Moraviai cukor sütemény
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Nonoo
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 11% Zsír
Tészta
-
13g friss élesztő13 kcal
-
58g cukor223 kcal
-
15g tej8 kcal
-
113g finomliszt410 kcal
-
25g burgonya14 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
1g só0 kcal
-
15g tej8 kcal
A tetejére
-
58g barna cukor219 kcal
-
1g fahéj3 kcal
-
15g vaj108 kcal
Összesen
1220
kcal
- 5% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 11% Zsír
Tészta
-
50g friss élesztő53 kcal
-
230g cukor890 kcal
-
60g tej34 kcal
-
450g finomliszt1638 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
4g só0 kcal
-
60g tej34 kcal
A tetejére
-
230g barna cukor874 kcal
-
5g fahéj11 kcal
-
60g vaj430 kcal
Összesen
4877
kcal
- 5% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 11% Zsír
Tészta
-
3.4g friss élesztő4 kcal
-
15.8g cukor61 kcal
-
4.1g tej2 kcal
-
30.9g finomliszt112 kcal
-
6.9g burgonya4 kcal
-
6.9g vaj49 kcal
-
7.5g tojás9 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
4.1g tej2 kcal
A tetejére
-
15.8g barna cukor60 kcal
-
0.3g fahéj1 kcal
-
4.1g vaj29 kcal
Összesen
333
kcal
- 5% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.4 g
Zsír
-
Összesen 36.7 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 176 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 937 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 48 mg
-
Kálcium 139 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 235 mg
-
Nátrium 465 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 207.6 g
-
Cukor 115 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 62.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 312 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 143 micro
-
Kolin: 98 mg
-
Retinol - A vitamin: 307 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 65 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 146 micro
Összesen
1220
kcal
- 5% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 69.8 g
Zsír
-
Összesen 146.9 g
-
Telített zsírsav 86 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 42 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 704 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3748.2 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 193 mg
-
Kálcium 555 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 175 mg
-
Foszfor 939 mg
-
Nátrium 1861 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 830.3 g
-
Cukor 460 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 250.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1250 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 574 micro
-
Kolin: 392 mg
-
Retinol - A vitamin: 1228 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 259 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 585 micro
Összesen
4877
kcal
- 5% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 10.1 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 257 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 64 mg
-
Nátrium 128 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56.9 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 17.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 86 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 84 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
Összesen
333
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
5 dkg friss élesztő
-
3 bögre finomliszt
-
2 db tojás
-
1 kávéskanál só
-
60 ml tej
A tetejére
-
1 bögre barna cukor
-
1.5 ek fahéj
-
60 g vaj
Elkészítés
Tészta
- Az élesztőt a 60 ml tejjel és az 1 ek-nyi cukorral futtassuk fel kb. 10 perc alatt.
- Egy nagy tálban keverjük el a cukrot, a liszt felét, a krumplit, a tojást, a sót, a tejet, a vaj egy részét és az élesztőt. Fakanállal dagasszuk, amíg összeáll.
- Adjuk hozzá a maradék lisztet, és dagasszuk tovább a tésztát kb. 5 percig.
- Ha megvagyunk, apránként gyúrjuk hozzá a maradék vajat, amíg puha, sima, könnyű tésztát nem kapunk.
- Tegyük tálba, takarjuk le, és meleg helyen kelesszük kb. kétszeresére (kb 1 óra).
- Béleljünk ki sütőpapírral (vagy vajazzuk ki) egy 33*23 cm-es tepsit (nem baj, ha kicsit kisebb a tepsi, maximum magasabbra jön fel a tésztánk a végén, ami csak jó :)). Nyomjuk ki a levegőt a tésztából, és tegyük a tepsibe, de még ne egyengessük el annyira, hogy teljesen kitöltse a tepsit, majd ismét kelesszük kb. 30 percet meleg helyen.
- Közben keverjük össze a fahéjat a cukorral, és olvasszuk meg a vajat.
- Ha letelt a fél óra, egyengessük el ujjainkkal a tésztát, kis krátereket hozva létre a tészta tetején, majd szórjuk meg a fahéjas cukorral, és locsolgassuk meg gondosan mindenhol a tetejét. Ujjainkkal egy kicsit bele is nyomkodhatjuk a fahéjas bevonatot a tésztába.
- Pihentessük még 30 percet, közben melegítsük elő a sütőt kb. 180-190°C-ra.
- A fél óra leteltével tegyük sütőbe, és süssük kb. 20 percet, amíg szép sötét aranybarna nem lesz, és tűpróbával ellenőrizve a tészta nem ragad a fogpiszkálóra.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 33x23
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 28
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1269
- Feltöltés dátuma: 2014. január 12.
Ajánló
Én magában is imádtam a könnyű tészta és az édes "feltét" miatt, de akinek szíve vágya, eheti lekvárral. Igazán finom hozzá egy jó fahéjas szilvalekvár vagy baracklekvár.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Nonoo
14 recept
A minap érkezett meg egy régen vágyott receptes könyv az otthonomba, amiben különféle vidékek finomabbnál finomabb desszertjei vannak összegyűjtve. Reggelire ez a fahéjas finomság került kiválasztásra a tejeskávém mellé. Isteni finom, laza tésztája van, és ami a legjobb, még másnap, harmadnap is meg lehet kicsit melegíteni, ami semmit nem ront az állagán.