r
Nosalty Logó

Pihe-puha kefires-olívaolajos kovászos kenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Thinkingtulip
Pihe-puha kefires-olívaolajos kovászos kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
250 °C
  • 7% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Kovász

Kenyér

Összesen 999 kcal
  • 7% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Kovász

Kenyér

Összesen 3995 kcal
  • 7% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Kovász

Kenyér

Összesen 262 kcal
  • 7% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.6 g

Zsír

  • Összesen
    25.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1075.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    85 mg
  • Kálcium
    75 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    245 mg
  • Nátrium
    605 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    161.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    154.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    72 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    152 micro
Összesen 999 kcal
  • 7% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    106.5 g

Zsír

  • Összesen
    102.5 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    64 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4302.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    341 mg
  • Kálcium
    302 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    233 mg
  • Foszfor
    982 mg
  • Nátrium
    2420 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    647.7 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    618.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    54 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    287 micro
  • Kolin:
    111 mg
  • Retinol - A vitamin:
    35 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    608 micro
Összesen 3995 kcal
  • 7% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    6.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    283.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    159 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 262 kcal

Hozzávalók

Kovász

Kenyér

Elkészítés

Kovász

  1. A kovászhoz összekeverjük délelőtt a 60g előzetesen már frissített kovászt, 140g vízzel és 140g (kenyér)liszttel. Letakarjuk frissen tartó fóliával és 7-8 órát hagyjuk érni.

Kenyér

  1. Dagasztás előtt 1 órával bekeverjük a kenyértésztát az olaj, a só és az előtészta (előzetesen bekevert kovász) nélkül: A liszteket a dagasztó edénybe szitáljuk, majd még szárazon elkeverjük benne az egy csipet aszkorbinsavat/C vitamint (gyógyszertárban lehet kapni por állagban, jót tesz a tésztának), hozzáöntjük a kefirt és a langyos vizet és hozzáadjuk a mézet. A mézet a langyos vízzel kicsit elkeverjük, majd összekeverjük a tésztát addig, amíg nem maradt szárazon liszt. Így hagyjuk pihenni egy órát - de ez jóval több pihenő is lehet, ha úgy hozza a napi program.
  2. Miután megszívta magát a tészta és hagytuk pihenni legalább 1 órát, hozzáöntjük az egész buborékos előtésztát és dagasztó géppel elkezdjük kidagasztani kisebb és nagyobb fokozaton (1-3 fokozat között). 5 perc után hozzáadjuk a sót, majd 2 evőkanál olívaolajat. Összesen kb. 10 perc dagasztási idő után jól elválik az edény falától és szép sima, lágy tésztát kapunk. Ha nem válna el, akkor még egy kis réteslisztet lehet adni hozzá fokozatosan a kívánt állag eléréséig.
  3. 1 edényt kikenünk olívaolajjal, beletesszük a kenyértésztát és egyből sziromhajtás következik. Ezt 2x ismételjük meg olajos kézzel, fél órás pihentetések után. Ezután még fél óra pihenő következik, majd lisztezett felületen hagyományosan hajtogatjuk meg a tésztát. Ezután az utolsó félórás pihentetés következik és enyhén lisztezett felületen megformázzuk a kenyeret.
  4. Meglisztezzük a tetejét és 10-14 órára betesszük estére a hűtőbe. Kelesztőtálba nejlonba húzva, vagy fedeles edénybe tegyük a tésztát.
  5. Másnap reggel kivesszük a hűtőből, 1-3 órát hagyjuk még szobahőmérsékleten kelni.
  6. Ezután már csak a sütés van hátra. 45-60 perc. Sütő formában és letakarva több, forma és letakarás nélkül kevesebb időt vesz igénybe a sütés. (Én 12-13 percet 250 fokon, gőzfunkcióval, formában sütöttem nem letakarva.) Előtte érdemes felmelegíteni a sütővel a formát, ezután beleöntjük a kenyeret, bevágjuk, mint egy parasztkenyeret, félhold formán és visszatesszük a sütőbe. 13 perc után kivesszük és letakarjuk, és így sütjük tovább 35-40 percet alsó-felső sütéssel, 200 fokon. Majd az utolsó 5 percre újra levesszük a tetejét. (plusz sütési tipp a sztorinál).
  7. Kivesszük, hagyjuk (rácson) kihűlni. Aki nem akarja egy éjszakát pihentetni a tésztát, az a formázás után ne tegye hűtőbe, hanem kb. 2 óra kelesztést követően kisütheti a kenyeret. :)
  • Sütés hőfoka: 250 °C
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Receptkönyvben: 21
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 870
  • Feltöltés dátuma: 2024. január 25.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Pihe-puha kefires-olívaolajos kovászos kenyér
Thinkingtulip 3 recept

Én úgy használom a sütő formát, hogy vettem 2 db egyformát, tapadás menteseket és ezeket borítom egymásra kelesztésnél és sütésnél. Nekem így a legszebb és sütés után magától kifordul az edényből. De jénaiban is lehet sütni, vagy más formában vagy forma nélkül tepsire borítva és alufóliát tenni a tetejére lázam, hogy ne égjen meg a hosszú sütés alatt.

Hozzávalók

Kovász

Kenyér

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...