r
Nosalty Logó

Parmezánalaplé

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Rosanics Petra
Parmezánalaplé
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

250
Kalória
18.8g
Fehérje
8g
Szénhidrátok
12.6g
Zsír
469.1g
Víz
34g
Koleszterin
1.6g
Rost
2.4g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 250 kcal
  • 4% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1002 kcal
  • 4% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 47 kcal
  • 4% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.8 g

Zsír

  • Összesen
    12.6 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1690.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    637 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    377 mg
  • Nátrium
    620 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    469.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    266 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    101 micro
  • α-karotin
    619 micro
  • β-karotin
    1668 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    216 micro
Összesen 250 kcal
  • 4% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    75.1 g

Zsír

  • Összesen
    50.6 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    136 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6760.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    47 mg
  • Kálcium
    2549 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    165 mg
  • Foszfor
    1508 mg
  • Nátrium
    2479 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.1 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    1876.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1062 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    50 mg
  • D vitamin:
    38 micro
  • K vitamin:
    64 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    62 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    402 micro
  • α-karotin
    2476 micro
  • β-karotin
    6673 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    865 micro
Összesen 1002 kcal
  • 4% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    322.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    122 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    118 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    89.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    118 micro
  • β-karotin
    319 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 47 kcal

Elkészítés

  1. A parmezánhéjakat gyűjthetjük hűtőben vagy fagyasztóban is, az alaplének akkor érdemes nekiállni, ha összegyűlt legalább 4-5 ilyen darab.
  2. A parmezánszéleket ekkor egy kis lábasba tesszük tetszés szerinti, otthon megtalálható zöldségek társaságában. Hagyma és gyökérzöldségek mindenképpen kerüljenek bele: vöröshagyma, fokhagyma, sárga- vagy fehérrépa, karalábé, zeller, brokkolitorzsa - jöhet bele, ami épp meglapul a kamrában vagy a hűtőpolcon.
  3. A zöldségeket és a sajtot öntsük fel a vízzel, majd ízesítsük a levest friss zöldfűszerrel, borssal, sóval, babérlevéllel, és ízlés szerint kevés fehérborral.
  4. Forraljuk fel az alaplevet, majd takarékra csökkentve a lángot, hagyjuk főni legalább egy órát. Időről-időre keverjük meg, hogy ne ragadjon le a sajt az edény aljára. Ha nagyon gyorsan párologna a folyadék, pótoljuk vízzel.
  5. A kész alapléből ezután távolítsuk el a zöldségeket és a sajthéjakat, majd leszűrve töltsük steril üvegbe. Használjuk fel azonnal, vagy lehűtve pár napig hűtőszekrényben is eláll.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Főzés ideje: 75 perc

Alaplevet bizony nemcsak csontokból és zöldségekből főzhetünk, hanem például parmezánból is! Biztos mindenki számára ismerős a helyzet, amikor a parmezán széle annyira kemény, hogy már nem tudjuk lereszelni. Az ilyen parmezánhéj nagyon finom ízesítője lehet paradicsomos raguknak (ahol a hő hatására lassan elolvad), vagy ha összegyűjtünk párat a hűtőben/fagyasztóban, akkor alaplevet is főzhetünk belőle, mi utána remek alapja lehet leveseknek és krémleveseknek, de rizottó vagy egyedényes tészták főzővizeként is fantasztikusan működik!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Tradicionális minestrone

Ha van olyan recept, ami tökéletesen megtestesíti a tradicionális olasz konyha szerény gazdagságát, egészen biztosan a minestrone az. A leves, amit bármelyik évszakban megfőzhetünk a ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!