r
Nosalty Logó

Mézeskalács házikó Katrin konyhájából

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Katrin
Mézeskalács házikó Katrin konyhájából
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

1602
Kalória
21.6g
Fehérje
285g
Szénhidrátok
44.5g
Zsír
66.4g
Víz
197.5g
Koleszterin
4.7g
Rost
157.8g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 1602 kcal
  • 5% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 9609 kcal
  • 5% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 378 kcal
  • 5% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    21.6 g

Zsír

  • Összesen
    44.5 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    198 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    475.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    67 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    244 mg
  • Nátrium
    58 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    285 g
  • Cukor
    158 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    66.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    381 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    58 micro
  • Kolin:
    100 mg
  • Retinol - A vitamin:
    374 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    152 micro
Összesen 1602 kcal
  • 5% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    129.9 g

Zsír

  • Összesen
    267 g
  • Telített zsírsav
    158 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    76 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    1185 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2851.2 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    402 mg
  • Kálcium
    341 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    258 mg
  • Foszfor
    1465 mg
  • Nátrium
    350 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1710.2 g
  • Cukor
    947 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

Víz

  • Összesen
    398.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2284 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    349 micro
  • Kolin:
    598 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2245 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    474 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    911 micro
Összesen 9609 kcal
  • 5% Fehérje
  • 68% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    10.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    112.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67.4 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    15.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    90 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    88 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 378 kcal

Elkészítés

  1. A száraz alapanyagokat alaposan összekeverjük egy olyan tálban, amit azután le tudunk majd zárni (pl. dagasztótál). A mézbe beleteszünk fél kocka vajat, és mikróba tesszük. Ha jól átmelegedett, akkor addig keverjük, amíg a vaj elolvad. Ezt a lisztre öntjük, beleütünk 3 db tojást, és egy fakanállal összeállítjuk a tésztát. Azért nem érdemes kézzel, mert nagyon ragad, és a forró méz is megégetheti a kezünket. Ha nem akar összeállni, akkor kevés langyos vizet tehetünk bele, de tényleg csak egy keveset (1-2 dl). Ha már egynemű a tészta, akkor rátesszük a tálra a fedelét, és legalább egy napig hagyjuk állni a hűtőben.
  2. Másnap a ház alkatrészeit először sütőpapíron megrajzoljuk, majd ollóval kivágjuk a ház falát, tetejét, kerítést. A tésztából leveszünk olyan kétökölnyi mennyiséget, és alaposan átgyúrjuk. Ez azért kell, hogy kipréseljük belőle a levegőt, így kisebb az esély, hogy felpúposodik sütéskor. Én be szoktam rakni egy pillanatra a mikróba, akkor könnyebb gyúrni. Ha még ragadna, akkor kevés lisztet gyúrunk bele.
  3. Alaposan alálisztezve kinyújtjuk a tésztát, rárakjuk a kivágott papírokat, s késsel körülvágjuk a sablonokat. Tepsibe rakjuk úgy, hogy a sütőpapír legyen alul a tepsin, mert akkor nem ragad oda a tepsire a tészta. Én 2 házikót csináltam, így nekem 2 tepsibe fértek bele a mézeskalács házikók alkatrészei. 150 C-fokon sütjük a házikó alkatrészeit kb. 15 percig. Utána kivesszük a sütőből, és megvárjuk, hogy kihűljön a tészta.
  4. Amíg hűl a tészta, addig összekeverjük a tojásfehérjét a porcukorral. Tehetünk bele citromlét is, mert akkor fényesebb lesz a díszítés.
  5. Csak amikor teljesen kihűlt, akkor ragasztjuk össze, majd pár óra múlva, amikor már teljesen összeragadtak a házikók, akkor kidíszítjük. Tehetünk rá különféle dekorcukrot is, de ez nem fontos.
  6. Mivel marad még mézeskalács tésztánk, ezért a maradék tésztából mézeskalács figurákat készítünk.
  7. Kisebb figurákhoz vékonyabbra, nagyobbakhoz kicsit vastagabbra nyújtjuk a tésztát. A kisebb figurákat 160-170 C-fokon 7-8 percig sütjük, a nagyobbakat 10-12 percig, de ez sütőfüggő, figyelni kell, és amikor szép aranybarna, akkor kész.
  8. A díszítéshez a maradék tojásfehérje-habbal kidíszítjük a figurákat is. Kidíszítés után várunk vele pár órát, hogy megdermedjen a tojásfehérje. Így kicsit megkeményedik a figura. Ha már megkeményedett a figura, és a díszítés is rajta, akkor berakjuk műanyagtálba a figurákat, s pár szelet almát rakunk a műanyagdobozba, tetejét rárakjuk, s ettől újra megpuhulnak a mézeskalács figurák, de itt is hagyjuk, amíg el nem fogynak. A házikókat pedig egy tálra rakjuk, s úgy az asztalra tesszük díszítésként.
  9. Én január végéig szoktam díszíteni ezekkel a házikókkal a lakást.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 80 perc
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 35x30

5 éve készítek minden karácsony előtt ilyen mézeskalács házikókat. Ezzel díszítem a lakást. 

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Sonkától a répatortáig: 13 tipp, honnan hozza a nyuszi a...

Sonka, torma, kalács, sajtkrém, burgonyasaláta, babka – csak néhány azok közül a finomságok közül, amikkel az éttermek, bisztrók és cukrászdák húsvétra készülnek. 13 tippet gyűjtöttünk össze, honnan hozza idén a húsvéti nyuszi az ünnepi asztal elengedhetetlen fogásait!

Top Receptek

Székely tészta

A receptet az anyósomtól kaptam. Megkérdezésemre csak annyit tudott mondani, hogy kb. 30 évvel ezelőtt kapta egy barátnőjétől. Az ő édesapja volt talán székely ember.

Húsvéti őzgerinc minden jóval

Várjuk húsvétkor vendégeinket ezzel a klasszikus őzgerinccel: az ünnepi ízek csak úgy tobzódnak benne, ráadásul jó előre elkészíthető, így kiváló előétel lehet az olyan ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!