r
Nosalty Logó

Mesebeli mézeskalács

0,0

0 ÉRTÉKELÉS39 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Csutak Enikő
Mesebeli mézeskalács
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A mézeskalácshoz:

A fehér cukormázhoz

701
Kalória
9.8g
Fehérje
127.4g
Szénhidrátok
18.1g
Zsír
26.5g
Víz
59.8g
Koleszterin
2.5g
Rost
63.6g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A mézeskalácshoz:

A fehér cukormázhoz

Összesen 701 kcal
  • 6% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A mézeskalácshoz:

A fehér cukormázhoz

Összesen 8405 kcal
  • 6% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A mézeskalácshoz:

A fehér cukormázhoz

Összesen 381 kcal
  • 6% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    9.8 g

Zsír

  • Összesen
    18.1 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    247.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    127.4 g
  • Cukor
    64 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    26.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    149 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    146 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 701 kcal
  • 6% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    117.5 g

Zsír

  • Összesen
    217.3 g
  • Telített zsírsav
    129 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    61 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    718 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2972.1 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    371 mg
  • Kálcium
    303 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    247 mg
  • Foszfor
    1264 mg
  • Nátrium
    754 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1528.2 g
  • Cukor
    763 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

Víz

  • Összesen
    317.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1788 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    302 micro
  • Kolin:
    305 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1755 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    398 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    430 micro
Összesen 8405 kcal
  • 6% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    9.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    135.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    69.5 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    14.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    81 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    80 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 381 kcal

Elkészítés

A mézeskalácshoz:

  1. A mézet lassú tűzön összekeverjük a vajjal és a cukorral. Amíg kihűl, összekeverjük egy nagy tálban a száraz hozzávalókat: a lisztet és a fűszereket, valamint a szódabikarbónát. Amikor már csak langyos az összemelegített keverék, hozzáöntjük a fűszeres liszthez, és hozzáteszünk egy egész tojást. Az alaposan átgyúrt tésztát letakarva, legalább egy-két órán át hűvös helyen pihentetjük.
  2. Pihentetés után kiszakítunk a masszából egy akkora darabot, amekkorát jónak látunk, gyúrjuk egyneműre a markunkban, majd nyújtsuk 4 mm-es vastagságúra. Kiszaggatjuk a tetszés szerinti formákat, majd a maradékot gyúrjuk össze a következő adaggal.
  3. A zsírpapírral kitapétázott tepsibe egy széles pengéjű késsel emeljük be a kiszaggatott figurákat, hogy ne veszítsék el formájukat. A figurákat 1 cm távolságban helyezzük el egymástól, mert sütés közben kissé megnőnek. Előmelegített sütőben megsütjük a mézeskalácsokat. (Akkor sült készre, amikor a széle épp kezd halványan pirulni.) Kihűlésig ne nyúljunk hozzá, mert sérülékeny.
  4. A fehér cukormázhoz a cukrot szitáljuk meg, hogy ne legyen szemcsés. Ezután verjük kemény habbá a tojásfehérjét a cukorral. Akkor jó a máz, ha a habverőt kivéve a habban képződő csúcsok nem simulnak el.
  5. A mázat vastag nejlonzacskóba töltsük, így a sarkán ollóval picire vágott lyuk nem tágul ki díszítés közben. A zacskó csücskét a mézeskalácsra helyezve kezdjük el vezetni, majd emeljük el 2-3 mm-re a mézeskalácstól, így egyenes és lendületes lesz a vonal vezetése.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Bár leginkább karácsonyi hangulatot idéz elő a mézeskalács illata ünnepi asztalunkon vagy a karácsonyfán díszelegve, bármikor szívesen elkészítem, mert hangulatos közösségi esemény lehet a családnak, mindemellett teljesen egyedi ajándék létrehozására is lehetőséget ad, a tervezéstől az elkészítés öröméig. Díszítés gyanánt, leginkább a fehér cukormázat kedvelem.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Hájas tészta

Nevezhetnénk a „legbűnösebb levelesnek” is, olyan mennyiségű sertéshájjal készül ez a lemezes, ropogós, foszlós sütemény. De el kell ettől tekinteni, hiszen tényleg felejthetetlen ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

„A minőségből, csak azért, hogy a süti olcsóbb legyen, nem...

Balatonfüred előtt egy megállóval, Arácson tesz le bennünket a vonat, ahol egy mézeskalács-házikóra emlékeztető épületben működik Kara Zsuzsanna cukrászdája. Porcukorillat és igazi cukrászdahangulat vár bennünket, no meg finom és mindig friss sütemények. A cukrászdára cserélt mérnökdiplomáról, a minőségi alapanyagok nélkülözhetetlenségéről, és arról is beszélgettünk, hogy a vendéglátásba sem kell belehalni.

Top Receptek

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!