r
Nosalty Logó

Meggyes aprógombóc

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Lakos Benedek
Meggyes aprógombóc
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A gombóchoz

504
Kalória
12.4g
Fehérje
89.8g
Szénhidrátok
11.1g
Zsír
152.1g
Víz
57.5g
Koleszterin
6.2g
Rost
16.7g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A gombóchoz

Összesen 504 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A gombóchoz

Összesen 2514 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A gombóchoz

Összesen 159 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.4 g

Zsír

  • Összesen
    11.1 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    58 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1479.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    85 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    63 mg
  • Foszfor
    196 mg
  • Nátrium
    1104 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    89.8 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    152.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    118 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    61 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    83 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    433 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    114 micro
Összesen 504 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    61.9 g

Zsír

  • Összesen
    55.6 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    288 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7398.1 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    130 mg
  • Kálcium
    427 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    313 mg
  • Foszfor
    979 mg
  • Nátrium
    5520 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    449.2 g
  • Cukor
    83 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

Víz

  • Összesen
    760.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    592 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    138 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    306 micro
  • Kolin:
    279 mg
  • Retinol - A vitamin:
    413 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2164 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    572 micro
Összesen 2514 kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    469.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    350 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    48.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    137 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 159 kcal

Elkészítés

A gombóchoz

  1. A lisztet elkeverjük a főtt, áttört burgonyával, tojással és sóval. Egységes masszát gyúrunk belőle, majd kinyújtjuk egy nagyobb téglalappá. Legyen nagyjából 2-3 milliméter vastag.
  2. A tészta rövidebb oldala nézzen felénk. Osszuk fel keresztben két részre, majd a tőlünk távolabb eső felét kis négyzetekre, amelyekben épp elfér egy szem meggy. Mindegyik négyzet közepére helyezünk egy gyümölcsöt.
  3. A kakaót elkeverjük a cukorral, majd minden meggyszemre szórunk egy keveset a keverékből. A gyümölcsre hajtjuk a tészta üres felét és a tenyerünkkel lenyomkodjuk a szemek közt maradt réseket, így lezárva a táskákat.
  4. A letapogatott részeket derelyevágóval átvágjuk, az így kapott kis táskákból pedig gombócokat formázunk.
  5. A gombócokat sós, lobogó vízbe dobjuk és megvárjuk, míg fel nem úsznak a felszínre. Ekkor további 2-3 percig főzzük, majd lehalásszuk őket.
  6. A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben (ha szeretnénk, hagyjuk kicsit tovább pirulni, hogy megbarnuljon és kellemes aromája legyen, csak vigyázzunk, ne égessük oda!), majd hozzáöntjük a zsemlemorzsát. 3-5 perc alatt, folyamatos kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk.
  7. A kifőzött gombócokat megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában, majd porcukorral hintve, azon melegében tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 perc
  • Főzés ideje: 25 perc

Nyáron megannyi gyümölcsös gombócot készítünk, bár e téren a tudomány általában megáll a baracknál és a szilvánál. Pedig egy sor másik szezonális finomság is akad, amit burgonyás tésztaköpenybe rejthetünk: például a meggy, ami kakaós-cukros töltelékkel fő tökéletesre. És mivel a gyümölcs is kisebb, a gombóc is összemegy méretben, így senki nem mondhatja majd, hogy „ez még gombócból is sok”.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!