r
Nosalty Logó

Klasszikus cukros briós

5,0

1 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Simon Gábor
Klasszikus cukros briós
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Klasszikus cukros briós

577
Kalória
12.6g
Fehérje
93.4g
Szénhidrátok
16.5g
Zsír
42.8g
Víz
103.1g
Koleszterin
2.8g
Rost
24.3g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Klasszikus cukros briós

Összesen 577 kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Klasszikus cukros briós

Összesen 1729 kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Klasszikus cukros briós

Összesen 311 kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.6 g

Zsír

  • Összesen
    16.5 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    103 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    678.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    144 mg
  • Nátrium
    424 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    93.4 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    42.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    142 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    64 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    140 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    105 micro
Összesen 577 kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    37.8 g

Zsír

  • Összesen
    49.6 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    309 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2036.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    109 mg
  • Kálcium
    143 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    69 mg
  • Foszfor
    433 mg
  • Nátrium
    1273 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    280.1 g
  • Cukor
    73 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    128.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    427 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    191 micro
  • Kolin:
    197 mg
  • Retinol - A vitamin:
    420 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    81 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    314 micro
Összesen 1729 kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    367.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    230 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.6 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    23.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    76 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 311 kcal

Elkészítés

Klasszikus cukros briós

  1. Egy keverőtálba öntsük a tejet, a vizet, a cukrot, a sót, az élesztőt és tojássárgáját, majd keverjük össze. Adjuk hozzá a finomlisztet, és dagasszuk ki simává. Ezután adjuk hozzá a puha vajat is, amivel dagasszuk ki teljesen a tésztát.
  2. A tészta állaga akkor jó, ha puha, de nem ragadós állagú. Egy enyhén kiolajozott tálban kelesszük légmentesen letakarva nagyjából 1,5 órát.
  3. Miután szépen megkelt, szedjük szét 6 egyforma méretűre, és formázzunk belőle golyókat.
  4. Sodorjuk a tésztákat nagyjából 30-35cm hosszúságú fonalakra, amiket tekerjünk fel csiga alakúra, a végét hajtsuk a briósforma alá.
  5. Ezáltal kissé ki is fog magasodni a forma, de ne legyen túl csúcsos, mert el fog dőlni sülés közben.
  6. Helyezzük a briósokat sütőpapírral kibélelt tepsire, majd kenjük át felvert tojással. Hagyjuk 20-30 percet kelni, majd kenjük át újra tojással, és szórjuk meg alaposan cukorral őket.
  7. 180°C-ra előmelegített sütőben süssük szép aranybarnára őket kb. 20 perc alatt.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A cukrozott briós egy igazi közkedvelt, klasszikus péksüteménynek számított, amit szinte mindenhol lehetett kapni. Sajnos kissé feledésbe merült az évek alatt, pedig egy nagyszerű foszlós, kalácsszerű tésztáról van szó. Aki szereti az édeset reggelire, annak egy pohár tejjel karöltve tökéletes napindító lehet.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Egyszerű rongyos kifli

A „magyar croissant” néven is elhíresült rongyos kifli tulajdonképpen tényleg hasonlít néhány tulajdonságában a francia péksüteményre. Szerencsére csak a jobb jellemzőkön ...

Lakos Benedek

Zsebes házi pita

Egy egyszerű lepénykenyér, amit mindenféle jóval megtölthetünk, könnyű és sokszínűen felhasználható alapanyaga lehet bármelyik háztartásnak. A bolti helyett játszi könnyedséggel ...

Lakos Benedek

Croissant rizslapból

Tiktokon láttuk ezt az ötlet, úgyhogy ki is próbáltuk. Kívül ropogós, belül puha finomság. Izgalmas felhasználása a rizslapnak. Nem lesz olyan, mint egy croissant, de egy finom édesség.

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!