Pihe-puha kefires-olívaolajos kovászos kenyér
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Thinkingtulip
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
250 °C
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 7% Zsír
Kovász
-
15g kovász27 kcal
-
35g víz0 kcal
-
35g kenyérliszt bl80126 kcal
Kenyér
-
150g kenyérliszt bl80542 kcal
-
25g rétesliszt91 kcal
-
63g víz0 kcal
-
33g kefir20 kcal
-
2g méz5 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g aszkorbinsav0 kcal
-
21g olívaolaj188 kcal
Összesen
999
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 7% Zsír
Kovász
-
60g kovász109 kcal
-
140g víz0 kcal
-
140g kenyérliszt bl80505 kcal
Kenyér
-
600g kenyérliszt bl802166 kcal
-
100g rétesliszt364 kcal
-
250g víz0 kcal
-
130g kefir79 kcal
-
7g méz21 kcal
-
6g só0 kcal
-
0g aszkorbinsav0 kcal
-
85g olívaolaj751 kcal
Összesen
3995
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 7% Zsír
Kovász
-
4g kovász7 kcal
-
9.2g víz0 kcal
-
9.2g kenyérliszt bl8033 kcal
Kenyér
-
39.5g kenyérliszt bl80143 kcal
-
6.6g rétesliszt24 kcal
-
16.5g víz0 kcal
-
8.6g kefir5 kcal
-
0.5g méz1 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
0g aszkorbinsav0 kcal
-
5.6g olívaolaj49 kcal
Összesen
262
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26.6 g
Zsír
-
Összesen 25.6 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1075.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 85 mg
-
Kálcium 75 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 58 mg
-
Foszfor 245 mg
-
Nátrium 605 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 161.9 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 154.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 72 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 152 micro
Összesen
999
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 106.5 g
Zsír
-
Összesen 102.5 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 64 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 17 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4302.6 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 341 mg
-
Kálcium 302 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 233 mg
-
Foszfor 982 mg
-
Nátrium 2420 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 647.7 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 618.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 35 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 54 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 287 micro
-
Kolin: 111 mg
-
Retinol - A vitamin: 35 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 608 micro
Összesen
3995
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7 g
Zsír
-
Összesen 6.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 1 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 283.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 65 mg
-
Nátrium 159 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 40.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
Összesen
262
kcal
Hozzávalók
Kovász
-
140 g víz
-
140 g kenyérliszt bl80
Kenyér
-
600 g kenyérliszt bl80
-
100 g rétesliszt
-
2.5 dl víz
-
130 g kefir
-
1 teáskanál méz
-
1 teáskanál só
-
1 csipet aszkorbinsav
-
1 dl olívaolaj
Elkészítés
Kovász
- A kovászhoz összekeverjük délelőtt a 60g előzetesen már frissített kovászt, 140g vízzel és 140g (kenyér)liszttel. Letakarjuk frissen tartó fóliával és 7-8 órát hagyjuk érni.
Kenyér
- Dagasztás előtt 1 órával bekeverjük a kenyértésztát az olaj, a só és az előtészta (előzetesen bekevert kovász) nélkül: A liszteket a dagasztó edénybe szitáljuk, majd még szárazon elkeverjük benne az egy csipet aszkorbinsavat/C vitamint (gyógyszertárban lehet kapni por állagban, jót tesz a tésztának), hozzáöntjük a kefirt és a langyos vizet és hozzáadjuk a mézet. A mézet a langyos vízzel kicsit elkeverjük, majd összekeverjük a tésztát addig, amíg nem maradt szárazon liszt. Így hagyjuk pihenni egy órát - de ez jóval több pihenő is lehet, ha úgy hozza a napi program.
- Miután megszívta magát a tészta és hagytuk pihenni legalább 1 órát, hozzáöntjük az egész buborékos előtésztát és dagasztó géppel elkezdjük kidagasztani kisebb és nagyobb fokozaton (1-3 fokozat között). 5 perc után hozzáadjuk a sót, majd 2 evőkanál olívaolajat. Összesen kb. 10 perc dagasztási idő után jól elválik az edény falától és szép sima, lágy tésztát kapunk. Ha nem válna el, akkor még egy kis réteslisztet lehet adni hozzá fokozatosan a kívánt állag eléréséig.
- 1 edényt kikenünk olívaolajjal, beletesszük a kenyértésztát és egyből sziromhajtás következik. Ezt 2x ismételjük meg olajos kézzel, fél órás pihentetések után. Ezután még fél óra pihenő következik, majd lisztezett felületen hagyományosan hajtogatjuk meg a tésztát. Ezután az utolsó félórás pihentetés következik és enyhén lisztezett felületen megformázzuk a kenyeret.
- Meglisztezzük a tetejét és 10-14 órára betesszük estére a hűtőbe. Kelesztőtálba nejlonba húzva, vagy fedeles edénybe tegyük a tésztát.
- Másnap reggel kivesszük a hűtőből, 1-3 órát hagyjuk még szobahőmérsékleten kelni.
- Ezután már csak a sütés van hátra. 45-60 perc. Sütő formában és letakarva több, forma és letakarás nélkül kevesebb időt vesz igénybe a sütés. (Én 12-13 percet 250 fokon, gőzfunkcióval, formában sütöttem nem letakarva.) Előtte érdemes felmelegíteni a sütővel a formát, ezután beleöntjük a kenyeret, bevágjuk, mint egy parasztkenyeret, félhold formán és visszatesszük a sütőbe. 13 perc után kivesszük és letakarjuk, és így sütjük tovább 35-40 percet alsó-felső sütéssel, 200 fokon. Majd az utolsó 5 percre újra levesszük a tetejét. (plusz sütési tipp a sztorinál).
- Kivesszük, hagyjuk (rácson) kihűlni. Aki nem akarja egy éjszakát pihentetni a tésztát, az a formázás után ne tegye hűtőbe, hanem kb. 2 óra kelesztést követően kisütheti a kenyeret. :)
- Sütés hőfoka: 250 °C
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 21
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 870
- Feltöltés dátuma: 2024. január 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Thinkingtulip
3 recept
Én úgy használom a sütő formát, hogy vettem 2 db egyformát, tapadás menteseket és ezeket borítom egymásra kelesztésnél és sütésnél. Nekem így a legszebb és sütés után magától kifordul az edényből. De jénaiban is lehet sütni, vagy más formában vagy forma nélkül tepsire borítva és alufóliát tenni a tetejére lázam, hogy ne égjen meg a hosszú sütés alatt.