Osztrák császármorzsa Kornél konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Kornél
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 9% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
150g finomliszt546 kcal
-
100g tej56 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
20g porcukor77 kcal
-
40g rum92 kcal
-
11g mazsola33 kcal
Összesen
1410
kcal
- 9% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
150g finomliszt546 kcal
-
100g tej56 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
20g porcukor77 kcal
-
40g rum92 kcal
-
11g mazsola33 kcal
Összesen
1410
kcal
- 9% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
27.5g finomliszt100 kcal
-
18.3g tej10 kcal
-
30.2g tojás38 kcal
-
1.8g vaníliás cukor7 kcal
-
9.2g vaj66 kcal
-
3.7g porcukor14 kcal
-
7.3g rum17 kcal
-
2g mazsola6 kcal
Összesen
258
kcal
- 9% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 37.5 g
Zsír
-
Összesen 57.9 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 648 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1140.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 96 mg
-
Kálcium 237 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 55 mg
-
Foszfor 474 mg
-
Nátrium 268 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 158.3 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 164.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 574 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 109 micro
-
Kolin: 453 mg
-
Retinol - A vitamin: 568 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 79 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 757 micro
Összesen
1410
kcal
- 9% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 37.5 g
Zsír
-
Összesen 57.9 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 648 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1140.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 96 mg
-
Kálcium 237 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 55 mg
-
Foszfor 474 mg
-
Nátrium 268 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 158.3 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 164.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 574 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 109 micro
-
Kolin: 453 mg
-
Retinol - A vitamin: 568 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 79 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 757 micro
Összesen
1410
kcal
- 9% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 6.9 g
Zsír
-
Összesen 10.6 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 119 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 208.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 87 mg
-
Nátrium 49 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 30.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 105 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 83 mg
-
Retinol - A vitamin: 104 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 139 micro
Összesen
258
kcal
Hozzávalók
-
15 dkg finomliszt
-
1 dl tej
-
3 db tojás
-
1 ek vaníliás cukor
-
5 dkg vaj
-
1 púpozott ek porcukor
-
0.4 dl rum
-
0.5 marék mazsola
Elkészítés
- Keverjük össze a lisztet a vaníliás cukorral és a tejjel. Sűrű palacsintatészta állagot fogunk kapni. Adjunk hozzá mazsolát, majd üssük bele a három tojást. Kézi habverővel keverjük lazán össze, nem kell teljesen kikeverni a tésztát.
- Serpenyőbe dobjuk bele a vaj egyharmadát, majd közepes lángon hevítsük fel, és öntsük bele a tésztát. Műanyag vagy fa lapáttal tereljük a serpenyő hozzánk közelebbi részéhez a tésztát, mintha omlettet készítenénk. Ha már megszilárdult a tészta alja, tegyünk egy fedőt a serpenyőre. A lapáttal időnként emeljük meg a tészta alját, és nézzük meg, nehogy túlsüssük. Ha világos barna színű fordítsuk meg, és süssük meg a másik oldalát is ugyanígy.
- Ha kész, tegyük vágódeszkára a tésztát, és éles késsel vágjuk fel 3x3 cm-es kockákra. A serpenyőbe dobjuk bele a maradék vajat, adjuk hozzá a porcukrot, kissé karamellizáljuk. Majd a felkockázott tésztát tegyük vissza a serpenyőbe, forgassuk át néhányszor, amíg a cukor rápirul a kockákra és szép barnás színük lesz, állaguk pedig rugalmas.
- Végül öntsük a rumot a serpenyőbe, forgassuk át a kockákat, és tálaljuk azonnal. Tálaláskor porcukorral hintsük meg a tetejét.
- Sütés ideje: 8 perc
- Elkészítettem: 25 alkalommal
- Receptkönyvben: 319
- Tegnapi nézettség: 8
- 7 napos nézettség: 57
- Össznézettség: 88593
- Feltöltés dátuma: 2014. január 21.
Ajánló
Kíváncsiságból érdemes elkészíteni a császármorzsa e verzióját, bár véleményem szerint a hazai, nálunk megszokott recept finomabb. Almapürével kínálják, de mi adhatunk hozzá gyümölcs szörpöt, vagy lekvárt is.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Kornél
167 recept
Ezt a receptet egy osztrák szállodában tanította nekem egy német chef, persze mennyiségek nélkül, érzésre... Az arányok, amiket leírtam nagyjából stimmelnek, ezek alapján azért el lehet otthon is készíteni...