r
Nosalty Logó

Pannonhalmi mézes

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
giuliettalupa
Pannonhalmi mézes
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

a mézeskalácshoz

a díszítéshez

901
Kalória
13.4g
Fehérje
171.4g
Szénhidrátok
19.4g
Zsír
39.1g
Víz
104.8g
Koleszterin
2.8g
Rost
95.1g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 8% Zsír

a mézeskalácshoz

a díszítéshez

Összesen 901 kcal
  • 5% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 8% Zsír

a mézeskalácshoz

a díszítéshez

Összesen 5414 kcal
  • 5% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 8% Zsír

a mézeskalácshoz

a díszítéshez

Összesen 365 kcal
  • 5% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    13.4 g

Zsír

  • Összesen
    19.4 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    105 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    290.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    147 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    171.4 g
  • Cukor
    95 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    39.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    168 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    166 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 901 kcal
  • 5% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    80.2 g

Zsír

  • Összesen
    116.5 g
  • Telített zsírsav
    67 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    33 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    629 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1740.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    246 mg
  • Kálcium
    193 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    155 mg
  • Foszfor
    884 mg
  • Nátrium
    242 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1028.6 g
  • Cukor
    571 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    234.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1010 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    211 micro
  • Kolin:
    375 mg
  • Retinol - A vitamin:
    994 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    198 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    595 micro
Összesen 5414 kcal
  • 5% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    7.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    117.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    69.5 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    15.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    67 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 365 kcal

Elkészítés

a mézeskalácshoz

  1. A kimért lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, belekeverjük a mézeskalács fűszerkeveréket, a szódabikarbónát és a csipetnyi sót.
  2. A mézet és a vajat meglangyosítjuk vízgőz felett vagy mikróban alacsony fokozaton.
  3. A vajas mézbe beletesszük a tojást, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és jól átgyúrjuk.
  4. Egy éjszakára, vagy ha sietünk, akkor legalább 3 órára, a hűtőbe tesszük,hogy megdermedjen.
  5. A hideg tésztát gyors mozdulatokkal kinyújtjuk félujjnyi vastagra, különböző formákkal kiszaggatjuk, és kisütjük (180 fokon). A sütőben max. 8-10 perc alatt készre sül. Ebből az adagból kb. 4 tepsi mézes lesz.

a díszítéshez

  1. A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd belekeverjük a porcukrot és a pár csepp citromlét.
  2. Ahány színt szeretnénk, annyi kis csészébe osszuk szét a habot, majd pár csepp ételfestékkel színezzük.
  3. A kihűlt mézeseket kis ecsettel fessük be a mázzal, és a dekorgyönggyel díszítsük. Pár óra alatt, szobahőmérsékleten megszikkad a máz, a mézes viszont puha marad.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 perc
  • Sütés ideje: 8 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C

Egy kedves barátnőmtől kaptam a receptet, akinek a fia Pannonhalmán tanult. Ők az apátság karácsonyi ünnepségén kóstolták meg ezt a finom mézest, én náluk ettem belőle, és nagyon finom, puha volt, így elkértem a receptjét. Azóta minden karácsonykor és húsvétkor a pannonhalmi mézest készítjük mi is. Nem túl bonyolult az összeállítása, már az ünnepek előtt kisüthető, mert hetekig puha marad és nagyon jól díszíthető.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Svéd mézeskalács

Ha a ropogós mézeskalácsok rabjai vagytok, akkor mindenképpen készítsétek el ezt a sötétbarna svéd csodakekszet, mert mennyeien fűszeres és csodásan ropog! Érdemes sötétebb nádcukrot ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!