Nyújtott vakarcs avagy sós rétes
- 14% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 25% Zsír
A réteshez
-
100g réteslap295 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
100g sajt352 kcal
A kenéshez
-
43g napraforgó olaj376 kcal
-
20g tejföl40 kcal
- 14% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 47.9 g
Zsír
-
Összesen 87.6 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 507 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2102.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 46 mg
-
Kálcium 745 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 582 mg
-
Nátrium 684 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 62.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 148.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 519 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 100 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 66 micro
-
Kolin: 307 mg
-
Retinol - A vitamin: 516 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 39 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 489 micro
- 14% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 95.8 g
Zsír
-
Összesen 175.3 g
-
Telített zsírsav 59 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 69 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 37 g
-
Koleszterin 1013 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4204.2 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 91 mg
-
Kálcium 1489 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 79 mg
-
Foszfor 1164 mg
-
Nátrium 1368 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 124.2 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 296.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1039 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 38 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 201 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 132 micro
-
Kolin: 615 mg
-
Retinol - A vitamin: 1033 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 78 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 977 micro
- 14% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.2 g
Zsír
-
Összesen 22.3 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 129 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 535.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 190 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 148 mg
-
Nátrium 174 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 37.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 132 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 78 mg
-
Retinol - A vitamin: 132 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 124 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A réteshez
- A réteshez a hozzávalókat előkészítjük: felütjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejfölt, sózzuk, borsozzuk.
- A réteslap kenéséhez az olajat és tejfölt elkeverjük.
- Ha a tejfölös tojáson kívül bármivel megszórnánk rétesünket, azokat is előkészítjük. A sajtot lereszeljük, a fokhagymát vagy vöröshagymát apróra vagy szálasra vágjuk, a csirkehúst vagy gombát megdinszteljük, stb.
- A réteslapokat úgy használjuk, ahogyan az a használati utasításán rajta van. A réteslapokból egy réteshez kettőt használunk, megkenjük az olaj-tejföl keverékkel, majd a tejföl-tojás keveréket kanállal locsolgatjuk rá. Vigyázzunk, könnyen lefolyik, gyorsan kell dolgozni. (Ha a tejfölös tojáson kívül teszünk még rá valamit, akkor a megkent lapra kerül a reszelt sajt, arra jöhet a megdinsztelt hús vagy gomba, stb., erre kerül a tejfölös tojás.)
- A réteslapot ugyanúgy tekerjük fel, mint az édes réteshez, folyamatosan behajtva az oldalát is, hogy a tejfölös tojás ne folyjon ki belőle.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük felvert tojással, és kb. 8-10 perc alatt aranysárgára sütjük.
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 46x34
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 25 alkalommal
- Receptkönyvben: 58
- Tegnapi nézettség: 11
- 7 napos nézettség: 55
- Össznézettség: 33356
- Feltöltés dátuma: 2013. január 23.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Anyósom a Bakonyból származott, tőle tanultam ezt a receptet. Ő persze még nyújtotta a rétest, én ezt sajnos nem tanultam meg, és már nem is fogom. Az ő nyújtott vakarcsa csak a tejfölös tojással volt töltve, én azóta kicsit hozzátettem a magam ízlésének megfelelően. Férjem azóta is csak az eredeti recept szerint kéri. Néha megkóstolja azt is, amit magamnak készítek, de a kedvence a sima tejföl-tojás keverékes. Általában a 4 rétesből kettőt csak simán készítek, a másik kettőt attól függően töltöm, hogy mi van itthon, vagy milyet szeretnék enni. A fokhagyma és a sajt vagy a vöröshagyma és sajt szinte mindegyikben szerepel. Ezzel a rétessel kicsit egyszerűbb dolgozni, mert a tejfölös olajjal megkent lapot megszóróm reszelt sajttal, így már nem folyik szét a tojás. Ha van itthon egy kis csirkemell, akkor negyed mellet megkaparok, vagy apróra összevágom, egy teflon edényben kifehérítem, megszórom egyéni ízlés szerint fűszerrel, sóval, és azt teszem a sajtra, majd mindig a végén kerül rá a tojás-tejföl keverék. Készítettem már úgy is, hogy a húslevesben megfőtt húst aprítottam fel, de akkor is kicsit átpirítottam és fűszereztem a húst, mert úgy finomabb. Ha van itthon gomba, akkor azt apróra vágom, megdinsztelem egy kis hagymán, a lapot megszórom a reszelt sajttal majd a gombával, és úgy jön rá a tejföl-tojás keverék. Ha tejföl-tojás keveréken kívül bármit teszünk bele, sokkal laktatóbb lesz, és persze különböző ízeket kapunk. Mi ezt az ételt főételnek fogyasztjuk, de előételnek is kiváló. Készítettem már sok ismerősömnek, és mindenki nagyon szerette.