Melwy
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
60g finomliszt218 kcal
-
80g búzadara288 kcal
-
60g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
17g napraforgó olaj150 kcal
Összesen
732
kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
300g finomliszt1092 kcal
-
400g búzadara1440 kcal
-
300g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
Összesen
3661
kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
26.3g finomliszt96 kcal
-
35.1g búzadara126 kcal
-
26.3g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.4g cukor2 kcal
-
4.4g vaj31 kcal
-
7.5g napraforgó olaj66 kcal
Összesen
321
kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.4 g
Zsír
-
Összesen 26.5 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 284.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 52 mg
-
Foszfor 176 mg
-
Nátrium 6 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 105.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 78.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 68 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 74 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 67 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 11 micro
Összesen
732
kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 82.1 g
Zsír
-
Összesen 132.7 g
-
Telített zsírsav 37 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 52 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 35 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1422.4 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 102 mg
-
Kálcium 134 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 258 mg
-
Foszfor 880 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 525.3 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 394.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 342 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 36 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 368 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 336 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 79 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 54 micro
Összesen
3661
kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 11.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 124.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 77 mg
-
Nátrium 2 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 34.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 30 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 29 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
Összesen
321
kcal
Hozzávalók
-
2 bögre finomliszt
-
2 bögre búzadara
-
1 csipet só
-
1 teáskanál cukor
-
5 dkg vaj
-
1 dl napraforgó olaj
Elkészítés
- Öntsük a tálba a lisztet, búzadarát, egy csipet sót és cukrot ízlés szerint. Adjunk hozzá egy bögre forró vizet, ami azonos méretű legyen, mint amivel a lisztet és a búzadarát kimértük. Kezdjük el gyúrni a tésztát, ha szükséges, akkor folyamatosan adjunk még forró vizet a tésztához, hogy jól gyúrható legyen. A tészta akkor lesz megfelelő, ha már nem tapad a tál széléhez.
- A tésztát körülbelül azonos nagyságú részekre választjuk szét, és hosszúkás (kb. 6-8 cm-es) és kb. két ujjnyi vastag formákat sodrunk belőle. Megkenjük a nyújtódeszkát vagy munkalapot olajjal, ahol pihentetni szeretnénk a tésztát, majd a hosszúkás tésztákat az olajozott részre tesszük, tetejüket is megkenjük olajjal, letakarjuk, és 30 percet hagyjuk pihenni (mert a búzadara elkezd dagadni).
- Megolvasztjuk a vajat és elkeverjük az olajjal. A pihentetést követően a munkafelületet megkenjük olajjal, és a kezünkkel elkezdjük szépen nyomkodó mozdulatokkal vékonyra nyújtani egyesével a tésztákat úgy, hogy a szélességük ne legyen nagyobb, hosszában nyúljanak meg. Amikor egy tésztát így kinyújtottunk, akkor megkenjük az olvasztott vaj és olaj keverékkel, majd megszórjuk búzadarával, ezt követően pedig feltekerjük a kinyújtott tésztát.
- A feltekert tésztákat egyesével felállítjuk úgy, hogy látható legyen a tészta spirális tekerése, és kezünkkel szépen összenyomjuk, ami révén lapos tésztát kapunk (de ne lapítsuk le teljesen), aminek a közepén megmarad a spirális forma. Ezeket újra félretesszük 30 percre pihenni ebben a formában.
- A munkalapot újra megolajozzuk, és egyesével kézzel kör formájúra nyomkodjuk a tésztákat. Miután kör alakúra nyomkodtuk a tetejüket újra megkenjük olajjal. Addig sütjük egy-egy oldalán, míg szép "aranybarna foltok" keletkeznek rajta. Serpenyőben vagy sütőben is kisüthetjük. (Én serpenyőben szeretem kisütni, a sütéshez pedig nem használok olajat, mivel folyamatosan kell olajozni a tésztát, ezért egyáltalán nem tapad.)
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 36
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1950
- Feltöltés dátuma: 2014. január 07.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A melwy-t Marokkóban általában reggelire fogyasztják, én is ott ettem először, és nagyon megízlett, ezért itthon a családomnak is elkészítettem nagy sikerrel. Sokféleképpen lehet ízesíteni, én mézzel és sajttal kentem meg a tetejét, de nutellával vagy lekvárral is finom. Íze hasonló a nálunk ismert krumplilángoshoz, de a fogyasztásával vigyázzunk, rendkívül laktató.