adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
A befőzés
-
208g lecsópaprika42 kcal
-
1 kcal
-
83g paradicsom15 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
18 kcal
-
2g só0 kcal
-
0 kcal
-
83g víz0 kcal
Összesen
85
kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
A befőzés
-
2500g lecsópaprika500 kcal
-
12 kcal
-
1000g paradicsom180 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
21g só0 kcal
-
0 kcal
-
1000g víz0 kcal
Összesen
1014
kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
A befőzés
-
51.3g lecsópaprika10 kcal
-
1.1g hegyes erős paprika0 kcal
-
20.5g paradicsom4 kcal
-
5.5g vöröshagyma2 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0.5g napraforgó olaj4 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
0 kcal
-
20.5g víz0 kcal
Összesen
20
kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 95% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.9 g
Zsír
-
Összesen 2.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 837.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 34 mg
-
Foszfor 70 mg
-
Nátrium 693 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.2 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 379.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 73 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 184 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 129 micro
-
β-karotin 815 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 2144 micro
-
Lut-zea 814 micro
Összesen
85
kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 95% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 34.3 g
Zsír
-
Összesen 30.7 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10053.3 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 462 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 404 mg
-
Foszfor 838 mg
-
Nátrium 8321 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 182.9 g
-
Cukor 98 mg
-
Élelmi rost 60 mg
VÍZ
-
Összesen 4555.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 878 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 2204 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 271 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 460 micro
-
Kolin: 225 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1552 micro
-
β-karotin 9774 micro
-
β-crypt 175 micro
-
Likopin 25730 micro
-
Lut-zea 9766 micro
Összesen
1014
kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 95% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.7 g
Zsír
-
Összesen 0.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 206.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 17 mg
-
Nátrium 171 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 93.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 45 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 32 micro
-
β-karotin 200 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 527 micro
-
Lut-zea 200 micro
Összesen
20
kcal
Hozzávalók
A befőzés
-
1 kg paradicsom
-
3 közepes db vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
3 ek napraforgó olaj
-
3 tk só
-
fűszerpaprika ízlés szerint
Elkészítés
A befőzés
- Előkészítjük az üvegeket: teljesen tisztára mossuk őket, és félretesszük száradni, nem törölgetjük. Kiváló megoldás mosogatógépben legmagasabb hőmérsékleten, úgy indítva, hogy kész legyen a program a főzés idő végére.
- A paprikát kicsumázzuk, a magjaitól nem hiánytalanul, de megválunk, eztán felaprítjuk, de 2-3 darabot egészen apróra vágunk, így kicsit krémesebb, „zaftosabb” lesz a végén, mert ezek addigra teljesen szétfőnek. Csípősség: 5-6 karika hegyes erőspaprika, vagy -jelen esetben- 1 kicsi bogyiszlói csípős paprika éppen csak érezhetően teszi csípőssé. Ízlés szerint a csípős mennyisége növelhető. A paradicsomot 20-30 mp-re forró vízbe tesszük, majd ennek köszönhetően könnyedén meghámozzuk.
- A hagymát közepes méretűre aprítjuk, majd kevés olajon, közepes lángon megindítjuk. Pár perc után, ha a hagyma már üvegesre pirult, hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, az összezúzott fokhagymát, 2-3 tk sót; és édes fűszerpaprikát ízlés szerint. Úgy öntjük fel vízzel, hogy éppen ellepje. Kb. 25-30 percig alacsony lángon főzzük, mi úgy szeretjük, ha a paprika még egy kicsit ropogós marad. Teljesen puha paprikáért további 10-20 perc főzés szükségeltetik.
- A hőkiegyenlítésre ügyelve lassan az üvegekbe porciózzuk a teljesen forró lecsót. Színültig töltjük, az sem baj, ha a zárásnál kicsurog egy kevés lé.
- Száraz dunsztba tesszük, és 1-3 nap alatt hagyjuk magától kihűlni. A tartósítószer-mentes tároláshoz kulcsfontosságú, hogy minél hosszabb időt alatt hűljön le, ezért töltjük tűzforrón, és ezért kell az alapos, vastag, jól szigetelő, lehetőleg többrétegű dunsztolás. Az üvegeket érdemes egyenként újságpapírba tekerni, s a láda/doboz/hűtőtáska aljára is teríteni néhány réteget. Hasonlóképpen fontosak a tiszta, minden szennyeződéstől mentes üvegek is.
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 77
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 31804
- Feltöltés dátuma: 2016. augusztus 16.
Ajánló
Tojásos variáció a konyhámból: 1-2 adagot forrásig melegítünk, majd 1-2 tojást óvatosan ráütünk, nem keverjük, a lángot elzárjuk alatta, azonnal lefeledjük, és 8-10 percig állni hagyjuk. Ezalatt a tojás a tetején krémesen lágyra fő, sárgája egyben és folyós marad. Óvatosan tálaljuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Az őszire-télire eltett „alap lecsó” az én elképzelés szerint a klasszikus recept mentén készül: paprika, paradicsom és vöröshagyma alkotja, így nem kerül bele sem szalonna, sem kolbász. Sokféle módon variálható felbontás után: tojásosan, rizzsel, tarhonyával is gyors s laktató egytálételt alkothat, de natúr hússzelet mártása is lehet. Önmagában kevés vízzel újramelegítve, friss kenyérrel tunkolva csodásan finom.