r
Nosalty Logó

Pirított padlizsán curry

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
P.
Pirított padlizsán curry
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 334 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1337 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 56 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    22.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    921.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    82 mg
  • Foszfor
    145 mg
  • Nátrium
    609 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.8 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    510 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    79 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    214 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    119 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    946 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    17369 micro
  • Lut-zea
    794 micro
Összesen 334 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.3 g

Zsír

  • Összesen
    89.8 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    63 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3687.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    315 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    327 mg
  • Foszfor
    579 mg
  • Nátrium
    2434 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    135 g
  • Cukor
    78 mg
  • Élelmi rost
    57 mg

VÍZ

  • Összesen
    2039.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    315 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    141 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    857 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    477 micro
  • Kolin:
    171 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3784 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    69475 micro
  • Lut-zea
    3177 micro
Összesen 1337 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    153 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    24 mg
  • Nátrium
    101 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    84.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    157 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    2883 micro
  • Lut-zea
    132 micro
Összesen 56 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A padlizsánokat felkarikázzuk, egy órára besózzuk. Miután levet engedett, papírtörlőn a szeleteket megnyomkodva, leitatjuk róluk a nedvességet.
  2. Serpenyőben kevés zsiradékon a szeletek mindkét oldalát barnára pirítjuk. A zsiradékot mindig pótoljuk. A kész szeleteket tegyük félre, majd ha kihűltek, kockázzuk fel.
  3. Egy másik serpenyőben a felkockázott hagymát nagyon lassú tűzön, kb. negyed óra alatt barnára sütjük, kevés olajon vagy vajon. A végén adjuk hozzá az áttört fokhagymát egy percre.
  4. Forgassuk bele a felkockázott padlizsánt, öntsük rá a sűrű paradicsomszószt, sózzuk, és kb. 20 percig rotyogtassuk. A végén szórjuk meg petrezselyemmel és a garam masalával.
  5. Együk rizzsel, lepénykenyérrel, hagymás krumplival, friss kenyérrel, bármivel, amivel ízlik.
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 567
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 31149
  • Feltöltés dátuma: 2012. január 27.

Ajánló

Itt jut eszembe az egyik kedvenc filmem. Fűszerekről. Is. pH besorolás: jól lúgosít.

Receptkategóriák

Elég prózai oka volt annak, hogy padlizsánt vettem a zöldségesnél. Jóuramnak ki kellett húzni egy fogát, ami - sokan tudjuk sajnos - azzal jár, hogy jóideig figyelni kell a fog helyén keletkezett luk tisztántartására. Nem célravezető a mákos tészta vagy egyéb hasonló, apró alkatrészekből álló étel fogyasztása, és olyan sem, amit nagyon meg kell rágni. Értelemszerűen maradt a krémleves ebédre, mint ötlet, de hát ettől meg szegénynek felkopik az álla. A zöldségesnél tétován nézelődve pörögtek a kerekek a fejemben, mi lehetne az, amivel jól is lehetne lakni, de mégis puha marad, anélkül, hogy szottyosra kéne főzni és szétmállik a fazékban. Egyértelmű volt. Lenyúltam néhány padlizsánt. Gondoltam, majd gyártok belőle krémet, de erre aztán nem került sor. Amint elkezdtem felkarikázni őket, és a kés finoman beleszántott a szivacsos húsba, ahogyan a sótól kiültek a szeletekre a kis vízcseppek, már tudtam, mi lesz belőle. A curry mindig jó választás. A curry elkészítése - bármelyiké - nem igényel varázslatot, misztikát és egyéb ködös dolgokat - bár tartalmazhatja... ;-) A curry készítése egyszerű is lehet, ha betartunk néhány alapszabályt - függően attól melyik fajtáról van szó. Lehetnek pépesített szószalapúak, amiket különböző magvak (kesudió, kókusz, stb) és/vagy zöldfűszer hozzáadásával készítenek és vannak a klasszikus, hagyma pirítós, paradicsom-, joghurt- és egyéb szósz felöntős változatok is. A fűszereket magunk is összeválogathatjuk, de azért lesznek esetek, amikor majd tanulunk a saját hibánkból és mondjuk a köménymagot, a szerecsendiót, nem biztos, hogy összetákoljuk a kurkumával, ha nagyon fokhagymás alapról van szó. Ésatöbbi. Egy szó, mint száz, curry-t készíteni jó dolog, a fűszeressége nem idegen a kultúránktól és ne feledkezzünk meg a fűszerek hatásairól sem. Az ayurvédában sok ezer éve alkalmazott tudás a főzésben tökéletesedik, ahol egy egyszerű leves is képes meggyógyítani a beteg embert... Bár a fogat nem növeszti vissza, de az ízélmény feledtetheti a bánatot.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...