Kovászos bagett
0,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!

- 10% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
25g kovász46 kcal
-
42 kcal
-
42 kcal
-
50g kenyérliszt bl80181 kcal
-
3g sikér12 kcal
-
43g víz0 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g aszkorbinsav0 kcal
-
3g olívaolaj22 kcal
- 10% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
150g kovász273 kcal
-
249 kcal
-
254 kcal
-
300g kenyérliszt bl801083 kcal
-
20g sikér74 kcal
-
260g víz0 kcal
-
13g só0 kcal
-
1g aszkorbinsav0 kcal
-
15g olívaolaj133 kcal
- 10% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
16.5g kovász30 kcal
-
27 kcal
-
28 kcal
-
33g kenyérliszt bl80119 kcal
-
2.2g sikér8 kcal
-
28.6g víz0 kcal
-
1.4g só0 kcal
-
0.1g aszkorbinsav0 kcal
-
1.7g olívaolaj15 kcal
- 10% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 12.8 g
Zsír
-
Összesen 3.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1110.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 48 mg
-
Foszfor 161 mg
-
Nátrium 845 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 4 mg
Víz
-
Összesen 54.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 90 micro
- 10% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 76.6 g
Zsír
-
Összesen 23.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6663.5 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 171 mg
-
Kálcium 140 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 289 mg
-
Foszfor 967 mg
-
Nátrium 5071 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 385.9 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 27 mg
Víz
-
Összesen 326.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 173 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 542 micro
- 10% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 8.4 g
Zsír
-
Összesen 2.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 733.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 106 mg
-
Nátrium 558 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 3 mg
Víz
-
Összesen 35.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 60 micro
Elkészítés
- Előző este vegyük ki a hűtőből a kovászt (készítésének leírása megtalálható a receptjeim között, egyelőre csak kettő van, nem lesz nehéz megtalálni), és etessük meg, lehetőleg úgy időzítve, hogy nagyjából akkorra legyen a legaktívabb, amikor sütnénk. Ehhez persze jól kell ismernünk a kovászunkat, de némi gyakorlással bele lehet jönni.
- Másnap jól keverjük el az összes lisztet és a sikért a kézmeleg vízzel. (Lehet kristálygombás limonádé is, csak még aktívabb lesz tőle a kovász.) Hagyjuk állni letakarva fél-egy órát.
- Kis adagokban adjuk a kovászt a lisztes keverékhez, és jól dolgozzuk őket össze. Pihentessük a keveréket 10 percig, majd alaposan dagasszuk meg, míg egységes, ruganyos tésztát kapunk, ami csak kicsit ragad. Ismét hagyjuk állni 10 percet.
- Dolgozzuk a tésztába először az aszkorbinsavat és sót, majd az olajat, míg már egyáltalán nem ragad. Formázzuk gombóccá, letakarva hagyjuk ismét pihenni 10 percet, majd enyhén lisztezzünk ki egy fedeles kelesztőedényt (rizsliszt a legjobb erre a célra), tegyük bele a tésztát, és annak a tetejét is hintsük meg kicsit liszttel. Fedjük le, tegyük a tálat meleg helyre, és kelesszük 1-2 órát, míg duplájára nem nő.
- Fordítsuk a tésztát enyhén lisztezett deszkára, finoman lapogassuk ki, majd hajtsuk fel az egyik oldalát középre, kissé lenyomogatva a most már középre került szélét, aztán ismételjük ezt minden oldallal. Fordítsuk lefelé az illesztést, és tegyük vissza a tésztát kelni. Fél óra után hajtogassuk újra, majd újabb fél óra után megint.
- Az utolsó hajtás után már ne tegyük vissza a tésztát a kelesztőbe, csak pihentessük a deszkán letakarva 15 percet, majd vágjuk 3 egyforma darabra. Finoman lapítsuk a darabokat nagyjából téglalappá, majd az egyik hosszabbik oldalukat hajtsuk középre, nyomkodjuk le, és ismételjük meg a másik oldallal is. Újabb letakart 10 perces pihenő következik.
- Ha kerek végű bagetteket szeretnénk, hajtsuk vissza a tészták végeit, és csípjük össze azon az oldalon, ahol a hosszanti illesztés is van. Hengergessük meg a darabokat, alakítsuk őket hosszabb hengerekké, míg az illesztések alig láthatók. Ezekkel lefelé tegyük őket bagettformába, vagy ennek hiányában vastag anyagú, jól belisztezett terítőre, amit minden vekni után gyűrjünk fel, így nem tudnak annyira oldalra nőni.
- Letakarva ismét kelesszük őket 1-2 órát, míg szépen megnőnek, jól kifeszül a "bőrük". Közben a sütőt is melegítsük elő 210 fokra, és tegyünk az aljába egy egyelőre üres, kis méretű edényt.
- A megkelt bagetteket borotvapengével határozott és gyors mozdulatokkal vágjuk be, majdnem párhuzamosan az oldalukkal, így sokkal inkább fognak hosszában és felfelé kelni a sütőben, mint oldalra. Spricceljük le őket alaposan vízzel, és a sütőben lévő edénybe is öntsünk vizet, aztán mehet a tészta sülni. A gőz segít majd, hogy szabadon nőhessenek még a bagettek, és ne legyen vastag, kemény héjuk.
- 15 perc után ismét spricceljük le a tésztát, és vegyük le a hőfokot 180 fokra. Ha ropogósabb héjat szeretnénk, ezen a ponton vegyük ki a sütőből a vizes edényt. Ha puhábbat, akkor hagyjuk bent a vizet a sütés végéig. Folytassuk a sütést még 15-25 percig, amíg a bagettek teljesen meg nem szilárdulnak, szép színt nem kapnak.
- A sütőből kivéve tegyük a bagetteket rácsra, és alaposan spricceljük őket le vízzel. 10 perc után takarjuk le őket konyharuhával, míg teljesen ki nem hűlnek, és csak ez után vágjuk fel őket.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 60 perc
- Főzés módja: vadkovászos
- Sütés ideje: 30 perc
- Sütés hőfoka: 210 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
Az utóbbi hetekben sokat kísérletezem kovászos kenyerekkel, péksüteményekkel, kalácsokkal. Sok még a tanulnivaló, a legtöbb recept egyelőre tökéletlen. Néhány azonban máris kifogástalan, ezeket már úgy érzem, megoszthatom. Mindenkinek csak javasolni tudom, hogy próbálkozzon a kovászos sütéssel, igen szórakoztató hobbi. Van vele munka, de van benne bőven öröm is, nem beszélve a boltinál sokkal finomabb, egészségesebb és könnyebben emészthető pékárukról. A bagettek kalóriatartalma: 247 kalória 100 grammra (10 g fehérje, 42 ch és 3 zsír), egy fél bagett 335 kalória (13 fehérje, 57 ch, 4 zsír)
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!