Klasszikus szilvás gombóc
- 3% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
125g burgonya72 kcal
-
63g finomliszt228 kcal
-
0g só0 kcal
-
146g szilva63 kcal
-
2g cukor6 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
6g sertészsír56 kcal
-
23g zsemle61 kcal
- 3% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
1500g burgonya866 kcal
-
750g finomliszt2730 kcal
-
0g só0 kcal
-
1750g szilva757 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
75g sertészsír677 kcal
-
270g zsemle737 kcal
- 3% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
34.4g burgonya20 kcal
-
17.2g finomliszt63 kcal
-
0g só0 kcal
-
40.1g szilva17 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1.7g sertészsír15 kcal
-
6.2g zsemle17 kcal
- 3% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.3 g
Zsír
-
Összesen 8.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 446.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 68 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 166 mg
-
Nátrium 125 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 91.8 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 209.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 23 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 31 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 51 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 261 micro
-
β-crypt 48 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 134 micro
- 3% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 135.3 g
Zsír
-
Összesen 105 g
-
Telített zsírsav 35 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 45 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 71 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5355.7 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 348 mg
-
Kálcium 822 mg
-
Vas 30 mg
-
Magnézium 636 mg
-
Foszfor 1995 mg
-
Nátrium 1498 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1101.1 g
-
Cukor 199 mg
-
Élelmi rost 77 mg
VÍZ
-
Összesen 2515.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 280 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 378 mg
-
D vitamin: 77 micro
-
K vitamin: 137 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 39 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 608 micro
-
Kolin: 333 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3137 micro
-
β-crypt 576 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1613 micro
- 3% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.1 g
Zsír
-
Összesen 2.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 2 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 122.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 46 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.2 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 57.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 72 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 37 micro
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
1.5 kg burgonya
-
75 dkg finomliszt
-
1 csipet só
-
25 közepes db szilva
-
fahéj ízlés szerint
Elkészítés
- A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és kifőzzük.
- Leszűrjük, összetörjük, hagyjuk kicsit kihűlni.
- Addig félbevágjuk, és kimagozzuk a szilvákat. A sertászsírt egy nagy serpenyőben felolvasztjuk, és beleszórjuk a morzsát. Kis lángon, folyamatosan kevergetve aranybarnára pirítjuk.
- Közben egy fazékban vizet forralunk.
- A cukrot összekeverjük a fahéjjal (ízlés szerint, direkt nem írtam mennyiséget), és a szilvával együtt a gyúródeszka közelébe helyezzük.
- Ha a krumpli olyan hőfokra hűlt, hogy már nem égeti a kezünket, megindítjuk a rohamot. Figyelem, innentől kezdve minden a gyorsaságon múlik!
- A lisztet rászitáljuk a krumplira, hozzáadunk egy csipet sót, és amilyen gyorsan csak tudjuk, összedolgozzuk. Lágy tésztát kapunk, amit a vastagon lisztezett gyóródesztkára teszünk, és jó ujjnyi vastagra nyújtunk.
- Kb. 8x8 cm-es négyzeteket vágunk belőle.
- Kezünkbe veszünk egy tésztanégyzetet, közepére egy szilvát, vastagon megszórjuk fahéjas cukorral, ráhajtuk a négy sarkát, és gombócot formázunk belőle. Villámkézzel dolgozunk, mert ha áll, nagyon nyúlóssá válik, és amúgy sincs túllisztezve a tészta, hogy jó puhák lenyenek a gombócok.
- Annyit teszünk egyszerre a fővő vízbe, amennyi kényelmesen elfér, mert picikét nőnek. Kb. 2 perc után kicsit megrázzuk a lábast, mert a krumplis tészta hajlamos leragandni, és akkor nem jön fel a gombóc.
- Ha a gombócok feljönnek a víz tetejére, szűrőkanállal kiemeljük, és a pirított morzsába tesszük. Megforgatjuk óvatosan, majd tálba tesszük.
- Ha az összes gombóc átesett a folyamaton, kérdezés nélkül nekiesünk. :)
- Ebból a mennyiségból pontosan 45 gombóc lett.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 1507
- Tegnapi nézettség: 10
- 7 napos nézettség: 198
- Össznézettség: 891531
- Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 07.
Ajánló
A tészta bármilyen gyümölccsel tökéletesen tölthető.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Egyszer, ha majd nagyon sok időm lesz, ki fogom próbálni, hogy hányféle ételt lehet készíteni a krumpli-liszt párosításból. Gombóc, nudli, krokett, gnocchi, krumplilángos, pogácsa....lehet sütőben és olajban sütni, főzni...hetekig lehetne enni. Ja, és a szilvás gombóc. Hát ez sem a legeredetibb ritkaság lesz itt, de ezt is sokat emlegetett nagyikámtól tanultam, aki 15 féle ételt tud, de azzal mindenkit kenterbe ver. És ebben benne van a gombóc is. A barackos, a lekváros, meg persze a szilvás. Bevallom őszintén, soha nem készítettem még, mert az a tapasztalatom, hogy jó gombócot kifogni nagyon nehéz. Emlékeztek az Indul a bakterház című film klasszikus gombócdobálós jelenetére? Hát azt a mutatványt csak kemény gombóccal lehet utánozni (amúgy olvastam is valahol, hogy előző napra rendelték a gombócokat, hogy kellően megkeményedjenek a csatához). Az meg nem jó. Legalábbis szerintem. A jó gombóc és a jó nudli olyan puha, hogy ha sokan vannak egymás hegyén-hátán, akkor eldeformálódnak. A jó gombóc pihe-puha. Na, ez is olyan! :) Nagymama szerint az a titka, hogy nagyon gyorsan kell vele dolgozni. Kevés liszt kell a tészába, fele annyi, mint krumpli. Nem szabad sokáig állni hagyni főzés előtt, és a morzsába sem lehet durván beledöngölni, hanem óvatosan rázogatni kell, hogy minden oldalon befedje. Ja, a morzsa. Az egy külön történet. Nagyi "mindenes" szobájában van egy polc, ahol télen nyáron állnak a száradó zsemlék, mert a bolti az emészthetetlen (van egy kis igaza, a különbséget mindenesetre zongorázni lehet, az fix), így mindig van saját morzsája. Amihez gombóc esetében csakis a zsíros bödönnel lehet közelíteni, mert az "olaj az nem erre való" (és megint ott a pont). Lényeg a lényeg, nem elfogultságból, de szerintem ez a világ legjobb gombóctésztája. És mivel az ördög a részletekben rejlik, gondoltam, csak megosztom veletek is....:)