Mozart golyó
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Júlia
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
120 °C
- 7% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 24% Zsír
-
8g mandula49 kcal
-
8g porcukor32 kcal
-
8g víz0 kcal
-
4g cukor16 kcal
-
0 kcal
-
13 kcal
-
8g étcsokoládé46 kcal
-
4g porcukor16 kcal
-
4g törökmogyoró26 kcal
-
13g tejcsokoládé67 kcal
Összesen
265
kcal
- 7% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 24% Zsír
-
100g mandula590 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
100g víz0 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
0 kcal
-
50g sótlan pisztácia152 kcal
-
100g étcsokoládé546 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
50g törökmogyoró315 kcal
-
150g tejcsokoládé803 kcal
Összesen
3181
kcal
- 7% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 24% Zsír
-
13.2g mandula78 kcal
-
13.2g porcukor51 kcal
-
13.2g víz0 kcal
-
6.6g cukor26 kcal
-
0.7g keserűmandula aroma0 kcal
-
6.6g sótlan pisztácia20 kcal
-
13.2g étcsokoládé72 kcal
-
6.6g porcukor26 kcal
-
6.6g törökmogyoró42 kcal
-
19.9g tejcsokoládé106 kcal
Összesen
421
kcal
- 7% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 14.3 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 234.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 57 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 52 mg
-
Foszfor 107 mg
-
Nátrium 14 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.1 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 9.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 29 micro
Összesen
265
kcal
- 7% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 50.2 g
Zsír
-
Összesen 171 g
-
Telített zsírsav 54 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 84 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 43 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2810.4 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 683 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 618 mg
-
Foszfor 1278 mg
-
Nátrium 169 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 384.9 g
-
Cukor 333 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 111.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 95 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 34 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 120 micro
-
Kolin: 140 mg
-
Retinol - A vitamin: 89 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 84 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 348 micro
Összesen
3181
kcal
- 7% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 22.6 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 372.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 91 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 82 mg
-
Foszfor 169 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 14.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 12 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
Összesen
421
kcal
Hozzávalók
-
100 g porcukor
-
100 ml víz
-
50 g cukor
-
50 g sótlan pisztácia
-
100 g étcsokoládé
-
50 g porcukor
-
150 g tejcsokoládé
Elkészítés
- Először is elregélem a blansírozás menetét annak, aki véletlen mégsem héjatlan mandulát kapott. Egy nagyobb lábosban forraljunk vizet, majd zúdítsuk bele a mandulákat, és forraljuk 4-5 percig. Vízből kivéve elvileg a héja már könnyen lemorzsolható. Gyakorlatilag mandulája válogatja. Ezután kb. egy éjszakán keresztül szárítani kell.
- Tehát a pisztáciamandulához fogjuk a mandulát és a porcukrot, amit aprítógépben porrá őrölünk. (Ha egy adagot ledaráltunk, le lehet szitálni, és a szitán fennmaradtakat újra őrölni, a kifogástalan eredményért. Mondanom sem kell, hogy nekünk jó volt darabosabban is.) Ezután csinálunk egy cukorszirupot 100 ml vízből és az 50 g kristálycukorból (kis lángon addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad), ekkor bele lehet keverni a keserűmandula aromát, akinek van. Hagyjuk langyosra hűlni.
- Ezután összegyúrjuk a mandulás-porcukros keveréket a cukorsziruppal, amíg össze nem áll. (Ha túl folyós, várjunk, egy kicsit, lehet, hogy még a szirup túl meleg, ha nem az a baj, több porcukorral korrigálható.)
- A pisztáciát is ledaráljuk/felőröljük, és gyorsan hozzágyúrjuk a kész marcipánhoz. Ezt nem kell sokáig, mert kicsapódik az olaj. Felhasználásig tegyük a hűtőbe.
- A nugáthoz a törökmogyorót is blansírozzuk, de ezt másik módszerrel (hogy ne szívjon magába vizet). 120 fokra előmelegített sütőben 5-10 perc alatt megpirítjuk a magokat. Sütőből kivéve még melegen tegyük egy konyharuhába/szalvétába, és dörzsöljük le róluk a héjat (igen, ez nagyon kupis, és a konyharuha sem lesz mér a régi). Ez gyorsan mehet a darálóba, és egészen krémes állagúra ledaráljuk. Ekkor hozzáadjuk a porcukrot, és az olvasztott étcsokoládét jól elkeverjük benne. Hűtőbe tesszük egy éjszakára (gyúrható lesz tőle a massza).
- Ha a marcipán és a nugát is lehűltek, vegyünk azonos méretű gombócokat. A nugátot kicsit lapítsuk ki, és csomagoljuk bele a marcipángolyókat. Menjenek szépen a hűtőbe, amíg a csokit temperáljuk.
- Oh, igen, jöhet a temperálás. A legegyszerűbb, ha a tejcsoki 3/4 részét mikróban teljesen felolvasztjuk. Mikróból kivéve beledobjuk a maradékot, és addig kevergetjük, amíg az is fel nem olvad benne. Ami nem olvad fel, vegyük ki egy villával, és fogyasszuk el. (Ennek megvan a maga tudománya, molekulákkal meg minden.)
- A temperált csokiba ekkor mártogathatjuk a golyókat, és fóliával letakart tányérra tehetjük, utána hűtőben hagyjuk a csokit megszilárdulni.
- Sütés hőfoka: 120 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 10 perc
- Receptkönyvben: 45
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 10
- Össznézettség: 1805
- Feltöltés dátuma: 2018. július 27.
Ajánló
Én kis bonbonformákkal csináltam a sajátjaimat, de őszintén megmondom, nem tudom, melyik módszer az egyszerűbb/gyorsabb, mind a kettő macera a maga módján.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Júlia
207 recept
Még karácsonykor döntöttem úgy, hogy valami különlegességgel fogom meglepni a családot, nem csak a szokásos édességekkel. Legjobban magamat leptem meg, hogy mennyi időbe is telt a bonbont elkészíteni. Sok. De csak ezért, mert nem találtam héj nélküli mandulát. Vagy drágállottam. A lényeg, hogy nem volt, és magam kellett blansírozzam a magokat. Végül csináltam vagy fél kiló marcipánt. Pisztácia marcipánt. Megéri a héjatlan mandulát venni.