Leveles töpörtyűs pogácsa Koszidertől
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
koszider
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 10% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 28% Zsír
Összesen
891
kcal
- 10% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 28% Zsír
Összesen
7115
kcal
- 10% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.7 g
Zsír
-
Összesen 60.1 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 94 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1343.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 57 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 164 mg
-
Nátrium 1058 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 64.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 99 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 63 micro
-
Kolin: 71 mg
-
Retinol - A vitamin: 97 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 108 micro
Összesen
891
kcal
- 10% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 173.5 g
Zsír
-
Összesen 480.9 g
-
Telített zsírsav 49 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 751 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10748 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 258 mg
-
Kálcium 455 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 232 mg
-
Foszfor 1310 mg
-
Nátrium 8465 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 513.8 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 517.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 791 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 46 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 505 micro
-
Kolin: 569 mg
-
Retinol - A vitamin: 780 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 125 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 866 micro
Összesen
7115
kcal
- 10% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.2 g
Zsír
-
Összesen 25.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 40 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 568.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 448 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 27.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 42 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 41 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
Összesen
375
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- A krumplit héjában megfőzzük, megtisztítjuk, összetörjük, és teljesen kihűtjük.
- Közben daráljuk lepépesre a töpörtyűt, és keverjük el 1 teáskanál sóval. Jó sült, pirult, bőr nélkülitöpörtyű a legjobb hozzá.(Ha bőrös, kb. 80 dkg szükséges, a bőrt pedig vágjuk le.)
- Az élesztőt felfuttatjuk a meglangyosított tejben egy nagy csipet cukorral.
- A maradék 2 tk sót elkeverjük a tejfölben, hogy teljesen felolvadjon.
- A lisztet, krumplit, 2 db tojást, tejfölt, vajat és a felfutottélesztőt elkeverjük és dagasztani kezdjük. (Kézi mixer dagasztó spiráljával is csinálhatjuk.)A krumpli és a tejföl vizessége arányában még 3-5 kanál lisztre lesz szükségünk, amit közbe-közbe adagoljunk a tésztáhozmindaddig, míga ragacsot a kezünkről ésa tál faláról is összegyűjti a tésztagombóc. Jól kiverjük.Aszokásos kelt tésztánál keményebb, homogén, fényes gombócot kell kapnunk. Kóstoljuk meg nyersen, sósnak kell éreznünk, akkor lesz jó.
- Most egészen vékonyra kinyújtjuk, és megkenjük a sózott töpörtyűvel. A tésztát felhajtogatjuk: először az alsó harmadot hajtjuk be középre, aztán a teteje harmadot ráborítjuk. Most a bal oldali harmadot hajtjuk középre, végül a jobb oldali harmadot is. Magastésztalabdát kapunk, amit kevés liszttel meghintünk, és langyos helyen 40 percig kelesztünk.
- A szépen megdagadt tésztát ismétvékonyra kinyújtjuk, és a már ismert módon áthajtogatjuk. Most 30 percig kelesztjük.
- Ismét vékonyra nyújtjuk, és hajtogatjuk, és újból 30 percet kelni hagyjuk. (Összesen háromszor hajtogatjuk, és 100 percig kelesztjük.)
- Sütőpapírral kibélelünk 2-3 nagy sütőlapot (vagy vajazzuk - lisztezzük), és begyújtjuk a sütőt.
- Véglegesen kinyújtjuk a tésztát, kb. 2 cm vastagra (bő hüvelykujjnyira). A tészta tetejét lekenjük a harmadik, felvert tojással, és éles késselkb. 1 x 1 cm-es közökkel beirdaljuk-bevagdossuk a tetejét.
- 5 cm-es szaggatóval kiszúrjuk, tepsire sorakoztatjuk.Sütés közben alaposan megnő, megemelkedik - egyik-másik fel is dőlhet-, ezért 2-3 cm-es közöket hagyjunk.A kiszúráskor törekedjünk arra, hogy ne legyen "hulladék", mert újra gyúrni nem lehet! Inkább ne legyen szabályos, de minden tésztát használjunk fel.
- Tepsinként kb. 30 perc alatt megsütjük, míg fényes, aranybarna nem lesz. Kb. 45 darab lesz belőle.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 97
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 48
- Össznézettség: 46408
- Feltöltés dátuma: 2013. március 13.
Ajánló
Tartalmas leves mellé, sörözéshez, vagy bármikor, amikor megkívánjuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
koszider
90 recept
Nagyon egyszerű, de rém hosszadalmas. Az eredmény azonban csodás: külseje ropogós, belseje leveles, foszlós. Inkább nagyobbakra szaggassuk, hogy nagyokat lehessen harapni bele. (Bár én legjobban rétegekre szétszedve szeretem enni.) A krumplitól még másnap is jó, de igazán frissen finom. Minél sültebb a töpörtyű, annál jobb. Bolti, elődarált töpörtyű ne vegyünk hozzá, mert abban a bőre is benne szokott lenni, ami ha megsül, kemény lesz, mint a sörét.