Mesebeli mézeskalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Csutak Enikő
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 10% Zsír
A mézeskalácshoz:
-
42g méz127 kcal
-
21g vaj149 kcal
-
21g cukor81 kcal
-
83g finomliszt303 kcal
-
0g fahéj1 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0 kcal
-
5g tojás6 kcal
A fehér cukormázhoz
-
8g porcukor32 kcal
-
3g tojásfehérje2 kcal
Összesen
701
kcal
- 6% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 10% Zsír
A mézeskalácshoz:
-
500g méz1520 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
250g cukor968 kcal
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
3g fahéj7 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0 kcal
-
55g tojás69 kcal
A fehér cukormázhoz
-
100g porcukor387 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
Összesen
8405
kcal
- 6% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 10% Zsír
A mézeskalácshoz:
-
22.7g méz69 kcal
-
11.4g vaj81 kcal
-
11.4g cukor44 kcal
-
45.5g finomliszt165 kcal
-
0.1g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
-
2.5g tojás3 kcal
A fehér cukormázhoz
-
4.5g porcukor18 kcal
-
1.8g tojásfehérje1 kcal
Összesen
381
kcal
- 6% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 9.8 g
Zsír
-
Összesen 18.1 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 247.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 105 mg
-
Nátrium 63 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 127.4 g
-
Cukor 64 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 26.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 149 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 146 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 36 micro
Összesen
701
kcal
- 6% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 117.5 g
Zsír
-
Összesen 217.3 g
-
Telített zsírsav 129 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 61 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 718 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2972.1 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 371 mg
-
Kálcium 303 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 247 mg
-
Foszfor 1264 mg
-
Nátrium 754 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1528.2 g
-
Cukor 763 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 317.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1788 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 302 micro
-
Kolin: 305 mg
-
Retinol - A vitamin: 1755 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 398 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 430 micro
Összesen
8405
kcal
- 6% Fehérje
- 70% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 9.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 135.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 57 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 69.5 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 14.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 81 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 80 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 20 micro
Összesen
381
kcal
Hozzávalók
A mézeskalácshoz:
-
50 dkg méz
-
25 dkg cukor
-
100 dkg finomliszt
-
1 db tojás
A fehér cukormázhoz
-
10 dkg porcukor
-
1 db tojásfehérje
Elkészítés
A mézeskalácshoz:
- A mézet lassú tűzön összekeverjük a vajjal és a cukorral. Amíg kihűl, összekeverjük egy nagy tálban a száraz hozzávalókat: a lisztet és a fűszereket, valamint a szódabikarbónát. Amikor már csak langyos az összemelegített keverék, hozzáöntjük a fűszeres liszthez, és hozzáteszünk egy egész tojást. Az alaposan átgyúrt tésztát letakarva, legalább egy-két órán át hűvös helyen pihentetjük.
- Pihentetés után kiszakítunk a masszából egy akkora darabot, amekkorát jónak látunk, gyúrjuk egyneműre a markunkban, majd nyújtsuk 4 mm-es vastagságúra. Kiszaggatjuk a tetszés szerinti formákat, majd a maradékot gyúrjuk össze a következő adaggal.
- A zsírpapírral kitapétázott tepsibe egy széles pengéjű késsel emeljük be a kiszaggatott figurákat, hogy ne veszítsék el formájukat. A figurákat 1 cm távolságban helyezzük el egymástól, mert sütés közben kissé megnőnek. Előmelegített sütőben megsütjük a mézeskalácsokat. (Akkor sült készre, amikor a széle épp kezd halványan pirulni.) Kihűlésig ne nyúljunk hozzá, mert sérülékeny.
- A fehér cukormázhoz a cukrot szitáljuk meg, hogy ne legyen szemcsés. Ezután verjük kemény habbá a tojásfehérjét a cukorral. Akkor jó a máz, ha a habverőt kivéve a habban képződő csúcsok nem simulnak el.
- A mázat vastag nejlonzacskóba töltsük, így a sarkán ollóval picire vágott lyuk nem tágul ki díszítés közben. A zacskó csücskét a mézeskalácsra helyezve kezdjük el vezetni, majd emeljük el 2-3 mm-re a mézeskalácstól, így egyenes és lendületes lesz a vonal vezetése.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 7 alkalommal
- Receptkönyvben: 752
- Tegnapi nézettség: 90
- 7 napos nézettség: 410
- Össznézettség: 198383
- Feltöltés dátuma: 2011. október 17.
Ajánló
Ha nem sikerül minta szerint a rajzolat, ne kezdjük el rögtön törölgetni a mázat, hanem várjuk meg, amíg megszárad, akkor nyom nélkül lepattintható és az alap újra díszíthető lesz. Dobozban, légmentesen lezárva, sokáig eláll.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Csutak Enikő
82 recept
Bár leginkább karácsonyi hangulatot idéz elő a mézeskalács illata ünnepi asztalunkon vagy a karácsonyfán díszelegve, bármikor szívesen elkészítem, mert hangulatos közösségi esemény lehet a családnak, mindemellett teljesen egyedi ajándék létrehozására is lehetőséget ad, a tervezéstől az elkészítés öröméig. Díszítés gyanánt, leginkább a fehér cukormázat kedvelem.