Pirított padlizsán curry
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
400g padlizsán95 kcal
-
125g paradicsomszósz30 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
1g garam masala0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
21g olívaolaj188 kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
1600g padlizsán380 kcal
-
500g paradicsomszósz120 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
4g garam masala0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
85g olívaolaj751 kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
66.4g padlizsán16 kcal
-
20.7g paradicsomszósz5 kcal
-
7.1g vöröshagyma3 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
1.9g petrezselyem1 kcal
-
0.2g garam masala0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3.5g olívaolaj31 kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 22.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 921.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 79 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 82 mg
-
Foszfor 145 mg
-
Nátrium 609 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.8 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 510 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 79 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 214 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 119 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 946 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 17369 micro
-
Lut-zea 794 micro
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 24.3 g
Zsír
-
Összesen 89.8 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 63 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3687.5 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 315 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 327 mg
-
Foszfor 579 mg
-
Nátrium 2434 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 135 g
-
Cukor 78 mg
-
Élelmi rost 57 mg
VÍZ
-
Összesen 2039.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 315 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 24 mg
-
C vitamin: 141 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 857 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 477 micro
-
Kolin: 171 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3784 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 69475 micro
-
Lut-zea 3177 micro
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1 g
Zsír
-
Összesen 3.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 153 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 24 mg
-
Nátrium 101 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.6 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 84.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 157 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 2883 micro
-
Lut-zea 132 micro
Hozzávalók
-
4 db padlizsán
-
5 dl paradicsomszósz
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 teáskanál garam masala
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 dl olívaolaj
Elkészítés
- A padlizsánokat felkarikázzuk, egy órára besózzuk. Miután levet engedett, papírtörlőn a szeleteket megnyomkodva, leitatjuk róluk a nedvességet.
- Serpenyőben kevés zsiradékon a szeletek mindkét oldalát barnára pirítjuk. A zsiradékot mindig pótoljuk. A kész szeleteket tegyük félre, majd ha kihűltek, kockázzuk fel.
- Egy másik serpenyőben a felkockázott hagymát nagyon lassú tűzön, kb. negyed óra alatt barnára sütjük, kevés olajon vagy vajon. A végén adjuk hozzá az áttört fokhagymát egy percre.
- Forgassuk bele a felkockázott padlizsánt, öntsük rá a sűrű paradicsomszószt, sózzuk, és kb. 20 percig rotyogtassuk. A végén szórjuk meg petrezselyemmel és a garam masalával.
- Együk rizzsel, lepénykenyérrel, hagymás krumplival, friss kenyérrel, bármivel, amivel ízlik.
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 567
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 31158
- Feltöltés dátuma: 2012. január 27.
Ajánló
Itt jut eszembe az egyik kedvenc filmem. Fűszerekről. Is. pH besorolás: jól lúgosít.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Elég prózai oka volt annak, hogy padlizsánt vettem a zöldségesnél. Jóuramnak ki kellett húzni egy fogát, ami - sokan tudjuk sajnos - azzal jár, hogy jóideig figyelni kell a fog helyén keletkezett luk tisztántartására. Nem célravezető a mákos tészta vagy egyéb hasonló, apró alkatrészekből álló étel fogyasztása, és olyan sem, amit nagyon meg kell rágni. Értelemszerűen maradt a krémleves ebédre, mint ötlet, de hát ettől meg szegénynek felkopik az álla. A zöldségesnél tétován nézelődve pörögtek a kerekek a fejemben, mi lehetne az, amivel jól is lehetne lakni, de mégis puha marad, anélkül, hogy szottyosra kéne főzni és szétmállik a fazékban. Egyértelmű volt. Lenyúltam néhány padlizsánt. Gondoltam, majd gyártok belőle krémet, de erre aztán nem került sor. Amint elkezdtem felkarikázni őket, és a kés finoman beleszántott a szivacsos húsba, ahogyan a sótól kiültek a szeletekre a kis vízcseppek, már tudtam, mi lesz belőle. A curry mindig jó választás. A curry elkészítése - bármelyiké - nem igényel varázslatot, misztikát és egyéb ködös dolgokat - bár tartalmazhatja... ;-) A curry készítése egyszerű is lehet, ha betartunk néhány alapszabályt - függően attól melyik fajtáról van szó. Lehetnek pépesített szószalapúak, amiket különböző magvak (kesudió, kókusz, stb) és/vagy zöldfűszer hozzáadásával készítenek és vannak a klasszikus, hagyma pirítós, paradicsom-, joghurt- és egyéb szósz felöntős változatok is. A fűszereket magunk is összeválogathatjuk, de azért lesznek esetek, amikor majd tanulunk a saját hibánkból és mondjuk a köménymagot, a szerecsendiót, nem biztos, hogy összetákoljuk a kurkumával, ha nagyon fokhagymás alapról van szó. Ésatöbbi. Egy szó, mint száz, curry-t készíteni jó dolog, a fűszeressége nem idegen a kultúránktól és ne feledkezzünk meg a fűszerek hatásairól sem. Az ayurvédában sok ezer éve alkalmazott tudás a főzésben tökéletesedik, ahol egy egyszerű leves is képes meggyógyítani a beteg embert... Bár a fogat nem növeszti vissza, de az ízélmény feledtetheti a bánatot.