Kvircedli
- 7% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
46g tojás58 kcal
-
67g porcukor258 kcal
-
125g finomliszt455 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
2g szalalkáli0 kcal
-
6 kcal
-
8g fehérbor7 kcal
- 7% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
275g tojás346 kcal
-
400g porcukor1548 kcal
-
750g finomliszt2730 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
10g szalalkáli0 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
50g fehérbor41 kcal
- 7% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
18.3g tojás23 kcal
-
26.6g porcukor103 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
0.7g szalalkáli0 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
3.3g fehérbor3 kcal
- 7% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18 g
Zsír
-
Összesen 5.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 150 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 414.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 55 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 216 mg
-
Nátrium 61 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 164.4 g
-
Cukor 69 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 53.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 65 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 132 mg
-
Retinol - A vitamin: 65 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 226 micro
- 7% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 108 g
Zsír
-
Összesen 30.4 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 900 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2488.6 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 331 mg
-
Kálcium 265 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 200 mg
-
Foszfor 1299 mg
-
Nátrium 366 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 986.2 g
-
Cukor 413 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 322.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 387 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 198 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 310 micro
-
Kolin: 792 mg
-
Retinol - A vitamin: 387 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 24 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1353 micro
- 7% Fehérje
- 68% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 165.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 87 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.7 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 21.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 26 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 90 micro
Hozzávalók
-
5 db tojás
-
40 dkg porcukor
-
75 dkg finomliszt
-
1 citromból nyert citromhéj
-
10 g szalalkáli
-
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
- A tojásokat megmossuk, feltörjük, és robotgéppel a cukorral együtt habosra keverjük.
- Közben a citromot alaposan megmossuk (lekezelik a szállítás előtt éréslassítóval), és lereszeljük.
- A szalalkálit a borban felodjuk, hozzáadjuk a vanilin cukrot és a reszelt citromhéjat, és belekeverjük a tojásba.
- A lisztet három adagban hozzákeverjük. Lényeg, hogy ne ragadjon, de ne legyen kemény se a tészta. Ezeket a műveleteket mind a robotgépben végezzük el. Természetesen az eszközöket cserélni kell. A habverő után a dagasztót kell betenni.
- Lisztezett nyújtódeszkán 1 cm vastagra kell a tésztát nyújtani, és a belisztezett nyomófával sorban és oszlopban mintákat nyomunk bele.
- A bemintázott tésztát feldaraboljuk, és egy éjszakára szobahőmérsékleten száradni hagyjuk. A szárításhoz a tészták között kb. 1 cm távolság legyen.
- Másnap a sütőpapírral kibélelt tepsiben szorosan egymás mellé rakva, a sütőt középfokozatra állítva kb. 10 perc alatt szép világosra sütjük. Alacsony hőmérsékleten a tészta folyós marad, magason gyorsan megég a sülés helyett.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 76
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 58
- Össznézettség: 22709
- Feltöltés dátuma: 2012. december 26.
Ajánló
Mindenkinek, aki szeret mártogatni, mert kakaóba is lehet.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A kvircedli vagy németül Kwierzetl a svábok hagyományos süteménye. Jeles napokon, lagzikban, Márton napon, karácsonykor, szilveszterkor, farsangkor sütötték. Borlevesbe, borhabba vagy borba mártogatták. Főleg az asszonynépek kedvelték, mert nyugodtan mondhatták a férjüknek, hogy ők bizony egész este egy korty bort sem ittak (mégis becsíptek). Az alkohol felszívódását sokkal jobban elősegíti, ha nem isszák, hanem folyamatosan eszik a borba mártogatott süteményt. Ennyit a néprajzról. Pár éve Székesfehérváron az adventi kirakodóvásárban megtetszett két, szépen faragott fatárgy. Mint utóbb kiderült, kvircedli nyomófák voltak. Kaptunk hozzá receptet is, de az elkészített sütemény olyan kemény volt, hogy parittyába téve a fákról a verebeket le lehetett vele lőni. Áztathattuk azt bármibe, csak sokára puhult meg, akkor meg olyan lett, mint a bébipapi. Most kaptunk egy móri újságot, amiben autentikus kvircedli receptek is voltak. Természetesen csak az alapanyagokban hasonlítottak egymáshoz, a felhasználási mennyiségben már volt különbség. Műszakiként átlagoltam, és ez lett belőle. A vanillin cukrot már mi adtuk hozzá. Bornak bármilyen félédes megfelel. Az eredmény: nagyon finom, könnyen puhuló, piskótaízű sütemény lett.