megkenjük a felvert tojással.
  8. Előmelegített sütőben 12-14 perc alatt aranybarnára sütjük. A pereceket megcsorgatjuk a sós "mázzal", majd 5-6 percre visszatoljuk őket a még forró, de kikapcsolt sütőbe.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x40x2
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 7 alkalommal
  • Receptkönyvben: 228
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 10983
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 20.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ünnepek előtt mindig előkerülnek a régi receptújságok, szakácskönyvek. Kézzel írt és fénymásolt receptek. Ilyenkor szinte minden este ezeket lapozgatom.:) Az egyik ilyen réges-régi újságból származik ez a sós perec is. Sokáig nem tudtam, hogy miből van az a sós "bigyó" a perecek vagy sörkiflik tetején...:)  Míg el nem olvastam anno ezt a receptet. Klassz! Hát ez nem is olyan bonyolult dolog!:) Régebben többször megsütöttem -úgy, ahogy az eredeti recept írja- csak sima lisztből. Ez most kétféle lisztből van, de ez persze opcionális. Lehet több, kisebb pereceket is készíteni, de akkor a sütési idő rövidül. http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/

Hozzávalók

A tésztához

A tetejéhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...