r
Nosalty Logó

Mozart golyó

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Júlia
Mozart golyó
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
120 °C
  • 7% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 265 kcal
  • 7% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 3181 kcal
  • 7% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 421 kcal
  • 7% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    14.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    234.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    107 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.1 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 265 kcal
  • 7% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    50.2 g

Zsír

  • Összesen
    171 g
  • Telített zsírsav
    54 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    84 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2810.4 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    683 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    618 mg
  • Foszfor
    1278 mg
  • Nátrium
    169 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    384.9 g
  • Cukor
    333 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    111.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    95 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    34 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    120 micro
  • Kolin:
    140 mg
  • Retinol - A vitamin:
    89 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    84 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    348 micro
Összesen 3181 kcal
  • 7% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    22.6 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    372.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    91 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    82 mg
  • Foszfor
    169 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    51 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 421 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Először is elregélem a blansírozás menetét annak, aki véletlen mégsem héjatlan mandulát kapott. Egy nagyobb lábosban forraljunk vizet, majd zúdítsuk bele a mandulákat, és forraljuk 4-5 percig. Vízből kivéve elvileg a héja már könnyen lemorzsolható. Gyakorlatilag mandulája válogatja. Ezután kb. egy éjszakán keresztül szárítani kell.
  2. Tehát a pisztáciamandulához fogjuk a mandulát és a porcukrot, amit aprítógépben porrá őrölünk. (Ha egy adagot ledaráltunk, le lehet szitálni, és a szitán fennmaradtakat újra őrölni, a kifogástalan eredményért. Mondanom sem kell, hogy nekünk jó volt darabosabban is.) Ezután csinálunk egy cukorszirupot 100 ml vízből és az 50 g kristálycukorból (kis lángon addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad), ekkor bele lehet keverni a keserűmandula aromát, akinek van. Hagyjuk langyosra hűlni.
  3. Ezután összegyúrjuk a mandulás-porcukros keveréket a cukorsziruppal, amíg össze nem áll. (Ha túl folyós, várjunk, egy kicsit, lehet, hogy még a szirup túl meleg, ha nem az a baj, több porcukorral korrigálható.)
  4. A pisztáciát is ledaráljuk/felőröljük, és gyorsan hozzágyúrjuk a kész marcipánhoz. Ezt nem kell sokáig, mert kicsapódik az olaj. Felhasználásig tegyük a hűtőbe.
  5. A nugáthoz a törökmogyorót is blansírozzuk, de ezt másik módszerrel (hogy ne szívjon magába vizet). 120 fokra előmelegített sütőben 5-10 perc alatt megpirítjuk a magokat. Sütőből kivéve még melegen tegyük egy konyharuhába/szalvétába, és dörzsöljük le róluk a héjat (igen, ez nagyon kupis, és a konyharuha sem lesz mér a régi). Ez gyorsan mehet a darálóba, és egészen krémes állagúra ledaráljuk. Ekkor hozzáadjuk a porcukrot, és az olvasztott étcsokoládét jól elkeverjük benne. Hűtőbe tesszük egy éjszakára (gyúrható lesz tőle a massza).
  6. Ha a marcipán és a nugát is lehűltek, vegyünk azonos méretű gombócokat. A nugátot kicsit lapítsuk ki, és csomagoljuk bele a marcipángolyókat. Menjenek szépen a hűtőbe, amíg a csokit temperáljuk.
  7. Oh, igen, jöhet a temperálás. A legegyszerűbb, ha a tejcsoki 3/4 részét mikróban teljesen felolvasztjuk. Mikróból kivéve beledobjuk a maradékot, és addig kevergetjük, amíg az is fel nem olvad benne. Ami nem olvad fel, vegyük ki egy villával, és fogyasszuk el. (Ennek megvan a maga tudománya, molekulákkal meg minden.)
  8. A temperált csokiba ekkor mártogathatjuk a golyókat, és fóliával letakart tányérra tehetjük, utána hűtőben hagyjuk a csokit megszilárdulni.
  • Sütés hőfoka: 120 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Receptkönyvben: 45
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 1783
  • Feltöltés dátuma: 2018. július 27.

Ajánló

Én kis bonbonformákkal csináltam a sajátjaimat, de őszintén megmondom, nem tudom, melyik módszer az egyszerűbb/gyorsabb, mind a kettő macera a maga módján. 

Receptkategóriák

Még karácsonykor döntöttem úgy, hogy valami különlegességgel fogom meglepni a családot, nem csak a szokásos édességekkel.  Legjobban magamat leptem meg, hogy mennyi időbe is telt a bonbont elkészíteni. Sok. De csak ezért, mert nem találtam héj nélküli mandulát. Vagy drágállottam. A lényeg, hogy nem volt, és magam kellett blansírozzam a magokat. Végül csináltam vagy fél kiló marcipánt. Pisztácia marcipánt. Megéri a héjatlan mandulát venni. 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...