Marhalábszárpörkölt bográcsban Kozma módra
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
- 17% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
375g marhalábszár480 kcal
-
64g vöröshagyma23 kcal
-
51 kcal
-
20g paradicsom4 kcal
-
9 kcal
-
0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
2 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g fokhagyma2 kcal
Összesen
571
kcal
- 17% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
3000g marhalábszár3840 kcal
-
510g vöröshagyma186 kcal
-
45g mangalica zsír406 kcal
-
160g paradicsom29 kcal
-
75 kcal
-
0 kcal
-
1g fekete bors3 kcal
-
0 kcal
-
17 kcal
-
0g só0 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
Összesen
4568
kcal
- 17% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
71.6g marhalábszár92 kcal
-
12.2g vöröshagyma4 kcal
-
1.1g mangalica zsír10 kcal
-
3.8g paradicsom1 kcal
-
2 kcal
-
0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
0.1g fűszerpaprika0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
Összesen
109
kcal
- 17% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 83 g
Zsír
-
Összesen 20.3 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 152 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1311 g
-
Cink 26 mg
-
Szelén 67 mg
-
Kálcium 99 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 67 mg
-
Foszfor 800 mg
-
Nátrium 242 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.2 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 389.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 35 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 12 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 45 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 35 micro
-
β-karotin 385 micro
-
β-crypt 50 micro
-
Likopin 515 micro
-
Lut-zea 331 micro
Összesen
571
kcal
- 17% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 663.7 g
Zsír
-
Összesen 162.8 g
-
Telített zsírsav 57 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 73 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 1213 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10487.9 g
-
Cink 210 mg
-
Szelén 535 mg
-
Kálcium 793 mg
-
Vas 74 mg
-
Magnézium 536 mg
-
Foszfor 6401 mg
-
Nátrium 1934 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 73.6 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 3115.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 283 micro
-
B6 vitamin: 16 mg
-
B12 Vitamin: 100 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 362 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 49 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 7 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 176 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 393 micro
-
Kolin: 87 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 277 micro
-
β-karotin 3081 micro
-
β-crypt 398 micro
-
Likopin 4117 micro
-
Lut-zea 2644 micro
Összesen
4568
kcal
- 17% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.8 g
Zsír
-
Összesen 3.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 250.2 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 153 mg
-
Nátrium 46 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 74.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 74 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 98 micro
-
Lut-zea 63 micro
Összesen
109
kcal
Hozzávalók
-
3 kg marhalábszár
-
2 kis db paradicsom
-
0.5 ek őrölt fűszerkömény
-
1.5 ek fűszerpaprika
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A húst összevágjuk 2-2,5 cm-es kockákra, hideg vízbe áztatjuk. (A frissen vágott húst nem mosom csak a bolti fagyasztottat, 10 kg felett már ezt is csak nagy darabokban mosom meg. Ha nem így készül akkor sok lesz a lé rajta!)
- Most begyújtjuk a tüzet ha fával tüzelünk.
- A hagymát apróra vágjuk. Egy edénybe félretesszük. A kimagozott paprikát és a meghámozott paradicsomot szintén apróra vágjuk, ezt megint egy külön edénybe tesszük.
- A tűz fölé rakjuk a bográcsállványt bográcsostól.
- Belerakjuk a bográcsba a zsírt, és amikor felolvadt, rátesszük a fél ek sót meg a hagymát, és kb. 8-10 perc kavargatás után ráöntjük az összevágott paprikát és paradicsomot, addig pároljuk, míg jó kis lecsószerű nem lesz. (3 kg felett már nem pároljuk a paprikát meg a paradicsomot azt a hús közé keverjük.)
- Most levesszük a tűzről a bográcsot, gyorsan megszórjuk házi őrölt paprikával, kevergetjük egy kis ideig. Most már mehet rá a kissé lecsorgatott hús. Jól összekeverjük, és mehet vissza a tűz fölé. Tetejére mehet rá fél kanál só és a többi fűszer. Mikor levet engedett összekeverjük. (még a hús hideg nagy tűzön hamar le kozmál kevergetni mozgatni!)
- Lassú tűzön forraljuk, és ha kell, vízzel pótoljuk a levét, és ízlés szerint még sózzuk.
- Ha már kb. 95%-ig megfőtt, levesszük a tűzről. Mire tálaljuk, teljesen kész.
- Receptkönyvben: 80
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 19
- Össznézettség: 60701
- Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 02.
Ajánló
Főtt krumplival vagy nokedlivel kínáljuk. Ha nincs lehetőség köretnek, puha kenyérrel is nagyon finom. Savanyú uborkát meg savanyúságnak. Megjegyzés: Ha akarunk beletenni vörösbort is, azt befejezés előtt 10 perccel tegyük bele 3 cl/1 kg Egri bikavért javaslok. (Én bor nélkül készítem.) Ha jó minőségű vörösbort teszünk bele, akkor a paradicsom mennyiséget csökkenteni kell! Én száraz akácfával csinálom, más fát nemigen tudok javasolni. Fenyőfával meg ne próbáljuk!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Ha este főzünk, vigyázzunk a tűz körül ugrándozó szöcskékre! :-) A fotón 23 kg van a bográcsban. Ja, és kettővel készült 40° melegben. Nem lehet igazit főzni 3 kg-alatt. Ez egy kipróbált recept. Kezdőknek is ajánlott.