Körtés pite
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
La fée de cuisine
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 3% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 10% Zsír
Töltelék:
-
1g citromhéj0 kcal
-
300g körte154 kcal
-
19g cukor74 kcal
-
19g barna cukor73 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
0 kcal
Tészta:
-
83g finomliszt303 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
1g só0 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
5g víz0 kcal
-
42g vaj299 kcal
Lekenéshez:
-
9g tojás12 kcal
Összesen
1148
kcal
- 3% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 10% Zsír
Töltelék:
-
6g citromhéj3 kcal
-
1800g körte923 kcal
-
115g cukor445 kcal
-
115g barna cukor437 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
0 kcal
Tészta:
-
500g finomliszt1820 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
7g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
32g víz0 kcal
-
250g vaj1793 kcal
Lekenéshez:
-
55g tojás69 kcal
Összesen
6881
kcal
- 3% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 10% Zsír
Töltelék:
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
56.3g körte29 kcal
-
3.6g cukor14 kcal
-
3.6g barna cukor14 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
3.1g vaj22 kcal
-
1.9g finomliszt7 kcal
-
0.1g vanília kivonat0 kcal
Tészta:
-
15.6g finomliszt57 kcal
-
3.1g cukor12 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
1.7g tojás2 kcal
-
1g víz0 kcal
-
7.8g vaj56 kcal
Lekenéshez:
-
1.7g tojás2 kcal
Összesen
215
kcal
- 3% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 13.2 g
Zsír
-
Összesen 50.1 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 185 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 838.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 79 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 180 mg
-
Nátrium 492 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 167.3 g
-
Cukor 81 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 265.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 428 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 53 micro
-
Kolin: 82 mg
-
Retinol - A vitamin: 417 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 130 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 217 micro
Összesen
1148
kcal
- 3% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 79 g
Zsír
-
Összesen 300.9 g
-
Telített zsírsav 181 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 87 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 1113 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5029.6 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 227 mg
-
Kálcium 476 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 267 mg
-
Foszfor 1080 mg
-
Nátrium 2952 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1003.7 g
-
Cukor 486 mg
-
Élelmi rost 66 mg
VÍZ
-
Összesen 1595.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2565 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 77 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 98 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 317 micro
-
Kolin: 494 mg
-
Retinol - A vitamin: 2503 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 780 micro
-
β-crypt 44 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1302 micro
Összesen
6881
kcal
- 3% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.5 g
Zsír
-
Összesen 9.4 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 35 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 157.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 34 mg
-
Nátrium 92 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.4 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 49.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 80 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 78 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 41 micro
Összesen
215
kcal
Hozzávalók
Töltelék:
-
1 citromból nyert citromhéj
-
9 közepes db körte
-
115 g cukor
-
115 g barna cukor
-
1 tk fahéj
-
0.5 teáskanál gyömbérpor
-
1 teáskanál szerecsendió
-
100 g vaj
-
4 evőkanál finomliszt
-
0.5 teáskanál vanília kivonat
Tészta:
-
500 g finomliszt
-
100 g cukor
-
4 ek víz
Lekenéshez:
Elkészítés
Töltelék:
- A körtéket megmossuk, majd negyedekre szeleteljük. Egy nagy lábosba lereszeljük a citromhéját, belehelyezzük a vajat és a körteszeleteket. (A körteszeleteket egy kis citromlével is meglocsoljuk, hogy ne kezdjen el barnulni.)
- A körteszeleteket közepes lángon elkezdjük melegíteni. Közben hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket. A lábost lefedjük, és hagyjuk a körteszeleteket párolódni. Időközönként jól átkeverjük.
- Amikor a gyümölcsök elkezdenek puhulni, levesszük a fedőt, és így főzzük lassú tűzön tovább, amíg teljesen puhák nem lesznek. Amikor megpuhultak a körteszeletek, fakanállal vagy egy villával összenyomkodjuk. Ezt követően folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet. A tölteléknek kompót állagúnak kell lennie.
- Végezetül a vanília aromát keverjük hozzá, majd levesszük a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni.
Tészta:
- Egy közepes tálba kimérjük a lisztet, a cukrot és a sót. Jól összekeverjük. A hideg vajat összedaraboljuk és a lisztes keverékhez adjuk. A kezünkkel a vajdarabokat a liszttel apróra morzsoljuk.
- A tojást 3 evőkanál jéghideg vízzel felverjük és a liszthez adjuk, majd kézzel szép simára összegyúrjuk. Ha a tészta túl száraz, még egy evőkanálnyi vizet adunk hozzá.
- A tésztát két gombóccá formázzuk és folpackba (frissen tartó fóliába) csomagoljuk. A gombócokat minimum egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.
- A piteformát kivajazzuk és meglisztezzük. A tésztát a meglisztezett deszkán a piteformának megfelelő nagyságúra nyújtjuk. A sodrófára lazán feltekerjük és a formába fektetjük. A tésztán egyenletesen eloszlatjuk a kihűlt tölteléket.
- Kisodorjuk a másik tésztát is, amivel a tölteléket fedjük le. A tészta lelógó részeit levágjuk. A tészták szélét az ujjainkkal összenyomkodjuk, hogy jól összetapadjanak.
Lekenéshez:
- A tészta tetejére négy darab bemetszést készítünk, majd megkenjük a felvert tojással.
- A 200 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 14 alkalommal
- Receptkönyvben: 91
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 26
- Össznézettség: 31944
- Feltöltés dátuma: 2015. szeptember 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
La fée de cuisine
122 recept
Amikor előkerül a konyhámban a körte, az már tagadhatatlanul az ősz kezdetét jelenti. Ez egy nagyon egyszerű vajas pitetészta, amit a fűszeres körte íze emel mennyei magaslatokra. A tésztát akár két hónapig is tárolhatjuk a fagyasztóban.