Medvehagymás tepsis hús
- 7% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
3g kacsazsír0 kcal
-
45g bacon178 kcal
-
500g burgonya289 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g sertéslapocka472 kcal
-
0 kcal
-
113g vöröshagyma41 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
22g medvehagyma31 kcal
-
150g lecsó62 kcal
-
75g tejföl149 kcal
-
33g trappista sajt117 kcal
-
5g kacsazsír0 kcal
- 7% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
15g kacsazsír0 kcal
-
272g bacon1069 kcal
-
3000g burgonya1733 kcal
-
0g só0 kcal
-
1200g sertéslapocka2832 kcal
-
0 kcal
-
680g vöröshagyma248 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
130g medvehagyma184 kcal
-
900g lecsó369 kcal
-
450g tejföl891 kcal
-
200g trappista sajt704 kcal
-
30g kacsazsír0 kcal
- 7% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
0.2g kacsazsír0 kcal
-
3.9g bacon16 kcal
-
43.5g burgonya25 kcal
-
0g só0 kcal
-
17.4g sertéslapocka41 kcal
-
0 kcal
-
9.9g vöröshagyma4 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
1.9g medvehagyma3 kcal
-
13.1g lecsó5 kcal
-
6.5g tejföl13 kcal
-
2.9g trappista sajt10 kcal
-
0.4g kacsazsír0 kcal
- 7% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 62.1 g
Zsír
-
Összesen 77.3 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 257 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2279.7 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 73 mg
-
Kálcium 434 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 160 mg
-
Foszfor 894 mg
-
Nátrium 702 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 98.3 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 621.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 207 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 91 mg
-
D vitamin: 154 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 97 micro
-
Kolin: 219 mg
-
Retinol - A vitamin: 204 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 34 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 44 micro
- 7% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 372.3 g
Zsír
-
Összesen 463.7 g
-
Telített zsírsav 189 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 179 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 45 g
-
Koleszterin 1543 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13678.1 g
-
Cink 52 mg
-
Szelén 437 mg
-
Kálcium 2606 mg
-
Vas 37 mg
-
Magnézium 957 mg
-
Foszfor 5365 mg
-
Nátrium 4213 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 589.7 g
-
Cukor 63 mg
-
Élelmi rost 61 mg
VÍZ
-
Összesen 3728.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1242 micro
-
B6 vitamin: 14 mg
-
B12 Vitamin: 14 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 543 mg
-
D vitamin: 926 micro
-
K vitamin: 61 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 12 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 6 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 83 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 582 micro
-
Kolin: 1316 mg
-
Retinol - A vitamin: 1224 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 206 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 267 micro
- 7% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 6.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 198.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 78 mg
-
Nátrium 61 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 54.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 18 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4 micro
Hozzávalók
-
1 ek kacsazsír
-
16 szelet bacon
-
3 kg burgonya
-
4 nagy fej vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
2 csokor medvehagyma
-
900 g lecsó
Elkészítés
- A húst vékonyan felszeleteljük, sózzuk és borsozzuk, állni hagyjuk egy tálban.
- Egy lábasban a kacsazsíron a lereszelt vöröshagymákat, az áttört fokhagymákat, az apróra tépkedett, előtte mosott, medvehagymát (szárai nem kellenek) , és a kk sót, fedő alatt megpároljuk, néha megkeverjük.
- A burgonyákat, pucoljuk, és nagyon-nagyon vékonyan felszeleteljük, vízben hagjyuk állni, hogy ne barnuljon (kézzel nagyon éles késsel, vagy nagyon vékonyan szeletelő géppel vágjuk fel karikákra).
- Egy nagy tepsit kacsazsírral vékonyan kikenünk, oldalát is, majd az aljába helyezünk el nyolc szelet bacont.
- Ráteszünk 3-4 sor vékonyra felkarikázott burgonyát, minden sort kicsit sózunk (óvatosan!).
- Erre tesszük a sózott és borsozott hússzeleteket.
- Erre jön a medvehagymás-hagymás keverék fele, elsimítjuk a hús tetején.
- Erre jön a következő 3 sornyi vékony karika burgonya, kicsit sózzuk a sorokat.
- Erre jön a lecsó, elsimítjuk, hogy befedje mindenütt.
- Erre jön még 3-4 sornyi vékonyan felkarikázott burgonya (soronként picit sózzuk!).
- Erre jön a másik fele a medvehagymás-hagymás keveréknek.
- Legtetejére még 2 sor krumplikarika, rátesszük a 8 szelet bacont.
- A tepsi másik részével lefedjük, sütőbe tesszük, és kb. 170 fokon (gázsütő), 70-80 perc alatt sütjük meg.
- Ha kész, a tepsitetejét leveszük, a megpirult bacont leszedjük, kóstoljuk burgonyát és húst, ha puha, tetejére tejfölt simítunk, megszórjuk sajttal, és visszatesszük a sütőbe addig, amíg aranybarna nem lesz.
- Tálaláskor rátesszük a megpirult baconszeleteket.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 46x28x 10
- Sütés ideje: 75 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 141
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 14394
- Feltöltés dátuma: 2012. április 21.
Ajánló
Az ételt, ha vendégeknek készítjük, mert nyugodtan lehet vendégváró fogás is: nagy és magas falú tepsiben, és több rétegben lehet készíteni, minden réteg, amit beletettem, váltakozva, de akár két-három sor hús is.:-))) S akkor a többi hozzávaló is több, természetesen, burgonya, hagymás réteg, lecsós réteg, stb. :-)) (Nem sokára lehet friss lecsóból is készíteni. Legyünk ügyesek, akkor viszont nem lesz medvehagyma, tehát akkor azt most kell tartalékolni, a késő nyári, őszi és téli időszakra.:-)) ) Kicsit több idő az összepárolódás és sütés, de megéri.:-)) Aki gondolja, használjon kevesebb hozzávalót, akár hús, akár burgonya, ez ízlés, étkezők száma, és éhség kérdése is.:-) A hús vékony szelet: azt jelenti, hogy friss húst, jó éles késsel, 2 cm-nél nem vastagabbakra szeletelünk fel, lehetőleg egyenletes nagyságúakra, - vastagabb szeleteket, valóban elő kell párolni kicsit, de én nem szoktam vastagabbra vágni.:-)) Aki úgy szereti, tegye, de párolja kicsit elő.:-) Szoktam alkalmakkor több húst is venni, akkor adagonként lefagyasztom, és ha főzni szeretnék belőle, kiveszek egy adagot, ahogy enged ki, félig kiengedett állapotban, jó éles késsel szépen vékony szeletekre tudom vágni.:-) (Aki nem szereti a sertéshúst, készítse pulyka felsőcomb filéből, vagy kifilézett csirke felsőcombból, vagy bár kissé drága de csirkemellből vagy pulykamellből az aztán igazán ünnepi étel lesz.:-)) Még ez elgondolás, nem próbáltam ki, de biztos ezekkel a húsokkal is megfelelően finom lehet.:-))) Sok tejföl és reszelt sajt, finom bor, esetleg sör. Esetleg: házi szörp illetve ásványvíz.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Tavaly kerültem ismerettségbe közelebbről a NoSaltyn a medvehagymával, majd teljesen közeli ismeretséget kötöttem vele, mert a nagybátyám (apukám öccse), meglepett vele minket, kaptam én is, és készíthettem belőle csodás recepteket, amik már fenn voltak, vagy én találtam ki. Nagyon finom, érdekes, karakteres finomság.:-))) Idén is kaptam medvehagymát: sőt, a nagynéném Marika, meglepett ezzel a recepttel. Az övé abban különbözik, hogy legalulra nem tesz bacont .Középre viszont igen. A medvehagymás-hagymás pároltat összekeveri a lecsóval, és tesz bele pár friss paradicsomot és paprikát is. A hús nála tarja volt.Tetején tejföl volt, sajt nem :-)) Így is lehet próbálni.:-)) Attól függnek a hozzávalók mennyiségei, a rétegek száma, hogy hány emberre készül az étel. :-)) A tepsi, amiben készítettem nagy és egymásra lehet tenni a kettőt (peremes), fogója is van mindkettőnek, még anno 1988-ban Csehszlovákiában vettük. Ezt az óriás méretűt és egy kisebb testvérpárost is. Így hasznos, mert mind a két tepsit tudom használni külön is, de ha ilyen fedett és rakott ételt kell készíteni, akkor is jó, gyorsan és zamatosan puha a két tepsi alatt párolódó benne lévő hús, és egyéb alapanyagok.:-)) Nem kell alufólia. Akinek nincs ilyen tepsije, az a tepsire sütés előtt, tegyen rá alufóliát. Nem nehéz elkészíteni, minden külön is finomság, de együtt fenséges lett: látvány-illat-íz.:-))) Én sok burgonyát tettem bele, mert nagyon szeretjük, és a köret így együtt van a hússal. Tudom, a tálalás szebben mutatott volna tányéron, megkomponálva, de mire kikészítettem, hoztam a fényképezőt, addigra az éhes család a tepsit letámadta, és már nem volt mentség, csak gyorsaság, hogy minél előbb, az ételt lefényképezhessem, mielőtt elfogyna.:-)) Sikerült, remélem, elkészíteni is sikerülni fog. Sok szerencsét hozzá, finom, gyorsan összerakható, és az eredmény illatos és laktató.:-)) Köszönöm szépen a receptet nagynénémnek: Marikának! :-))))))) El is fogyott. :-))