r
Nosalty Logó

Pasteis de nata

5,0

2 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Rosanics Petra
Pasteis de nata
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

leveles tészta

krém

tetejére

351
Kalória
5.1g
Fehérje
40.3g
Szénhidrátok
19g
Zsír
38.9g
Víz
166.9g
Koleszterin
828.8mg
Rost
22.5g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 18% Zsír

leveles tészta

krém

tetejére

Összesen 351 kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 18% Zsír

leveles tészta

krém

tetejére

Összesen 4214 kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 18% Zsír

leveles tészta

krém

tetejére

Összesen 279 kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    19 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    167 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    173.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.3 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    38.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    173 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    102 mg
  • Retinol - A vitamin:
    169 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    133 micro
Összesen 351 kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    60.8 g

Zsír

  • Összesen
    228.1 g
  • Telített zsírsav
    130 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    69 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    2003 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2080.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    174 mg
  • Kálcium
    662 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    895 mg
  • Nátrium
    256 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    483.6 g
  • Cukor
    270 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    467.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2073 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    305 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    282 micro
  • Kolin:
    1219 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2029 micro
  • α-karotin
    53 micro
  • β-karotin
    484 micro
  • β-crypt
    53 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    1591 micro
Összesen 4214 kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    15.1 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    133 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    138.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.1 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    31 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    138 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    135 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    106 micro
Összesen 279 kcal

Elkészítés

leveles tészta

  1. A lisztet, a sót és a hideg vizet egy nagy tálba tesszük, és robotgéppel összedagasztjuk. Amikor már ragadás nélkül elválik az edény falától, áttesszük belisztezett nyújtólapra.
  2. A tésztát kis téglalap alakúra formázzuk, és fóliával lefedve negyed órát pihenni hagyjuk.
  3. A pihentetett tésztát ezután nagy téglalap formájúra és 1-1,5 mm vékonyra nyújtjuk. Ekkor képzeletben széltében elharmadoljuk, és a vaj harmadával bekenjük a tészta kétharmadát. A be nem vajazott harmadot ezután a középső harmadra hajtjuk, majd a fedetlenül maradt szélső harmadot pedig erre.
  4. 90 fokkal elforgatjuk - figyeljünk rá, hogy minden alkalommal ugyanabba az irányba forgassuk. Ha nehezen menne, hajtogassuk háromba, úgy forgassuk el, majd nyissuk ki újra.
  5. Jöhet a második nyújtás és kenés, mindenben úgy járjunk el, mint az előbb: nyújtunk, kenünk, hajtogatunk, forgatunk.
  6. Harmadszorra is kinyújtjuk, ekkor azonban a maradék harmad vajjal a tészta egészét megkenjük. Hajtogatás helyett azonban ezúttal az egyik oldal mentén feltekerjük, amennyire szorosan csak tudjuk. Elméletileg mindegy, hogy melyik oldal mentén, viszont arra figyelnünk kell, hogy a hosszabb oldal mentén tekerve nagyobb, míg a rövidebb mentén kisebb lesz a tekercsünk átmérője - ez a szeletelésnél lesz csak szempont, mert a kisebből vastagabb, míg a vastagabból vékonyabb szeletekre lesz szükségünk.
  7. A feltekert tésztát kettévágjuk, és fóliába csomagolva éjszakára (de legalább 2-3 órára) hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen benne a sok vaj.

krém

  1. A lisztet pár kanál tejjel simára keverjük egy kis lábasban. A többi tejet felmelegítjük, ehhez hozzáöntjük, és csomómentesre keverjük.
  2. A cukrot a vízzel és a fahéjjal egy kis lábasban összeforraljuk, majd 100 fokosra hűtjük. Kivesszük a fahéjrudat. A picit lehűlt cukorszirupot óvatosan a tejes keverékhez csorgatjuk, közben folyamatosan keverve.
  3. Hozzáadjuk a vanília kikapart belsejét és a vaníliakivonatot, majd alaposan elkeverjük. Folyamatos keverés mellett jöhetnek bele a tojássárgák. Takarékon picit az egészet összemelegítjük, majd sűrű szövésű szűrőn keresztül egy nagyobb kiöntőbe töltjük - ha nincs ilyen szűrőnk, rakjunk egymásra két simát.
  4. Hagyjuk teljesen lehűlni a krémet, majd éjszakára tegyük hűtőbe.

tetejére

  1. Vegyük elő a tésztát a hűtőből, és egy éles késsel karikázzuk fel. Itt figyeljünk az átmérő már említett vastagságára, a lényeg, hogy szeletenként egy szép szem dió nagyságú és súlyú csigákat kapjunk (hiszen a tekerésnek köszönhetően csigaalakú a keresztmetszete).
  2. A csigákat tegyük egy-egy fémkosárkába vagy muffinformába. Hagyjuk melegedni 1-2 percet, majd az ujjunkat először a tészta közepébe nyomva, szépen fokozatosan tapicskoljuk szét a tésztát úgy, hogy kosárka alakot kezdjen ölteni. Vigyázzunk, ne szakítsuk át az alját, és próbáljuk nagyjából egyenletes eloszlatni a tésztát a kosár oldalán - felül a pereme pedig maradhat kicsit vastagabb.
  3. A tésztakosárkákba öntjük a krémet, nagyjából 3/4-ig megtöltve azokat. 270°C-ra (vagy amennyi a sütőnk maximuma) előmelegített, tűzforró sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. A sütési idő nagyban függ a sütőnktől, a hőfoktól, valamint a forma anyagától, így első alkalommal figyeljük folyamatosan, hogyan állnak a kosárkák.
  4. Akkor sült meg tökéletesen, amikor a tésztán már szemmel látható a ropogósság, a krém tetején pedig megjelentek a jellegzetes, fekete "égésfoltok".
  5. A sütőből kivéve hagyjuk hűlni 5-10 percet, majd óvatosan szedjük ki őket a formából. A porcukrot keverjük el a fahéjjal, és szórjuk meg vele a kosárkákat.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 90 perc
  • Főzés ideje: 10 perc
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Sütés hőfoka: 270 °C

A legismertebb portugál sütemény kétségkívül a pasteis de nata, amit Lisszabonban járva a legutolsó kis boltban is megtalálunk. Rosszat nem igazán lehet találni, az eredetiért viszont Belém városrészbe kell ellátogatnunk. Az ottani pasteis de Belém eredetvédett sütemény, melynek receptje hétpecsétes titok, de néhány külföldi oldal átböngészése után (köszi, CupcakeJemma) sikerült megalkotnom a sütemény majdnem-ugyanolyan-jó házi verzióját. A teljes élményhez persze illik a vajas leveles tésztát is magunknak készíteni, ha van egy szabad délelőttünk vagy délutánunk - minden percét megéri, eskü. Szóval portugál krémesezésre fel, a következő portugál kiruccanásig jól fog jönni ez a recept! :) 

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Házi citromos mignon

Ha már egyszer nekivágunk a házi mignon elkészítésének, jobb, ha eszközölünk pár változtatást. Hiszen a klasszikus, retró sütemény émelygős fondant-ja és fullasztó vajkrémje ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!