r
Nosalty Logó

Kovászos bagett

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Lousha
Kovászos bagett
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
210 °C
vadkovászos
  • 10% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 345 kcal
  • 10% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 2066 kcal
  • 10% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 227 kcal
  • 10% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    12.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1110.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    161 mg
  • Nátrium
    845 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 345 kcal
  • 10% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    76.6 g

Zsír

  • Összesen
    23.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6663.5 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    171 mg
  • Kálcium
    140 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    289 mg
  • Foszfor
    967 mg
  • Nátrium
    5071 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    385.9 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    326.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    173 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    542 micro
Összesen 2066 kcal
  • 10% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    733.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    106 mg
  • Nátrium
    558 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 227 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Előző este vegyük ki a hűtőből a kovászt (készítésének leírása megtalálható a receptjeim között, egyelőre csak kettő van, nem lesz nehéz megtalálni), és etessük meg, lehetőleg úgy időzítve, hogy nagyjából akkorra legyen a legaktívabb, amikor sütnénk. Ehhez persze jól kell ismernünk a kovászunkat, de némi gyakorlással bele lehet jönni.
  2. Másnap jól keverjük el az összes lisztet és a sikért a kézmeleg vízzel. (Lehet kristálygombás limonádé is, csak még aktívabb lesz tőle a kovász.) Hagyjuk állni letakarva fél-egy órát.
  3. Kis adagokban adjuk a kovászt a lisztes keverékhez, és jól dolgozzuk őket össze. Pihentessük a keveréket 10 percig, majd alaposan dagasszuk meg, míg egységes, ruganyos tésztát kapunk, ami csak kicsit ragad. Ismét hagyjuk állni 10 percet.
  4. Dolgozzuk a tésztába először az aszkorbinsavat és sót, majd az olajat, míg már egyáltalán nem ragad. Formázzuk gombóccá, letakarva hagyjuk ismét pihenni 10 percet, majd enyhén lisztezzünk ki egy fedeles kelesztőedényt (rizsliszt a legjobb erre a célra), tegyük bele a tésztát, és annak a tetejét is hintsük meg kicsit liszttel. Fedjük le, tegyük a tálat meleg helyre, és kelesszük 1-2 órát, míg duplájára nem nő.
  5. Fordítsuk a tésztát enyhén lisztezett deszkára, finoman lapogassuk ki, majd hajtsuk fel az egyik oldalát középre, kissé lenyomogatva a most már középre került szélét, aztán ismételjük ezt minden oldallal. Fordítsuk lefelé az illesztést, és tegyük vissza a tésztát kelni. Fél óra után hajtogassuk újra, majd újabb fél óra után megint.
  6. Az utolsó hajtás után már ne tegyük vissza a tésztát a kelesztőbe, csak pihentessük a deszkán letakarva 15 percet, majd vágjuk 3 egyforma darabra. Finoman lapítsuk a darabokat nagyjából téglalappá, majd az egyik hosszabbik oldalukat hajtsuk középre, nyomkodjuk le, és ismételjük meg a másik oldallal is. Újabb letakart 10 perces pihenő következik.
  7. Ha kerek végű bagetteket szeretnénk, hajtsuk vissza a tészták végeit, és csípjük össze azon az oldalon, ahol a hosszanti illesztés is van. Hengergessük meg a darabokat, alakítsuk őket hosszabb hengerekké, míg az illesztések alig láthatók. Ezekkel lefelé tegyük őket bagettformába, vagy ennek hiányában vastag anyagú, jól belisztezett terítőre, amit minden vekni után gyűrjünk fel, így nem tudnak annyira oldalra nőni.
  8. Letakarva ismét kelesszük őket 1-2 órát, míg szépen megnőnek, jól kifeszül a "bőrük". Közben a sütőt is melegítsük elő 210 fokra, és tegyünk az aljába egy egyelőre üres, kis méretű edényt.
  9. A megkelt bagetteket borotvapengével határozott és gyors mozdulatokkal vágjuk be, majdnem párhuzamosan az oldalukkal, így sokkal inkább fognak hosszában és felfelé kelni a sütőben, mint oldalra. Spricceljük le őket alaposan vízzel, és a sütőben lévő edénybe is öntsünk vizet, aztán mehet a tészta sülni. A gőz segít majd, hogy szabadon nőhessenek még a bagettek, és ne legyen vastag, kemény héjuk.
  10. 15 perc után ismét spricceljük le a tésztát, és vegyük le a hőfokot 180 fokra. Ha ropogósabb héjat szeretnénk, ezen a ponton vegyük ki a sütőből a vizes edényt. Ha puhábbat, akkor hagyjuk bent a vizet a sütés végéig. Folytassuk a sütést még 15-25 percig, amíg a bagettek teljesen meg nem szilárdulnak, szép színt nem kapnak.
  11. A sütőből kivéve tegyük a bagetteket rácsra, és alaposan spricceljük őket le vízzel. 10 perc után takarjuk le őket konyharuhával, míg teljesen ki nem hűlnek, és csak ez után vágjuk fel őket.
  • Sütés hőfoka: 210 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 25
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 5200
  • Feltöltés dátuma: 2016. június 09.

Ajánló

Kovász receptemet itt találjátok.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Az utóbbi hetekben sokat kísérletezem kovászos kenyerekkel, péksüteményekkel, kalácsokkal. Sok még a tanulnivaló, a legtöbb recept egyelőre tökéletlen. Néhány azonban máris kifogástalan, ezeket már úgy érzem, megoszthatom.  Mindenkinek csak javasolni tudom, hogy próbálkozzon a kovászos sütéssel, igen szórakoztató hobbi. Van vele munka, de van benne bőven öröm is, nem beszélve a boltinál sokkal finomabb, egészségesebb és könnyebben emészthető pékárukról. A bagettek kalóriatartalma: 247 kalória 100 grammra (10 g fehérje, 42 ch és 3 zsír), egy fél bagett 335 kalória (13 fehérje, 57 ch, 4 zsír)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...