r
Nosalty Logó

Parmezánalaplé

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Rosanics Petra
Parmezánalaplé
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 250 kcal
  • 4% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1002 kcal
  • 4% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 47 kcal
  • 4% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.8 g

Zsír

  • Összesen
    12.6 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1690.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    637 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    377 mg
  • Nátrium
    620 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    469.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    266 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    101 micro
  • α-karotin
    619 micro
  • β-karotin
    1668 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    216 micro
Összesen 250 kcal
  • 4% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    75.1 g

Zsír

  • Összesen
    50.6 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    136 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6760.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    47 mg
  • Kálcium
    2549 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    165 mg
  • Foszfor
    1508 mg
  • Nátrium
    2479 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.1 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    1876.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1062 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    50 mg
  • D vitamin:
    38 micro
  • K vitamin:
    64 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    62 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    402 micro
  • α-karotin
    2476 micro
  • β-karotin
    6673 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    865 micro
Összesen 1002 kcal
  • 4% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    322.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    122 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    118 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    89.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    118 micro
  • β-karotin
    319 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 47 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A parmezánhéjakat gyűjthetjük hűtőben vagy fagyasztóban is, az alaplének akkor érdemes nekiállni, ha összegyűlt legalább 4-5 ilyen darab.
  2. A parmezánszéleket ekkor egy kis lábasba tesszük tetszés szerinti, otthon megtalálható zöldségek társaságában. Hagyma és gyökérzöldségek mindenképpen kerüljenek bele: vöröshagyma, fokhagyma, sárga- vagy fehérrépa, karalábé, zeller, brokkolitorzsa - jöhet bele, ami épp meglapul a kamrában vagy a hűtőpolcon.
  3. A zöldségeket és a sajtot öntsük fel a vízzel, majd ízesítsük a levest friss zöldfűszerrel, borssal, sóval, babérlevéllel, és ízlés szerint kevés fehérborral.
  4. Forraljuk fel az alaplevet, majd takarékra csökkentve a lángot, hagyjuk főni legalább egy órát. Időről-időre keverjük meg, hogy ne ragadjon le a sajt az edény aljára. Ha nagyon gyorsan párologna a folyadék, pótoljuk vízzel.
  5. A kész alapléből ezután távolítsuk el a zöldségeket és a sajthéjakat, majd leszűrve töltsük steril üvegbe. Használjuk fel azonnal, vagy lehűtve pár napig hűtőszekrényben is eláll.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 4
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 9
  • Össznézettség: 233
  • Feltöltés dátuma: 2024. június 06.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Parmezánalaplé
Rosanics Petra 351 recept

Alaplevet bizony nemcsak csontokból és zöldségekből főzhetünk, hanem például parmezánból is! Biztos mindenki számára ismerős a helyzet, amikor a parmezán széle annyira kemény, hogy már nem tudjuk lereszelni. Az ilyen parmezánhéj nagyon finom ízesítője lehet paradicsomos raguknak (ahol a hő hatására lassan elolvad), vagy ha összegyűjtünk párat a hűtőben/fagyasztóban, akkor alaplevet is főzhetünk belőle, mi utána remek alapja lehet leveseknek és krémleveseknek, de rizottó vagy egyedényes tészták főzővizeként is fantasztikusan működik!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...