Nyárutó ízű omlós pite
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 9% Zsír
A töltelékhez
-
400g alma187 kcal
-
25g barna cukor95 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
10g tápióka36 kcal
A tésztához
-
113g finomliszt410 kcal
-
2g só0 kcal
-
63g vaj448 kcal
-
50g víz0 kcal
Kenéshez
Sütés
Összesen
1200
kcal
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 9% Zsír
A töltelékhez
-
1600g alma749 kcal
-
100g barna cukor380 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
40g tápióka143 kcal
A tésztához
-
450g finomliszt1638 kcal
-
6g só0 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
200g víz0 kcal
Kenéshez
Sütés
Összesen
4800
kcal
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 9% Zsír
A töltelékhez
-
58.2g alma27 kcal
-
3.6g barna cukor14 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1.5g tápióka5 kcal
A tésztához
-
16.4g finomliszt60 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
9.1g vaj65 kcal
-
7.3g víz0 kcal
Kenéshez
Sütés
Összesen
175
kcal
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 15 g
Zsír
-
Összesen 53.8 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 179 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1023.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 43 mg
-
Kálcium 99 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 48 mg
-
Foszfor 202 mg
-
Nátrium 627 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 169.6 g
-
Cukor 63 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 392.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 458 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 72 mg
-
Retinol - A vitamin: 439 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 196 micro
-
β-crypt 41 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 186 micro
Összesen
1200
kcal
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 60.1 g
Zsír
-
Összesen 215.2 g
-
Telített zsírsav 129 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 61 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 718 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4093.5 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 171 mg
-
Kálcium 396 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 193 mg
-
Foszfor 807 mg
-
Nátrium 2507 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 678.3 g
-
Cukor 252 mg
-
Élelmi rost 47 mg
VÍZ
-
Összesen 1568.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1831 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 66 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 51 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 193 micro
-
Kolin: 288 mg
-
Retinol - A vitamin: 1755 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 784 micro
-
β-crypt 163 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 742 micro
Összesen
4800
kcal
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.2 g
Zsír
-
Összesen 7.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 148.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 29 mg
-
Nátrium 91 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.7 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 57 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 67 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 64 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 27 micro
Összesen
175
kcal
Hozzávalók
A töltelékhez
-
8 közepes db alma
-
5 púpozott ek barna cukor
-
fahéj ízlés szerint
-
4 ek tápióka
A tésztához
-
3 bögre finomliszt
-
1 teáskanál só
Kenéshez
Sütés
Elkészítés
A töltelékhez
- Meghámozzuk az almákat, majd vékony cikkelyeket metszünk belőle. Hozzáadjuk a fahéjat és a cukrot, majd állni hagyjuk, amíg a tésztát előkészítjük.
A tésztához
- Összekeverjük a lisztet a sóval, majd beleszeljük a hideg vajdarabokat. Két késsel gyorsan összedolgozzuk: a lényeg, hogy kis vajas-lisztes darabok legyenek, a vaj darabok legyenek minél kisebbek és ne maradjon sima lisztes rész.
- Lassan, folyamatosan keverve hozzáadjuk a hideg vizet, a késekkel összedolgozzuk, és csak addig vesszük a kész tésztát kézbe, amíg egy gombóccá nem formájuk az egészet - nem baj, ha kicsit darabos, sőt.
- A tészta felét sütőpapírra tesszük, majd minél vékonyabbra nyújtjuk. Amint elértük a kívánt pite méretet, a tenyerünk alsó felével eldolgozzuk a szélét, hogy minél egyenletesebb legyen.
- Lefordítva ráhelyezzük a piteformát, majd egy határozott mozdulattal átforgatjuk, a tésztát óvatosan leválasztjuk a papírról és szépen eligazítjuk a formában. Ahol nem lepi el a piteforma oldalát, egészítsük ki máshonnan, hogy ne maradjon rajta rés.
- Az elkészült alapot megszórjuk tápiókával, hogy felszívja majd az alma levét.
- Ráhalmozzuk az almát az alapra, kis dombot formálva a kezünkkel, hogy körbe az oldalára kevesebb alma jusson.
- Az alap tésztalap mintájára elkészítjük a pite felső rétegét is, miután a sütőpapíron kinyújtottuk, ráforgatjuk az almahalomra és a szélét körbe összenyomkodjuk az alsó tésztaréteg szélével, hogy mindenhol körbeölelje a gyümölcsöt.
Kenéshez
- Ha kész, villával pár helyen megszurkáljuk, majd tejes-tojásos masszával vékonyan megkenjük.
Sütés
- Kb. 40 perc alatt 220 fokos légkeveréses sütőben aranybarnára sütjük, majd vanília fagyival tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 27
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 160
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 10852
- Feltöltés dátuma: 2014. szeptember 28.
Ajánló
Bármilyen gyümölccsel (ami kicsit szaftosabb) bátran ajánljuk!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Kipróbáltuk a Nyárutó c. film híres pitéjét és itt az idő, hogy végre ez a recept is felkerüljön. Maga Joyce Maynard, a történet írónője tanította meg nekünk ezt a kincset, és bár elmondása szerint a pitekészítésnél nincsenek kőbe vésett szabályok, egy alap recept szerintünk akkor is jól jön hozzá!