Parmezánalaplé
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
50g parmezán sajt196 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
11g karalábé2 kcal
-
375g víz0 kcal
-
2g kakukkfű2 kcal
-
3g bazsalikom1 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
38g fehérbor31 kcal
Összesen
250
kcal
- 4% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
200g parmezán sajt784 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
45g karalábé9 kcal
-
1500g víz0 kcal
-
9g kakukkfű9 kcal
-
12g bazsalikom3 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
150g fehérbor123 kcal
Összesen
1002
kcal
- 4% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
9.5g parmezán sajt37 kcal
-
4.3g vöröshagyma2 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
3.8g sárgarépa1 kcal
-
2.1g karalábé0 kcal
-
71.6g víz0 kcal
-
0.4g kakukkfű0 kcal
-
0.6g bazsalikom0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
7.2g fehérbor6 kcal
Összesen
47
kcal
- 4% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.8 g
Zsír
-
Összesen 12.6 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1690.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 637 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 377 mg
-
Nátrium 620 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 469.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 266 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 101 micro
-
α-karotin 619 micro
-
β-karotin 1668 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 216 micro
Összesen
250
kcal
- 4% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 75.1 g
Zsír
-
Összesen 50.6 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 136 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6760.8 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 47 mg
-
Kálcium 2549 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 165 mg
-
Foszfor 1508 mg
-
Nátrium 2479 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.1 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 1876.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1062 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 50 mg
-
D vitamin: 38 micro
-
K vitamin: 64 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 62 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 402 micro
-
α-karotin 2476 micro
-
β-karotin 6673 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 865 micro
Összesen
1002
kcal
- 4% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.6 g
Zsír
-
Összesen 2.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 322.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 122 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 72 mg
-
Nátrium 118 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.5 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 89.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 51 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 118 micro
-
β-karotin 319 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 41 micro
Összesen
47
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
1 db vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 db sárgarépa
-
1.5 l víz
-
3 szál kakukkfű
-
1 marék bazsalikom
-
5 szem bors
-
só ízlés szerint
-
1 db babérlevél
Elkészítés
- A parmezánhéjakat gyűjthetjük hűtőben vagy fagyasztóban is, az alaplének akkor érdemes nekiállni, ha összegyűlt legalább 4-5 ilyen darab.
- A parmezánszéleket ekkor egy kis lábasba tesszük tetszés szerinti, otthon megtalálható zöldségek társaságában. Hagyma és gyökérzöldségek mindenképpen kerüljenek bele: vöröshagyma, fokhagyma, sárga- vagy fehérrépa, karalábé, zeller, brokkolitorzsa - jöhet bele, ami épp meglapul a kamrában vagy a hűtőpolcon.
- A zöldségeket és a sajtot öntsük fel a vízzel, majd ízesítsük a levest friss zöldfűszerrel, borssal, sóval, babérlevéllel, és ízlés szerint kevés fehérborral.
- Forraljuk fel az alaplevet, majd takarékra csökkentve a lángot, hagyjuk főni legalább egy órát. Időről-időre keverjük meg, hogy ne ragadjon le a sajt az edény aljára. Ha nagyon gyorsan párologna a folyadék, pótoljuk vízzel.
- A kész alapléből ezután távolítsuk el a zöldségeket és a sajthéjakat, majd leszűrve töltsük steril üvegbe. Használjuk fel azonnal, vagy lehűtve pár napig hűtőszekrényben is eláll.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 4
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 233
- Feltöltés dátuma: 2024. június 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
351 recept
Alaplevet bizony nemcsak csontokból és zöldségekből főzhetünk, hanem például parmezánból is! Biztos mindenki számára ismerős a helyzet, amikor a parmezán széle annyira kemény, hogy már nem tudjuk lereszelni. Az ilyen parmezánhéj nagyon finom ízesítője lehet paradicsomos raguknak (ahol a hő hatására lassan elolvad), vagy ha összegyűjtünk párat a hűtőben/fagyasztóban, akkor alaplevet is főzhetünk belőle, mi utána remek alapja lehet leveseknek és krémleveseknek, de rizottó vagy egyedényes tészták főzővizeként is fantasztikusan működik!