Klasszikus baszk sajttorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 7% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 28% Zsír
A sajttortához
-
113g krémsajt281 kcal
-
38g cukor145 kcal
-
41g tojás52 kcal
-
59g habtejszín172 kcal
-
1g só0 kcal
-
5 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
Összesen
673
kcal
- 7% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 28% Zsír
A sajttortához
-
900g krémsajt2250 kcal
-
300g cukor1161 kcal
-
330g tojás415 kcal
-
470g habtejszín1372 kcal
-
6g só0 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
40g finomliszt146 kcal
Összesen
5383
kcal
- 7% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 28% Zsír
A sajttortához
-
43.8g krémsajt109 kcal
-
14.6g cukor56 kcal
-
16.1g tojás20 kcal
-
22.9g habtejszín67 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
1.9g finomliszt7 kcal
Összesen
261
kcal
- 7% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 12 g
Zsír
-
Összesen 47.5 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 200 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 562.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 62 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 113 mg
-
Nátrium 363 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.9 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 65.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 222 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 43 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 117 mg
-
Retinol - A vitamin: 219 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 183 micro
Összesen
673
kcal
- 7% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 95.8 g
Zsír
-
Összesen 380.3 g
-
Telített zsírsav 100 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 53 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 1602 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4499.2 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 107 mg
-
Kálcium 497 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 77 mg
-
Foszfor 905 mg
-
Nátrium 2902 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 383.5 g
-
Cukor 324 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 524.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1776 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 346 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 166 micro
-
Kolin: 936 mg
-
Retinol - A vitamin: 1752 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 282 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1468 micro
Összesen
5383
kcal
- 7% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 18.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 78 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 218.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 44 mg
-
Nátrium 141 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.7 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 25.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 86 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 85 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 71 micro
Összesen
261
kcal
Hozzávalók
A sajttortához
-
300 g cukor
-
6 db tojás
-
470 ml habtejszín
-
1 teáskanál só
-
1 csomag vaníliás cukor
-
40 g finomliszt
Elkészítés
A sajttortához
- A szobahőmérsékletű krémsajtot és a cukrot egy állómixer keveretőljába tesszük, majd 3-4 perc alatt alaposan kihabosítjuk. Ezután egyenként hozzáadjuk a tojásokat figyelve arra, hogy csak akkor adjuk hozzá a következőt, ha az előzőt már teljesen felvette a massza. A tojások felénél leállítjuk a keverést és egy spatulával lekaparjuk a tál oldalára felkenődött krémet, hogy egyenletes legyen a keverés. Folytatjuk a tojások hozzáadását, szépen, fokozatosan, türelmesen.
- Ha megvagyunk a tojásokkal a masszához adjuk a tejszínt, sót és vaníliát, majd keverünk egyet a krémen. Végül beleszitáljuk a lisztet és azt is alaposan elkeverjük. A masszánk ezen a ponton folyós, de ne ijedjünk meg, ilyennek kell lennie!
- A sütőnket előmelegítjük 200 fokra. Alaposan kivajazunk, majd két ív sütőpapírral kibélelünk egy 24 centiméter átmérőjű tortaformát. Ebbe öntjük bele a kész masszánkat. A tortát a sütőbe toljuk, ahol 60-65 percig sütjük. A teteje egészen mélybarna, szinte fekete lesz: ez a cél. A sütemény megég, de ez nem a kudarc, hanem a siker jele.
- A tortát kivesszük a sütőből, majd hagyjuk a formában teljesen kihűlni. Ekkor óvatosan kicsomagoljuk a sütőpapírból, szeleteljük és magában tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 36
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 24
- Össznézettség: 2092
- Feltöltés dátuma: 2024. augusztus 07.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Lakos Benedek
394 recept
A baszk sajttorta 1990-ben született Spanyolországban, ahol egy leleményes vendéglátós minden nap valamilyen új süteményt akart sütni – így jutott el a tészta nélküli, oldalt ráncos-redős, felül szinte feketére égett, belül selymesen krémes sajttortáig.