r
Nosalty Logó

Lecsóbefőtt télire

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Lecsóbefőtt télire
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A befőzés

Összesen 85 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A befőzés

Összesen 1014 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A befőzés

Összesen 20 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    837.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    693 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.2 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    379.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    73 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    184 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    129 micro
  • β-karotin
    815 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    2144 micro
  • Lut-zea
    814 micro
Összesen 85 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    34.3 g

Zsír

  • Összesen
    30.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10053.3 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    462 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    404 mg
  • Foszfor
    838 mg
  • Nátrium
    8321 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    182.9 g
  • Cukor
    98 mg
  • Élelmi rost
    60 mg

VÍZ

  • Összesen
    4555.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    878 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    2204 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    271 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    460 micro
  • Kolin:
    225 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1552 micro
  • β-karotin
    9774 micro
  • β-crypt
    175 micro
  • Likopin
    25730 micro
  • Lut-zea
    9766 micro
Összesen 1014 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    206.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    17 mg
  • Nátrium
    171 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    93.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    200 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    527 micro
  • Lut-zea
    200 micro
Összesen 20 kcal

Hozzávalók

A befőzés

Elkészítés

A befőzés

  1. Előkészítjük az üvegeket: teljesen tisztára mossuk őket, és félretesszük száradni, nem törölgetjük. Kiváló megoldás mosogatógépben legmagasabb hőmérsékleten, úgy indítva, hogy kész legyen a program a főzés idő végére.
  2. A paprikát kicsumázzuk, a magjaitól nem hiánytalanul, de megválunk, eztán felaprítjuk, de 2-3 darabot egészen apróra vágunk, így kicsit krémesebb, „zaftosabb” lesz a végén, mert ezek addigra teljesen szétfőnek. Csípősség: 5-6 karika hegyes erőspaprika, vagy -jelen esetben- 1 kicsi bogyiszlói csípős paprika éppen csak érezhetően teszi csípőssé. Ízlés szerint a csípős mennyisége növelhető. A paradicsomot 20-30 mp-re forró vízbe tesszük, majd ennek köszönhetően könnyedén meghámozzuk.
  3. A hagymát közepes méretűre aprítjuk, majd kevés olajon, közepes lángon megindítjuk. Pár perc után, ha a hagyma már üvegesre pirult, hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, az összezúzott fokhagymát, 2-3 tk sót; és édes fűszerpaprikát ízlés szerint. Úgy öntjük fel vízzel, hogy éppen ellepje. Kb. 25-30 percig alacsony lángon főzzük, mi úgy szeretjük, ha a paprika még egy kicsit ropogós marad. Teljesen puha paprikáért további 10-20 perc főzés szükségeltetik.
  4. A hőkiegyenlítésre ügyelve lassan az üvegekbe porciózzuk a teljesen forró lecsót. Színültig töltjük, az sem baj, ha a zárásnál kicsurog egy kevés lé.
  5. Száraz dunsztba tesszük, és 1-3 nap alatt hagyjuk magától kihűlni. A tartósítószer-mentes tároláshoz kulcsfontosságú, hogy minél hosszabb időt alatt hűljön le, ezért töltjük tűzforrón, és ezért kell az alapos, vastag, jól szigetelő, lehetőleg többrétegű dunsztolás. Az üvegeket érdemes egyenként újságpapírba tekerni, s a láda/doboz/hűtőtáska aljára is teríteni néhány réteget. Hasonlóképpen fontosak a tiszta, minden szennyeződéstől mentes üvegek is.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 76
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 31802
  • Feltöltés dátuma: 2016. augusztus 16.

Ajánló

Tojásos variáció a konyhámból: 1-2 adagot forrásig melegítünk, majd 1-2 tojást óvatosan ráütünk, nem keverjük, a lángot elzárjuk alatta, azonnal lefeledjük, és 8-10 percig állni hagyjuk. Ezalatt a tojás a tetején krémesen lágyra fő, sárgája egyben és folyós marad. Óvatosan tálaljuk.

Receptkategóriák

Az őszire-télire eltett „alap lecsó” az én elképzelés szerint a klasszikus recept mentén készül: paprika, paradicsom és vöröshagyma alkotja, így nem kerül bele sem szalonna, sem kolbász. Sokféle módon variálható felbontás után: tojásosan, rizzsel, tarhonyával is gyors s laktató egytálételt alkothat, de natúr hússzelet mártása is lehet. Önmagában kevés vízzel újramelegítve, friss kenyérrel tunkolva csodásan finom.

Hozzávalók

A befőzés

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...