Meyer citromos macaron
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
vikki
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 13% Zsír
A macaronokhoz
-
28g mandula162 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
30g tojásfehérje16 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
A lemon curdhöz
-
43g citrom7 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
15g tojássárgája48 kcal
-
8g vaj54 kcal
A díszítéshez
-
3g jégcukor10 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
636
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 13% Zsír
A macaronokhoz
-
110g mandula649 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
120g tojásfehérje62 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
A lemon curdhöz
-
170g citrom26 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
30g vaj215 kcal
A díszítéshez
-
10g jégcukor39 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
2539
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 13% Zsír
A macaronokhoz
-
12.9g mandula76 kcal
-
23.5g porcukor91 kcal
-
14.1g tojásfehérje7 kcal
-
5.9g cukor23 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
A lemon curdhöz
-
20g citrom3 kcal
-
11.8g cukor46 kcal
-
7.1g tojássárgája23 kcal
-
3.5g vaj25 kcal
A díszítéshez
-
1.2g jégcukor5 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
299
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.8 g
Zsír
-
Összesen 24.6 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 179 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 459.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 95 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 80 mg
-
Foszfor 201 mg
-
Nátrium 64 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 98 g
-
Cukor 92 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 56.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 109 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 140 mg
-
Retinol - A vitamin: 106 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 167 micro
Összesen
636
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 47.4 g
Zsír
-
Összesen 98.5 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 51 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 716 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1836.9 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 64 mg
-
Kálcium 380 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 319 mg
-
Foszfor 803 mg
-
Nátrium 258 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 391.9 g
-
Cukor 368 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 226.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 435 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 29 mg
-
C vitamin: 48 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 157 micro
-
Kolin: 561 mg
-
Retinol - A vitamin: 424 micro
-
α-karotin 24 micro
-
β-karotin 107 micro
-
β-crypt 38 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 667 micro
Összesen
2539
kcal
- 6% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 11.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 84 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 216.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 94 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.1 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 26.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 51 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 66 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 79 micro
Összesen
299
kcal
Hozzávalók
A macaronokhoz
-
20 dkg porcukor
-
3 db tojásfehérje
A lemon curdhöz
-
10 dkg cukor
-
3 db tojássárgája
-
3 dkg vaj
A díszítéshez
-
2 teáskanál jégcukor
-
2 csepp ételfesték
Elkészítés
A macaronokhoz
- Előző nap:
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával, és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
- A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük, és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
- Mikor kihűlt, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
- Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket még egyszer ledaráljuk, és átszitáljuk.
- Elkészítjük a lemon curd-öt is: a meyer citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk, majd egy tálba öntjük a cukorral.
- Gőz fölött addig melegítjük, míg a cukor teljesen el nem olvad. Ekkor hozzáadjuk a vajat, és megvárjuk míg elolvad, majd levesszük a gőzről és szobahőmérsékletűre hűtjük.
- Hozzáadjuk a tojássárgákat, visszatesszük a gőz főlé, és folyamatosan kevergetve sűrűsödésig főzzük (kb. 3-4 perc). Ezután megvárjuk míg kihűl, és betesszük a hűtőbe.
- Másnap elkészítjük a macaronokat:
- Az ételfestéket, ha használunk, a kristálycukorhoz keverjük.
- A pihentetett tojásfehérjékből lágy habot verünk, hozzáadjuk a kristálycukrot, majd addig verjük míg kemény hab nem lesz belőle (úgy nézzen ki, mint a borotva hab, és álljon meg a tálban, ha felfordítod).
- Ekkor hozzáadjuk a mandulás porcukros keveréket, amit egy lapát segítségével óvatosan, de határozott mozdulatokkal beleforgatunk a habba. Egy nagyon sűrű masszát kell kapnunk, ami ha kiemeljük a lapátot hozzátapad és nyúlik.
- Dupla réteg sütőpapírt teszünk a sütőlapra, és egyforma, nagyjából 3-4 cm átmérőjű pöttyöket készítünk nyomózsákkal (bevallom, hogy nekem ilyenem nincs, így egy evőkanállal és egy teáskanállal adagoltam ki, így is működik a dolog).
- És nagyon fontos: most 1 órát így pihentetjük őket, hogy száradjanak, és legyen a tetejükön egy vékony kis hártya, hogy majd szép talpuk nőjjön sütés közben.
- A pihenő után 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, és 10-12 perc alatt megsütjük.
- Miután kivettük a sütőből, megvárjuk míg teljesen kihűlnek, mert csak így lehet szépen levenni őket a papírról - saját tapasztalat, türelmetlen voltam és kettőt eltörtem.:)
- Ezután összeállítjuk a macaronjainkat: egy habcsók alsó felét megkenünk kb. 1 teáskanálnyi citromos krémmel, majd rányomunk egy másikat. Tetejét megszórhatjuk díszítőcukorral.
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 382
- Tegnapi nézettség: 54
- 7 napos nézettség: 255
- Össznézettség: 82255
- Feltöltés dátuma: 2012. február 11.
Ajánló
Nekem ebből a mennyiségből 14 macaron lett. (további képek a blogomon)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
vikki
85 recept
Életem első macaronjai. És tökéletesek lettek!:) Mindezt otthon aprítógéppel, darált mandulával és habzsák nélkül. Itt a bizonyíték, hogy nem kell tőle félni! :) A meyer citromot talán kevesen ismerik, én is többnyire angolszász blogokon láttam ebből készült süteményeket, és egyből kíváncsi lettem, milyen lehet. Hosszas keresgélés után teljesen véletlenül találtam egy szupermarketben. Természetesen "olcsócitrom" volt, valószínűleg selejtnek gondolták! :) Annyiban különbözik mezei pajtásától, hogy narancssárga és a héj illata mandarinos, és kevésbé savanyú a leve is. Aki véletlen belefut, nyugodtan próbálja ki, a felhasználása teljesen azonos a hagyományos citroméval.