r
Nosalty Logó

Melwy

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Melwy
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 732 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 3661 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 321 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.4 g

Zsír

  • Összesen
    26.5 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    284.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    176 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    105.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    67 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 732 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    82.1 g

Zsír

  • Összesen
    132.7 g
  • Telített zsírsav
    37 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    52 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    35 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1422.4 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    102 mg
  • Kálcium
    134 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    258 mg
  • Foszfor
    880 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    525.3 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    394.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    342 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    36 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    368 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    336 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 3661 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    11.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    124.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    29 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 321 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Öntsük a tálba a lisztet, búzadarát, egy csipet sót és cukrot ízlés szerint. Adjunk hozzá egy bögre forró vizet, ami azonos méretű legyen, mint amivel a lisztet és a búzadarát kimértük. Kezdjük el gyúrni a tésztát, ha szükséges, akkor folyamatosan adjunk még forró vizet a tésztához, hogy jól gyúrható legyen. A tészta akkor lesz megfelelő, ha már nem tapad a tál széléhez.
  2. A tésztát körülbelül azonos nagyságú részekre választjuk szét, és hosszúkás (kb. 6-8 cm-es) és kb. két ujjnyi vastag formákat sodrunk belőle. Megkenjük a nyújtódeszkát vagy munkalapot olajjal, ahol pihentetni szeretnénk a tésztát, majd a hosszúkás tésztákat az olajozott részre tesszük, tetejüket is megkenjük olajjal, letakarjuk, és 30 percet hagyjuk pihenni (mert a búzadara elkezd dagadni).
  3. Megolvasztjuk a vajat és elkeverjük az olajjal. A pihentetést követően a munkafelületet megkenjük olajjal, és a kezünkkel elkezdjük szépen nyomkodó mozdulatokkal vékonyra nyújtani egyesével a tésztákat úgy, hogy a szélességük ne legyen nagyobb, hosszában nyúljanak meg. Amikor egy tésztát így kinyújtottunk, akkor megkenjük az olvasztott vaj és olaj keverékkel, majd megszórjuk búzadarával, ezt követően pedig feltekerjük a kinyújtott tésztát.
  4. A feltekert tésztákat egyesével felállítjuk úgy, hogy látható legyen a tészta spirális tekerése, és kezünkkel szépen összenyomjuk, ami révén lapos tésztát kapunk (de ne lapítsuk le teljesen), aminek a közepén megmarad a spirális forma. Ezeket újra félretesszük 30 percre pihenni ebben a formában.
  5. A munkalapot újra megolajozzuk, és egyesével kézzel kör formájúra nyomkodjuk a tésztákat. Miután kör alakúra nyomkodtuk a tetejüket újra megkenjük olajjal. Addig sütjük egy-egy oldalán, míg szép "aranybarna foltok" keletkeznek rajta. Serpenyőben vagy sütőben is kisüthetjük. (Én serpenyőben szeretem kisütni, a sütéshez pedig nem használok olajat, mivel folyamatosan kell olajozni a tésztát, ezért egyáltalán nem tapad.)
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 36
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 1950
  • Feltöltés dátuma: 2014. január 07.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A melwy-t Marokkóban általában reggelire fogyasztják, én is ott ettem először, és nagyon megízlett, ezért itthon a családomnak is elkészítettem nagy sikerrel. Sokféleképpen lehet ízesíteni, én mézzel és sajttal kentem meg a tetejét, de nutellával vagy lekvárral is finom.  Íze hasonló a nálunk ismert krumplilángoshoz, de a fogyasztásával vigyázzunk, rendkívül laktató. 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...