r
Nosalty Logó

Medvehagymás tepsis hús

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Éva-Anyóca
Medvehagymás tepsis hús
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 7% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 1342 kcal
  • 7% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 8046 kcal
  • 7% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 117 kcal
  • 7% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    62.1 g

Zsír

  • Összesen
    77.3 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    257 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2279.7 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    73 mg
  • Kálcium
    434 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    160 mg
  • Foszfor
    894 mg
  • Nátrium
    702 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    98.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    621.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    207 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    91 mg
  • D vitamin:
    154 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    97 micro
  • Kolin:
    219 mg
  • Retinol - A vitamin:
    204 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 1342 kcal
  • 7% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    372.3 g

Zsír

  • Összesen
    463.7 g
  • Telített zsírsav
    189 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    179 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    45 g
  • Koleszterin
    1543 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13678.1 g
  • Cink
    52 mg
  • Szelén
    437 mg
  • Kálcium
    2606 mg
  • Vas
    37 mg
  • Magnézium
    957 mg
  • Foszfor
    5365 mg
  • Nátrium
    4213 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    589.7 g
  • Cukor
    63 mg
  • Élelmi rost
    61 mg

VÍZ

  • Összesen
    3728.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1242 micro
  • B6 vitamin:
    14 mg
  • B12 Vitamin:
    14 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    543 mg
  • D vitamin:
    926 micro
  • K vitamin:
    61 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    12 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    83 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    582 micro
  • Kolin:
    1316 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1224 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    206 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    267 micro
Összesen 8046 kcal
  • 7% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    6.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    198.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    61 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 117 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A húst vékonyan felszeleteljük, sózzuk és borsozzuk, állni hagyjuk egy tálban.
  2. Egy lábasban a kacsazsíron a lereszelt vöröshagymákat, az áttört fokhagymákat, az apróra tépkedett, előtte mosott, medvehagymát (szárai nem kellenek) , és a kk sót, fedő alatt megpároljuk, néha megkeverjük.
  3. A burgonyákat, pucoljuk, és nagyon-nagyon vékonyan felszeleteljük, vízben hagjyuk állni, hogy ne barnuljon (kézzel nagyon éles késsel, vagy nagyon vékonyan szeletelő géppel vágjuk fel karikákra).
  4. Egy nagy tepsit kacsazsírral vékonyan kikenünk, oldalát is, majd az aljába helyezünk el nyolc szelet bacont.
  5. Ráteszünk 3-4 sor vékonyra felkarikázott burgonyát, minden sort kicsit sózunk (óvatosan!).
  6. Erre tesszük a sózott és borsozott hússzeleteket.
  7. Erre jön a medvehagymás-hagymás keverék fele, elsimítjuk a hús tetején.
  8. Erre jön a következő 3 sornyi vékony karika burgonya, kicsit sózzuk a sorokat.
  9. Erre jön a lecsó, elsimítjuk, hogy befedje mindenütt.
  10. Erre jön még 3-4 sornyi vékonyan felkarikázott burgonya (soronként picit sózzuk!).
  11. Erre jön a másik fele a medvehagymás-hagymás keveréknek.
  12. Legtetejére még 2 sor krumplikarika, rátesszük a 8 szelet bacont.
  13. A tepsi másik részével lefedjük, sütőbe tesszük, és kb. 170 fokon (gázsütő), 70-80 perc alatt sütjük meg.
  14. Ha kész, a tepsitetejét leveszük, a megpirult bacont leszedjük, kóstoljuk burgonyát és húst, ha puha, tetejére tejfölt simítunk, megszórjuk sajttal, és visszatesszük a sütőbe addig, amíg aranybarna nem lesz.
  15. Tálaláskor rátesszük a megpirult baconszeleteket.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 46x28x 10
  • Sütés ideje: 75 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 141
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 14398
  • Feltöltés dátuma: 2012. április 21.

Ajánló

Az ételt, ha vendégeknek készítjük, mert nyugodtan lehet vendégváró fogás is: nagy és magas falú tepsiben, és több rétegben lehet készíteni, minden réteg, amit beletettem,  váltakozva, de akár két-három sor hús is.:-))) S akkor a többi hozzávaló is több, természetesen, burgonya, hagymás réteg, lecsós réteg, stb. :-)) (Nem sokára lehet friss lecsóból is készíteni. Legyünk ügyesek, akkor viszont nem lesz medvehagyma, tehát akkor azt most kell tartalékolni, a késő nyári, őszi  és téli időszakra.:-)) ) Kicsit több idő az összepárolódás és sütés, de megéri.:-)) Aki gondolja, használjon kevesebb hozzávalót, akár hús, akár burgonya, ez ízlés, étkezők száma, és éhség kérdése is.:-) A hús vékony szelet: azt jelenti, hogy friss húst, jó éles késsel, 2 cm-nél nem vastagabbakra szeletelünk fel, lehetőleg egyenletes nagyságúakra, - vastagabb szeleteket, valóban elő kell párolni kicsit, de én nem szoktam vastagabbra vágni.:-)) Aki úgy szereti, tegye, de párolja kicsit elő.:-) Szoktam alkalmakkor több húst is venni, akkor adagonként lefagyasztom, és ha főzni szeretnék belőle, kiveszek egy adagot,  ahogy enged ki, félig kiengedett állapotban, jó éles késsel szépen vékony szeletekre tudom vágni.:-) (Aki nem szereti a sertéshúst, készítse pulyka felsőcomb filéből, vagy kifilézett csirke felsőcombból, vagy bár kissé drága de csirkemellből vagy pulykamellből az aztán igazán ünnepi étel lesz.:-))  Még ez elgondolás, nem próbáltam ki,  de biztos ezekkel a húsokkal is megfelelően finom lehet.:-))) Sok tejföl és reszelt sajt, finom bor, esetleg sör. Esetleg: házi szörp illetve ásványvíz.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Medvehagymás tepsis hús
Éva-Anyóca 350 recept

Tavaly kerültem ismerettségbe közelebbről a NoSaltyn a medvehagymával, majd teljesen közeli ismeretséget kötöttem vele, mert a nagybátyám (apukám öccse), meglepett vele minket, kaptam én is, és készíthettem belőle csodás recepteket, amik már fenn voltak, vagy én találtam ki. Nagyon finom, érdekes, karakteres finomság.:-))) Idén is kaptam medvehagymát: sőt, a nagynéném Marika, meglepett ezzel a recepttel. Az övé abban különbözik, hogy legalulra nem tesz bacont .Középre viszont igen. A medvehagymás-hagymás pároltat összekeveri a lecsóval, és tesz bele pár friss paradicsomot és paprikát is. A hús nála tarja volt.Tetején tejföl volt, sajt nem :-)) Így is lehet próbálni.:-)) Attól függnek a hozzávalók mennyiségei, a rétegek száma, hogy hány emberre készül az étel. :-)) A tepsi, amiben készítettem nagy és egymásra lehet tenni a kettőt (peremes), fogója is van mindkettőnek, még anno 1988-ban Csehszlovákiában vettük. Ezt az óriás méretűt és egy kisebb testvérpárost is. Így hasznos, mert mind a két tepsit tudom használni külön is, de ha ilyen fedett és rakott ételt kell készíteni, akkor is jó, gyorsan és zamatosan puha a két tepsi alatt párolódó benne lévő hús, és egyéb alapanyagok.:-)) Nem kell alufólia. Akinek nincs ilyen tepsije, az a tepsire sütés előtt,  tegyen rá alufóliát. Nem nehéz elkészíteni, minden külön is finomság, de együtt fenséges lett: látvány-illat-íz.:-))) Én sok burgonyát tettem  bele, mert nagyon szeretjük, és a köret így együtt van a hússal. Tudom, a tálalás szebben mutatott volna tányéron, megkomponálva, de mire kikészítettem, hoztam a fényképezőt, addigra az éhes család a tepsit letámadta, és már nem volt mentség, csak gyorsaság, hogy minél előbb, az ételt lefényképezhessem, mielőtt elfogyna.:-)) Sikerült, remélem, elkészíteni is sikerülni fog. Sok szerencsét hozzá, finom, gyorsan összerakható, és az eredmény illatos és laktató.:-)) Köszönöm szépen a receptet nagynénémnek: Marikának! :-))))))) El is fogyott. :-))

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...