Kukoricatorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
nyihaj
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
33g tej19 kcal
-
20g kukoricaliszt73 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
46g tojás58 kcal
-
2g vaj17 kcal
-
2g zsemlemorzsa7 kcal
A mázhoz
Összesen
365
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
200g tej112 kcal
-
120g kukoricaliszt436 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
275g tojás346 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
10g zsemlemorzsa40 kcal
A mázhoz
Összesen
2176
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.1 g
Zsír
-
Összesen 14 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 173 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 358.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 95 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 132 mg
-
Nátrium 89 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51.9 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 42 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 137 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 55 micro
-
Kolin: 123 mg
-
Retinol - A vitamin: 136 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 205 micro
Összesen
365
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 48.6 g
Zsír
-
Összesen 84 g
-
Telített zsírsav 43 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 1038 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2153.1 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 91 mg
-
Kálcium 567 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 149 mg
-
Foszfor 791 mg
-
Nátrium 533 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 311.6 g
-
Cukor 212 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 252 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 825 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 198 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 329 micro
-
Kolin: 737 mg
-
Retinol - A vitamin: 817 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 104 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1230 micro
Összesen
2176
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 9.2 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 113 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 234.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 62 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 86 mg
-
Nátrium 58 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 27.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 90 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 80 mg
-
Retinol - A vitamin: 89 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 134 micro
Összesen
237
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A tejet a csipet sóval felforraljuk.
- Apránként szórjuk bele a lisztet és keverjük csomómentesre (nem kell megijedni egy gombóc lesz, nehezen keverhető). Akár a tűzről is húzzuk le, és keverjük el, nyomkodjuk szét benne a csomókat.
- Adjuk hozzá a vajat és a cukrot - így már egészen keverhető masszát kapunk - és főzzük 2-3 percig, amíg a massza szépen el nem válik az edény aljától.
- A tűről lehúzva,hagyjuk hűlni kissé.
- A tojások fehérjéből verjünk kemény habot.
- A tojások sárgáját egyenként a tésztához adva alaposan keverjük el gépi habverővel.
- Lazítsuk 1-2 evőkanálnyi fehérjehabbal a masszát, majd adjuk hozzá az összes fehérjehabot és nagy mozdulatokkal, hogy ne nagyon törjük, keverjük egyneművé.
- Vajjal, morzsával megszórt tortaformában (24 v. 26 cm átmérőjű) süssük kb. 30 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kész-e! Ha 20 cm átmérőjű a tortaformánk, akkor a vastagabb tészta miatt kb. 40 perc a sütési idő. 10 perc után nézzünk rá, ha nagyon pirulna a teteje, fedjük le. (A kezdeti 180 fokos hőmérsékletet -hőlégkeverés-, miután letakartam a tetejét, visszavettem 160 fokra.)
- A megsült tortát tegyük rácsra, hűtsük ki.
- A máz elkészítéséhez a porcukrot szitáljuk át, adjuk hozzá a citrom levét kanalanként! Idő kell, amíg a porcukor felveszi a folyadékot, lehet nem is lesz szükség a vízre!
- A mázzal vonjuk be a tortát (nekem a mázhoz megadott mennyiségből már a torta oldalára nem jutott, de nem is bánom, mert édességben ennyi épp elég. :)
- Ízlés szerint díszítjük!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 134
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 6744
- Feltöltés dátuma: 2012. november 14.
Ajánló
Az újság szerint 14 fokra hűtött, félédes vörösbor illik mellé. Bevallom nekem ez nem hiányzik mellőle, de a süti annyira meglepően puha, hogy mindenképp érdemes megsütni! Máz helyett lekvárral vagy gyümölcsöntettel is kínálhatjuk, illetve a tésztába rumban áztatott mazsola is kerülhet. Nagyon finom puha tésztája van, engem a túrós sütikre emlékeztet az állaga és az íze! Nagyon jó, mert a főzéssel "elvész" a kukoricaliszt szárazsága.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
nyihaj
120 recept
Fogalmam sincs, honnan van ez a recept... egy újságból kitépett lapon van, így nagyon valószínű, kaptam valakitől... Beazonosítani nem tudom az újságot, de a pár soros bevezető szerint hagyományos olasz sütemény :) Bármi nemű is, de remek, egyszerű sütemény, ami meglepően puha!