r
Nosalty Logó

Lecsóbefőtt télire

5,0

1 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
Lecsóbefőtt télire
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A befőzés

85
Kalória
2.9g
Fehérje
15.2g
Szénhidrátok
2.6g
Zsír
379.7g
Víz
-
Koleszterin
5g
Rost
8.1g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A befőzés

Összesen 85 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A befőzés

Összesen 1014 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A befőzés

Összesen 20 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    837.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    693 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.2 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    379.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    73 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    184 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    129 micro
  • β-karotin
    815 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    2144 micro
  • Lut-zea
    814 micro
Összesen 85 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    34.3 g

Zsír

  • Összesen
    30.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10053.3 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    462 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    404 mg
  • Foszfor
    838 mg
  • Nátrium
    8321 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    182.9 g
  • Cukor
    98 mg
  • Élelmi rost
    60 mg

Víz

  • Összesen
    4555.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    878 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    2204 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    271 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    460 micro
  • Kolin:
    225 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1552 micro
  • β-karotin
    9774 micro
  • β-crypt
    175 micro
  • Likopin
    25730 micro
  • Lut-zea
    9766 micro
Összesen 1014 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    206.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    17 mg
  • Nátrium
    171 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    93.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    200 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    527 micro
  • Lut-zea
    200 micro
Összesen 20 kcal

Elkészítés

A befőzés

  1. Előkészítjük az üvegeket: teljesen tisztára mossuk őket, és félretesszük száradni, nem törölgetjük. Kiváló megoldás mosogatógépben legmagasabb hőmérsékleten, úgy indítva, hogy kész legyen a program a főzés idő végére.
  2. A paprikát kicsumázzuk, a magjaitól nem hiánytalanul, de megválunk, eztán felaprítjuk, de 2-3 darabot egészen apróra vágunk, így kicsit krémesebb, „zaftosabb” lesz a végén, mert ezek addigra teljesen szétfőnek. Csípősség: 5-6 karika hegyes erőspaprika, vagy -jelen esetben- 1 kicsi bogyiszlói csípős paprika éppen csak érezhetően teszi csípőssé. Ízlés szerint a csípős mennyisége növelhető. A paradicsomot 20-30 mp-re forró vízbe tesszük, majd ennek köszönhetően könnyedén meghámozzuk.
  3. A hagymát közepes méretűre aprítjuk, majd kevés olajon, közepes lángon megindítjuk. Pár perc után, ha a hagyma már üvegesre pirult, hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, az összezúzott fokhagymát, 2-3 tk sót; és édes fűszerpaprikát ízlés szerint. Úgy öntjük fel vízzel, hogy éppen ellepje. Kb. 25-30 percig alacsony lángon főzzük, mi úgy szeretjük, ha a paprika még egy kicsit ropogós marad. Teljesen puha paprikáért további 10-20 perc főzés szükségeltetik.
  4. A hőkiegyenlítésre ügyelve lassan az üvegekbe porciózzuk a teljesen forró lecsót. Színültig töltjük, az sem baj, ha a zárásnál kicsurog egy kevés lé.
  5. Száraz dunsztba tesszük, és 1-3 nap alatt hagyjuk magától kihűlni. A tartósítószer-mentes tároláshoz kulcsfontosságú, hogy minél hosszabb időt alatt hűljön le, ezért töltjük tűzforrón, és ezért kell az alapos, vastag, jól szigetelő, lehetőleg többrétegű dunsztolás. Az üvegeket érdemes egyenként újságpapírba tekerni, s a láda/doboz/hűtőtáska aljára is teríteni néhány réteget. Hasonlóképpen fontosak a tiszta, minden szennyeződéstől mentes üvegek is.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 perc
  • Főzés ideje: 30 perc

Az őszire-télire eltett „alap lecsó” az én elképzelés szerint a klasszikus recept mentén készül: paprika, paradicsom és vöröshagyma alkotja, így nem kerül bele sem szalonna, sem kolbász. Sokféle módon variálható felbontás után: tojásosan, rizzsel, tarhonyával is gyors s laktató egytálételt alkothat, de natúr hússzelet mártása is lehet. Önmagában kevés vízzel újramelegítve, friss kenyérrel tunkolva csodásan finom.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Fűszeres almakompót

Talán nem teljesen olyan, ahogy a nagyi készítette, azonban ő is boldogan nyaldosná az ujjait, miután belekóstolt ebbe a fűszeres almakompótba. Egyetlen apró mozdulattal sokkal mélyebb, ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

„A minőségből, csak azért, hogy a süti olcsóbb legyen, nem...

Balatonfüred előtt egy megállóval, Arácson tesz le bennünket a vonat, ahol egy mézeskalács-házikóra emlékeztető épületben működik Kara Zsuzsanna cukrászdája. Porcukorillat és igazi cukrászdahangulat vár bennünket, no meg finom és mindig friss sütemények. A cukrászdára cserélt mérnökdiplomáról, a minőségi alapanyagok nélkülözhetetlenségéről, és arról is beszélgettünk, hogy a vendéglátásba sem kell belehalni.

Top Receptek

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!