r
Nosalty Logó

Nyújtott vakarcs avagy sós rétes

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Vivike
Nyújtott vakarcs avagy sós rétes
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
  • 14% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A réteshez

A kenéshez

Összesen 1241 kcal
  • 14% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A réteshez

A kenéshez

Összesen 2480 kcal
  • 14% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A réteshez

A kenéshez

Összesen 316 kcal
  • 14% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    47.9 g

Zsír

  • Összesen
    87.6 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    507 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2102.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    745 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    582 mg
  • Nátrium
    684 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    62.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    148.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    519 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    100 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    66 micro
  • Kolin:
    307 mg
  • Retinol - A vitamin:
    516 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    489 micro
Összesen 1241 kcal
  • 14% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    95.8 g

Zsír

  • Összesen
    175.3 g
  • Telített zsírsav
    59 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    69 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    37 g
  • Koleszterin
    1013 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4204.2 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    91 mg
  • Kálcium
    1489 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    79 mg
  • Foszfor
    1164 mg
  • Nátrium
    1368 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    124.2 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    296.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1039 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    38 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    201 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    132 micro
  • Kolin:
    615 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1033 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    78 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    977 micro
Összesen 2480 kcal
  • 14% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.2 g

Zsír

  • Összesen
    22.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    129 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    535.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    190 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    148 mg
  • Nátrium
    174 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    132 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    78 mg
  • Retinol - A vitamin:
    132 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    124 micro
Összesen 316 kcal

Hozzávalók

A réteshez

A kenéshez

Elkészítés

A réteshez

  1. A réteshez a hozzávalókat előkészítjük: felütjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejfölt, sózzuk, borsozzuk.
  2. A réteslap kenéséhez az olajat és tejfölt elkeverjük.
  3. Ha a tejfölös tojáson kívül bármivel megszórnánk rétesünket, azokat is előkészítjük. A sajtot lereszeljük, a fokhagymát vagy vöröshagymát apróra vagy szálasra vágjuk, a csirkehúst vagy gombát megdinszteljük, stb.
  4. A réteslapokat úgy használjuk, ahogyan az a használati utasításán rajta van. A réteslapokból egy réteshez kettőt használunk, megkenjük az olaj-tejföl keverékkel, majd a tejföl-tojás keveréket kanállal locsolgatjuk rá. Vigyázzunk, könnyen lefolyik, gyorsan kell dolgozni. (Ha a tejfölös tojáson kívül teszünk még rá valamit, akkor a megkent lapra kerül a reszelt sajt, arra jöhet a megdinsztelt hús vagy gomba, stb., erre kerül a tejfölös tojás.)
  5. A réteslapot ugyanúgy tekerjük fel, mint az édes réteshez, folyamatosan behajtva az oldalát is, hogy a tejfölös tojás ne folyjon ki belőle.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük felvert tojással, és kb. 8-10 perc alatt aranysárgára sütjük.
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 46x34
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 58
  • Tegnapi nézettség: 11
  • 7 napos nézettség: 55
  • Össznézettség: 33356
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 23.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Anyósom a Bakonyból származott, tőle tanultam ezt a receptet. Ő persze még nyújtotta a rétest, én ezt sajnos nem tanultam meg, és már nem is fogom. Az ő nyújtott vakarcsa csak a tejfölös tojással volt töltve, én azóta kicsit hozzátettem a magam ízlésének megfelelően. Férjem azóta is csak az eredeti recept szerint kéri. Néha megkóstolja azt is, amit magamnak készítek, de a kedvence a sima tejföl-tojás keverékes. Általában a 4 rétesből kettőt csak simán készítek, a másik kettőt attól függően töltöm, hogy mi van itthon, vagy milyet szeretnék enni. A fokhagyma és a sajt vagy a vöröshagyma és sajt szinte mindegyikben szerepel. Ezzel a rétessel kicsit egyszerűbb dolgozni, mert a tejfölös olajjal megkent lapot megszóróm reszelt sajttal, így már nem folyik szét a tojás. Ha van itthon egy kis csirkemell, akkor negyed mellet megkaparok, vagy apróra összevágom, egy teflon edényben kifehérítem, megszórom egyéni ízlés szerint fűszerrel, sóval, és azt teszem a sajtra, majd mindig a végén kerül rá a tojás-tejföl keverék. Készítettem már úgy is, hogy a húslevesben megfőtt húst aprítottam fel, de akkor is kicsit átpirítottam és fűszereztem a húst, mert úgy finomabb. Ha van itthon gomba, akkor azt apróra vágom, megdinsztelem egy kis hagymán, a lapot megszórom a reszelt sajttal majd a gombával, és úgy jön rá a tejföl-tojás keverék. Ha tejföl-tojás keveréken kívül bármit teszünk bele, sokkal laktatóbb lesz, és persze különböző ízeket kapunk. Mi ezt az ételt főételnek fogyasztjuk, de előételnek is kiváló. Készítettem már sok ismerősömnek, és mindenki nagyon szerette.

Hozzávalók

A réteshez

A kenéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...