r
Nosalty Logó

Kockás burgonyás kenyér

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
pezo
Kockás burgonyás kenyér
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

692
Kalória
20.6g
Fehérje
144.6g
Szénhidrátok
2g
Zsír
182.5g
Víz
-
Koleszterin
6.3g
Rost
3.3g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 692 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 2764 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 189 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.6 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1486.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    61 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    247 mg
  • Nátrium
    1080 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    144.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    182.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    130 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 692 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    82.5 g

Zsír

  • Összesen
    7.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5945.2 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    243 mg
  • Kálcium
    155 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    211 mg
  • Foszfor
    989 mg
  • Nátrium
    4320 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    578.3 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

Víz

  • Összesen
    729.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    519 micro
  • Kolin:
    104 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    140 micro
Összesen 2764 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    405.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    295 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    49.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 189 kcal

Elkészítés

  1. A burgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk és a 4 dl vízben só nélkül megfőzzük. Legjobb a sárga színű, mert az jól szétfő, de bármilyen krumplit használhatunk, ami éppen van otthon. Pürésítjük, én botmixert használtam hozzá.
  2. Először ezt öntjük a kenyérsütőgépbe, majd pedig a sikérrel összekevert lisztet. (Ha nem kenyérsütőt használunk, a lisztbe mélyedést készítünk, abba tesszük a többi hozzávalót, de előbb az élesztőt kevés langyos vízben egy kanál liszttel és a cukorral felfuttatjuk. Bedagasztjuk, majd kelni hagyjuk, jó duplájára. Ezután ugyanúgy járunk el, mint a dagasztógépben kelesztett tésztával.)
  3. A halom szélére szórjuk a sót, majd a cukrot. Kis mélyedést készítünk a halom közepébe, ebbe morzsoljuk az élesztőt. Dagasztó programon dagasztjuk, közben ha kell, pótoljuk langyos vízzel a nedvességet, mivel a krumpli nedvességtartalma változó, így nem lehet pontosan meghatározni a szükséges vízmennyiséget, valamint a főzés közben elpárolgást sem tudjuk kiszámítani.
  4. Mikor megkelt, kiöntjük deszkára és jól átdolgozzuk, kerek cipóvá formáljuk, majd hagyjuk megint kelni. A sütőt légkeveréssel 200 fokra melegítjük. Sütőlapra helyezzük a cipót és vizes késsel "bekockázzuk", majd vízzel az egészet lekenjük. Nem baj, ha a sütőlapon lesz némi víz a kenéstől.
  5. A sütőlapra sütőpapírt, vagy szilikon lapot érdemes tenni, de ha nincs egyik sem kéznél, kicsit hintsük meg liszttel a sütőlapot.
  6. Bő fél órát sütjük, majd ha már szépen kezd színesedni kivesszük, és újra átkenjük vízzel a kenyeret, visszatesszük a sütőbe még 10-15 percre, de már csak 180 fokon sütjük tovább. Ha megsült, rácsra helyezzük és hagyjuk hűlni. (A rács alá én teszek négyrét hajtott konyharuhát, ami a gőzt felszívja és változtatom a rács helyét, mindig hűvös részre húzogatva.)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés módja: kenyérsütő
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Első kenyerem burgonyás kenyér volt, amit nagyon régen, kényszerből sütöttem. Nem éppen kiállításra való darab volt, de kenyér volt. Akkor még kézzel dagasztottam, úgy is éppen olyan jó, csak többet kell dolgozni vele. A többszöri kenyérkészítés hozta meg a várt színt, formát. Eleinte hosszúkás, magasfalú sütőedényben sütöttem, mivel nem mindig lett elég magas. Most már mindent úgy "gondolom formán" teszek bele, mivel szemre tudom, mennyi a jó mennyiség és már nem kell félnem, hogy "laposkenyér" lesz.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Mázas fánkfocaccia

Ennek az úgynevezett fánkfocacciának olyan íze van, mint a lekváros fánknak, de sokkal kevesebb erőfeszítéssel jár! A kenyérsütés őszintén szólva a biográfiám központi részévé ...

Gerzsenyi Flóra

Krumplis focaccia

Kívül ropogós, belül légiesen puha kenyértészta hordozza magán a fűszeres krumplikockákat és sajttal-hagymával pirult burgonyaszeleteket. Ez a focaccia kiváló étkezéskísérő vagy ...

Lakos Benedek

72 órás focaccia

A focaccia, akárcsak a pizza, szintén lisztből, vízből és élesztőből készül, ízesítése és felhasználása viszont rengetegféleképpen variálható. Titka a jó minőségű ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!