r
Nosalty Logó

Pataki tálas fehér kenyér

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Pataki tálas fehér kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
római tál
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A kenyérhez:

A kezdő kovászhoz (sütni valóhoz):

A kovászhoz:

Összesen 1157 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A kenyérhez:

A kezdő kovászhoz (sütni valóhoz):

A kovászhoz:

Összesen 8099 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A kenyérhez:

A kezdő kovászhoz (sütni valóhoz):

A kovászhoz:

Összesen 194 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    38.5 g

Zsír

  • Összesen
    5.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2472.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    125 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    85 mg
  • Foszfor
    346 mg
  • Nátrium
    1847 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    232.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    306.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    187 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    235 micro
Összesen 1157 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    269.3 g

Zsír

  • Összesen
    36.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    17308.5 g
  • Cink
    26 mg
  • Szelén
    877 mg
  • Kálcium
    409 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    598 mg
  • Foszfor
    2425 mg
  • Nátrium
    12929 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    17 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1630.3 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    60 mg

VÍZ

  • Összesen
    2143.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    32 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1309 micro
  • Kolin:
    255 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1647 micro
Összesen 8099 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    416.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    311 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 194 kcal

Hozzávalók

A kenyérhez:

A kezdő kovászhoz (sütni valóhoz):

A kovászhoz:

Elkészítés

A kenyérhez:

  1. A kezdő kovászhoz mindent összegyúrunk úgy, hogy félkemény tésztát kapjunk. Kinyújtjuk 5 mm vastagra, és szárazra szárítjuk. Ha kiszáradt, akkor összetörjük, és kenyérsütés előtt egy éjszakával beáztatjuk 3-4 dl vízben. Reggel megcsináljuk a kovászt, amihez a megáztatott kezdő kovász levét keverjük a 2-3 dl vízzel, a cukorral, a sóval, az élesztővel és annyi liszttel, amennyivel folyós tésztát kapunk. Ha legalább 3 órát kelt, akkor nekikezdhetünk a kenyérnek.
  2. A lisztet egy nagy lavórba vagy tálba átszitáljuk. Beleöntjük a kovászt, és rámorzsoljuk az élesztőt. Betakarjuk liszttel, és rászórjuk a sót (majd időközben ha úgy gondoljuk, megkóstolhatjuk, hogy nekünk elég sós-e). Ráöntünk egy kevés vizet.
  3. Ha nagyon lisztes, akkor még rakjunk hozzá bőven vizet. Ha elég lágy, akkor nekikezdhetünk a dagasztásnak, ami egy elég nehéz munka.
  4. Félkemény tésztának kell lennie, úgy dagasztjuk, hogy a kezünk mélyen menjen bele a tésztába, és mozogjanak az ujjaink közben. Ha kisimult, akkor lelisztezzük a tetejét, és letakarjuk, hagyjuk duplájára kelni.
  5. A pataki tálat közben beáztatjuk.
  6. Ha megkelt a tészta, akkor deszkára tesszük és kicipózzuk. 2-3 cipót formálunk. Egy tálba konyharuhát teszünk, amit kilisztezünk, és fordítva rakjuk bele. Hagyjuk még egy kicsit kelni, addig előmelegítjük a sütőt 200 C-ra.
  7. A pataki tálnak a sima felét kilisztezzük, és belefordítjuk a kenyeret, 2-3 helyen megvágjuk, majd egy kicsit megvizezzük.
  8. Ráfordítjuk a másik felét, és 10-15 percig leborítva sütjük, majd levesszük a tetejét, és pirulásig sütjük.
  9. Ha piros, akkor kiborítjuk, és egy vizes ruhával megtörölgetjük. Ha nagyon megsült az alja, akkor egy késsel vagy egy fabottal leveregetjük, és hagyjuk kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 600 alkalommal
  • Receptkönyvben: 6
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1268
  • Feltöltés dátuma: 2016. május 25.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez a recept kifejezetten pataki tálhoz alkalmas, de meg lehet mondjuk jénaiban vagy lábasban is sütni.

Hozzávalók

A kenyérhez:

A kezdő kovászhoz (sütni valóhoz):

A kovászhoz:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...