Pataki tálas fehér kenyér
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
római tál
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 1% Zsír
A kenyérhez:
-
286g kenyérliszt bl801031 kcal
-
7g kovász13 kcal
-
5g só0 kcal
-
143g víz0 kcal
-
8 kcal
A kezdő kovászhoz (sütni valóhoz):
-
21g finomliszt78 kcal
-
2 kcal
-
0g só0 kcal
-
29g víz0 kcal
A kovászhoz:
Összesen
1157
kcal
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 1% Zsír
A kenyérhez:
-
2000g kenyérliszt bl807220 kcal
-
50g kovász91 kcal
-
33g só0 kcal
-
1000g víz0 kcal
-
50g friss élesztő53 kcal
A kezdő kovászhoz (sütni valóhoz):
-
150g finomliszt546 kcal
-
15g friss élesztő16 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g víz0 kcal
A kovászhoz:
-
600g víz0 kcal
-
45g kenyérliszt bl80162 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g friss élesztő11 kcal
-
0g cukor0 kcal
Összesen
8099
kcal
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 1% Zsír
A kenyérhez:
-
48.2g kenyérliszt bl80174 kcal
-
1.2g kovász2 kcal
-
0.8g só0 kcal
-
24.1g víz0 kcal
-
1.2g friss élesztő1 kcal
A kezdő kovászhoz (sütni valóhoz):
-
3.6g finomliszt13 kcal
-
0.4g friss élesztő0 kcal
-
0g só0 kcal
-
4.8g víz0 kcal
A kovászhoz:
-
14.4g víz0 kcal
-
1.1g kenyérliszt bl804 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.2g friss élesztő0 kcal
-
0g cukor0 kcal
Összesen
194
kcal
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 38.5 g
Zsír
-
Összesen 5.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2472.6 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 125 mg
-
Kálcium 58 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 85 mg
-
Foszfor 346 mg
-
Nátrium 1847 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 232.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 306.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 187 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 235 micro
Összesen
1157
kcal
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 269.3 g
Zsír
-
Összesen 36.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 17308.5 g
-
Cink 26 mg
-
Szelén 877 mg
-
Kálcium 409 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 598 mg
-
Foszfor 2425 mg
-
Nátrium 12929 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 17 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1630.3 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 60 mg
VÍZ
-
Összesen 2143.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 32 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1309 micro
-
Kolin: 255 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1647 micro
Összesen
8099
kcal
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 0.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 416.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 58 mg
-
Nátrium 311 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.3 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 51.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
Összesen
194
kcal
Hozzávalók
A kenyérhez:
-
2000 g kenyérliszt bl80
-
3 ek só
-
5 dkg friss élesztő
A kezdő kovászhoz (sütni valóhoz):
-
1 bögre finomliszt
-
15 g friss élesztő
-
3 csipet só
A kovászhoz:
-
6 dl víz
-
3 evőkanál kenyérliszt bl80
-
2 csipet só
-
10 g friss élesztő
-
3 csipet cukor
Elkészítés
A kenyérhez:
- A kezdő kovászhoz mindent összegyúrunk úgy, hogy félkemény tésztát kapjunk. Kinyújtjuk 5 mm vastagra, és szárazra szárítjuk. Ha kiszáradt, akkor összetörjük, és kenyérsütés előtt egy éjszakával beáztatjuk 3-4 dl vízben. Reggel megcsináljuk a kovászt, amihez a megáztatott kezdő kovász levét keverjük a 2-3 dl vízzel, a cukorral, a sóval, az élesztővel és annyi liszttel, amennyivel folyós tésztát kapunk. Ha legalább 3 órát kelt, akkor nekikezdhetünk a kenyérnek.
- A lisztet egy nagy lavórba vagy tálba átszitáljuk. Beleöntjük a kovászt, és rámorzsoljuk az élesztőt. Betakarjuk liszttel, és rászórjuk a sót (majd időközben ha úgy gondoljuk, megkóstolhatjuk, hogy nekünk elég sós-e). Ráöntünk egy kevés vizet.
- Ha nagyon lisztes, akkor még rakjunk hozzá bőven vizet. Ha elég lágy, akkor nekikezdhetünk a dagasztásnak, ami egy elég nehéz munka.
- Félkemény tésztának kell lennie, úgy dagasztjuk, hogy a kezünk mélyen menjen bele a tésztába, és mozogjanak az ujjaink közben. Ha kisimult, akkor lelisztezzük a tetejét, és letakarjuk, hagyjuk duplájára kelni.
- A pataki tálat közben beáztatjuk.
- Ha megkelt a tészta, akkor deszkára tesszük és kicipózzuk. 2-3 cipót formálunk. Egy tálba konyharuhát teszünk, amit kilisztezünk, és fordítva rakjuk bele. Hagyjuk még egy kicsit kelni, addig előmelegítjük a sütőt 200 C-ra.
- A pataki tálnak a sima felét kilisztezzük, és belefordítjuk a kenyeret, 2-3 helyen megvágjuk, majd egy kicsit megvizezzük.
- Ráfordítjuk a másik felét, és 10-15 percig leborítva sütjük, majd levesszük a tetejét, és pirulásig sütjük.
- Ha piros, akkor kiborítjuk, és egy vizes ruhával megtörölgetjük. Ha nagyon megsült az alja, akkor egy késsel vagy egy fabottal leveregetjük, és hagyjuk kihűlni.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 600 alkalommal
- Receptkönyvben: 6
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1271
- Feltöltés dátuma: 2016. május 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Ez a recept kifejezetten pataki tálhoz alkalmas, de meg lehet mondjuk jénaiban vagy lábasban is sütni.