r
Nosalty Logó

Klasszikus szilvás gombóc

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Dacota
Klasszikus szilvás gombóc
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 486 kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 5844 kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 134 kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.3 g

Zsír

  • Összesen
    8.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    446.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    166 mg
  • Nátrium
    125 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    91.8 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    209.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    261 micro
  • β-crypt
    48 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    134 micro
Összesen 486 kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    135.3 g

Zsír

  • Összesen
    105 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    45 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    71 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5355.7 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    348 mg
  • Kálcium
    822 mg
  • Vas
    30 mg
  • Magnézium
    636 mg
  • Foszfor
    1995 mg
  • Nátrium
    1498 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1101.1 g
  • Cukor
    199 mg
  • Élelmi rost
    77 mg

VÍZ

  • Összesen
    2515.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    280 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    378 mg
  • D vitamin:
    77 micro
  • K vitamin:
    137 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    608 micro
  • Kolin:
    333 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3137 micro
  • β-crypt
    576 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1613 micro
Összesen 5844 kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    122.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    46 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.2 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    72 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 134 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és kifőzzük.
  2. Leszűrjük, összetörjük, hagyjuk kicsit kihűlni.
  3. Addig félbevágjuk, és kimagozzuk a szilvákat. A sertászsírt egy nagy serpenyőben felolvasztjuk, és beleszórjuk a morzsát. Kis lángon, folyamatosan kevergetve aranybarnára pirítjuk.
  4. Közben egy fazékban vizet forralunk.
  5. A cukrot összekeverjük a fahéjjal (ízlés szerint, direkt nem írtam mennyiséget), és a szilvával együtt a gyúródeszka közelébe helyezzük.
  6. Ha a krumpli olyan hőfokra hűlt, hogy már nem égeti a kezünket, megindítjuk a rohamot. Figyelem, innentől kezdve minden a gyorsaságon múlik!
  7. A lisztet rászitáljuk a krumplira, hozzáadunk egy csipet sót, és amilyen gyorsan csak tudjuk, összedolgozzuk. Lágy tésztát kapunk, amit a vastagon lisztezett gyóródesztkára teszünk, és jó ujjnyi vastagra nyújtunk.
  8. Kb. 8x8 cm-es négyzeteket vágunk belőle.
  9. Kezünkbe veszünk egy tésztanégyzetet, közepére egy szilvát, vastagon megszórjuk fahéjas cukorral, ráhajtuk a négy sarkát, és gombócot formázunk belőle. Villámkézzel dolgozunk, mert ha áll, nagyon nyúlóssá válik, és amúgy sincs túllisztezve a tészta, hogy jó puhák lenyenek a gombócok.
  10. Annyit teszünk egyszerre a fővő vízbe, amennyi kényelmesen elfér, mert picikét nőnek. Kb. 2 perc után kicsit megrázzuk a lábast, mert a krumplis tészta hajlamos leragandni, és akkor nem jön fel a gombóc.
  11. Ha a gombócok feljönnek a víz tetejére, szűrőkanállal kiemeljük, és a pirított morzsába tesszük. Megforgatjuk óvatosan, majd tálba tesszük.
  12. Ha az összes gombóc átesett a folyamaton, kérdezés nélkül nekiesünk. :)
  13. Ebból a mennyiségból pontosan 45 gombóc lett.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 1507
  • Tegnapi nézettség: 10
  • 7 napos nézettség: 198
  • Össznézettség: 891531
  • Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 07.

Ajánló

A tészta bármilyen gyümölccsel tökéletesen tölthető.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Egyszer, ha majd nagyon sok időm lesz, ki fogom próbálni, hogy hányféle ételt lehet készíteni a krumpli-liszt párosításból. Gombóc, nudli, krokett, gnocchi, krumplilángos, pogácsa....lehet sütőben és olajban sütni, főzni...hetekig lehetne enni. Ja, és a szilvás gombóc. Hát ez sem a legeredetibb ritkaság lesz itt, de ezt is sokat emlegetett nagyikámtól tanultam, aki 15 féle ételt tud, de azzal mindenkit kenterbe ver. És ebben benne van a gombóc is. A barackos, a lekváros, meg persze a szilvás. Bevallom őszintén, soha nem készítettem még, mert az a tapasztalatom, hogy jó gombócot kifogni nagyon nehéz. Emlékeztek az Indul a bakterház című film klasszikus gombócdobálós jelenetére? Hát azt a mutatványt csak kemény gombóccal lehet utánozni (amúgy olvastam is valahol, hogy előző napra rendelték a gombócokat, hogy kellően megkeményedjenek a csatához). Az meg nem jó. Legalábbis szerintem. A jó gombóc és a jó nudli olyan puha, hogy ha sokan vannak egymás hegyén-hátán, akkor eldeformálódnak. A jó gombóc pihe-puha. Na, ez is olyan! :) Nagymama szerint az a titka, hogy nagyon gyorsan kell vele dolgozni. Kevés liszt kell a tészába, fele annyi, mint krumpli. Nem szabad sokáig állni hagyni főzés előtt, és a morzsába sem lehet durván beledöngölni, hanem óvatosan rázogatni kell, hogy minden oldalon befedje. Ja, a morzsa. Az egy külön történet. Nagyi "mindenes" szobájában van egy polc, ahol télen nyáron állnak a száradó zsemlék, mert a bolti az emészthetetlen (van egy kis igaza, a különbséget mindenesetre zongorázni lehet, az fix), így mindig van saját morzsája. Amihez gombóc esetében csakis a zsíros bödönnel lehet közelíteni, mert az "olaj az nem erre való" (és megint ott a pont). Lényeg a lényeg, nem elfogultságból, de szerintem ez a világ legjobb gombóctésztája. És mivel az ördög a részletekben rejlik, gondoltam, csak megosztom veletek is....:)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...