r
Nosalty Logó

Mesebeli mézeskalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Csutak Enikő
Mesebeli mézeskalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A mézeskalácshoz:

A fehér cukormázhoz

Összesen 701 kcal
  • 6% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A mézeskalácshoz:

A fehér cukormázhoz

Összesen 8405 kcal
  • 6% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A mézeskalácshoz:

A fehér cukormázhoz

Összesen 381 kcal
  • 6% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    9.8 g

Zsír

  • Összesen
    18.1 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    247.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    127.4 g
  • Cukor
    64 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    149 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    146 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 701 kcal
  • 6% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    117.5 g

Zsír

  • Összesen
    217.3 g
  • Telített zsírsav
    129 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    61 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    718 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2972.1 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    371 mg
  • Kálcium
    303 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    247 mg
  • Foszfor
    1264 mg
  • Nátrium
    754 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1528.2 g
  • Cukor
    763 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    317.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1788 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    302 micro
  • Kolin:
    305 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1755 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    398 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    430 micro
Összesen 8405 kcal
  • 6% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    9.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    135.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    69.5 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    81 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    80 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 381 kcal

Hozzávalók

A mézeskalácshoz:

A fehér cukormázhoz

Elkészítés

A mézeskalácshoz:

  1. A mézet lassú tűzön összekeverjük a vajjal és a cukorral. Amíg kihűl, összekeverjük egy nagy tálban a száraz hozzávalókat: a lisztet és a fűszereket, valamint a szódabikarbónát. Amikor már csak langyos az összemelegített keverék, hozzáöntjük a fűszeres liszthez, és hozzáteszünk egy egész tojást. Az alaposan átgyúrt tésztát letakarva, legalább egy-két órán át hűvös helyen pihentetjük.
  2. Pihentetés után kiszakítunk a masszából egy akkora darabot, amekkorát jónak látunk, gyúrjuk egyneműre a markunkban, majd nyújtsuk 4 mm-es vastagságúra. Kiszaggatjuk a tetszés szerinti formákat, majd a maradékot gyúrjuk össze a következő adaggal.
  3. A zsírpapírral kitapétázott tepsibe egy széles pengéjű késsel emeljük be a kiszaggatott figurákat, hogy ne veszítsék el formájukat. A figurákat 1 cm távolságban helyezzük el egymástól, mert sütés közben kissé megnőnek. Előmelegített sütőben megsütjük a mézeskalácsokat. (Akkor sült készre, amikor a széle épp kezd halványan pirulni.) Kihűlésig ne nyúljunk hozzá, mert sérülékeny.
  4. A fehér cukormázhoz a cukrot szitáljuk meg, hogy ne legyen szemcsés. Ezután verjük kemény habbá a tojásfehérjét a cukorral. Akkor jó a máz, ha a habverőt kivéve a habban képződő csúcsok nem simulnak el.
  5. A mázat vastag nejlonzacskóba töltsük, így a sarkán ollóval picire vágott lyuk nem tágul ki díszítés közben. A zacskó csücskét a mézeskalácsra helyezve kezdjük el vezetni, majd emeljük el 2-3 mm-re a mézeskalácstól, így egyenes és lendületes lesz a vonal vezetése.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 7 alkalommal
  • Receptkönyvben: 749
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 28
  • Össznézettség: 197571
  • Feltöltés dátuma: 2011. október 17.

Ajánló

Ha nem sikerül  minta szerint a rajzolat, ne kezdjük el rögtön törölgetni a mázat, hanem várjuk meg, amíg megszárad, akkor nyom nélkül lepattintható és az alap újra díszíthető lesz. Dobozban, légmentesen lezárva, sokáig eláll.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mesebeli mézeskalács
Csutak Enikő 82 recept

Bár leginkább karácsonyi hangulatot idéz elő a mézeskalács illata ünnepi asztalunkon vagy a karácsonyfán díszelegve, bármikor szívesen elkészítem, mert hangulatos közösségi esemény lehet a családnak, mindemellett teljesen egyedi ajándék létrehozására is lehetőséget ad, a tervezéstől az elkészítés öröméig. Díszítés gyanánt, leginkább a fehér cukormázat kedvelem.

Hozzávalók

A mézeskalácshoz:

A fehér cukormázhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...