r
Nosalty Logó

Leveles töpörtyűs pogácsa Koszidertől

0,0

0 ÉRTÉKELÉS7 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
koszider
Leveles töpörtyűs pogácsa Koszidertől
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

891
Kalória
21.7g
Fehérje
64.2g
Szénhidrátok
60.1g
Zsír
64.6g
Víz
93.9g
Koleszterin
2.9g
Rost
1.5g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 28% Zsír
Összesen 891 kcal
  • 10% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 28% Zsír
Összesen 7115 kcal
  • 10% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 28% Zsír
Összesen 375 kcal
  • 10% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.7 g

Zsír

  • Összesen
    60.1 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    94 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1343.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    164 mg
  • Nátrium
    1058 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    64.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    99 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    63 micro
  • Kolin:
    71 mg
  • Retinol - A vitamin:
    97 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    108 micro
Összesen 891 kcal
  • 10% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    173.5 g

Zsír

  • Összesen
    480.9 g
  • Telített zsírsav
    49 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    751 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10748 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    258 mg
  • Kálcium
    455 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    232 mg
  • Foszfor
    1310 mg
  • Nátrium
    8465 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    513.8 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

Víz

  • Összesen
    517.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    791 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    46 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    505 micro
  • Kolin:
    569 mg
  • Retinol - A vitamin:
    780 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    125 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    866 micro
Összesen 7115 kcal
  • 10% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.2 g

Zsír

  • Összesen
    25.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    568.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    448 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    27.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    41 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 375 kcal

Elkészítés

  1. A krumplit héjában megfőzzük, megtisztítjuk, összetörjük, és teljesen kihűtjük.
  2. Közben daráljuk lepépesre a töpörtyűt, és keverjük el 1 teáskanál sóval. Jó sült, pirult, bőr nélkülitöpörtyű a legjobb hozzá.(Ha bőrös, kb. 80 dkg szükséges, a bőrt pedig vágjuk le.)
  3. Az élesztőt felfuttatjuk a meglangyosított tejben egy nagy csipet cukorral.
  4. A maradék 2 tk sót elkeverjük a tejfölben, hogy teljesen felolvadjon.
  5. A lisztet, krumplit, 2 db tojást, tejfölt, vajat és a felfutottélesztőt elkeverjük és dagasztani kezdjük. (Kézi mixer dagasztó spiráljával is csinálhatjuk.)A krumpli és a tejföl vizessége arányában még 3-5 kanál lisztre lesz szükségünk, amit közbe-közbe adagoljunk a tésztáhozmindaddig, míga ragacsot a kezünkről ésa tál faláról is összegyűjti a tésztagombóc. Jól kiverjük.Aszokásos kelt tésztánál keményebb, homogén, fényes gombócot kell kapnunk. Kóstoljuk meg nyersen, sósnak kell éreznünk, akkor lesz jó.
  6. Most egészen vékonyra kinyújtjuk, és megkenjük a sózott töpörtyűvel. A tésztát felhajtogatjuk: először az alsó harmadot hajtjuk be középre, aztán a teteje harmadot ráborítjuk. Most a bal oldali harmadot hajtjuk középre, végül a jobb oldali harmadot is. Magastésztalabdát kapunk, amit kevés liszttel meghintünk, és langyos helyen 40 percig kelesztünk.
  7. A szépen megdagadt tésztát ismétvékonyra kinyújtjuk, és a már ismert módon áthajtogatjuk. Most 30 percig kelesztjük.
  8. Ismét vékonyra nyújtjuk, és hajtogatjuk, és újból 30 percet kelni hagyjuk. (Összesen háromszor hajtogatjuk, és 100 percig kelesztjük.)
  9. Sütőpapírral kibélelünk 2-3 nagy sütőlapot (vagy vajazzuk - lisztezzük), és begyújtjuk a sütőt.
  10. Véglegesen kinyújtjuk a tésztát, kb. 2 cm vastagra (bő hüvelykujjnyira). A tészta tetejét lekenjük a harmadik, felvert tojással, és éles késselkb. 1 x 1 cm-es közökkel beirdaljuk-bevagdossuk a tetejét.
  11. 5 cm-es szaggatóval kiszúrjuk, tepsire sorakoztatjuk.Sütés közben alaposan megnő, megemelkedik - egyik-másik fel is dőlhet-, ezért 2-3 cm-es közöket hagyjunk.A kiszúráskor törekedjünk arra, hogy ne legyen "hulladék", mert újra gyúrni nem lehet! Inkább ne legyen szabályos, de minden tésztát használjunk fel.
  12. Tepsinként kb. 30 perc alatt megsütjük, míg fényes, aranybarna nem lesz. Kb. 45 darab lesz belőle.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 50 perc
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Nagyon egyszerű, de rém hosszadalmas. Az eredmény azonban csodás: külseje ropogós, belseje leveles, foszlós. Inkább nagyobbakra szaggassuk, hogy nagyokat lehessen harapni bele. (Bár én legjobban rétegekre szétszedve szeretem enni.) A krumplitól még másnap is jó, de igazán frissen finom. Minél sültebb a töpörtyű, annál jobb. Bolti, elődarált töpörtyű ne vegyünk hozzá, mert abban a bőre is benne szokott lenni, ami ha megsül, kemény lesz, mint a sörét.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Több oka is van, miért nem kellene nyitva hagyni a...

A mosógép majdnem minden háztartás része, hiszen jelentősen megkönnyíti az életet. Rendeltetésszerű használata azonban nemcsak a gép helyes beállítását jelenti, hanem azt is, hogy a mosás lejárta után az ajtaját becsukjuk-e. Mai Otthon Tippünkben eláruljuk, miért nem kellene nyitva hagyni a mosógép ajtaját hosszú órákra, napokra.

Top Receptek

Tejfölös-sonkás rakott tészta

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy étel, úgy hívták, hogy Szofilli fusilli. Nevét alkotójáról, azaz rólam és a felhasznált tésztáról, a fusilliról kapta. Talán  ez volt az ...

Tökéletes paprikás krumpli

A magyar konyha egyik legfinomabb és legtöbbet készített fogása. A jó paprikás krumplihoz a legjobb alapanyagokat szükséges használni. Burgonyából válasszuk a nem szétfövő fajtákat, ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!