Képviselőfánk Besamel konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
24g víz0 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
37g tojás46 kcal
A krémhez
-
83g tej47 kcal
-
37g tojás46 kcal
-
13 kcal
-
13g finomliszt49 kcal
-
17g cukor65 kcal
Összesen
500
kcal
- 9% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
144g víz0 kcal
-
120g vaj860 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
220g tojás277 kcal
A krémhez
-
500g tej280 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
80g finomliszt291 kcal
-
100g cukor387 kcal
Összesen
2995
kcal
- 9% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
9.3g víz0 kcal
-
7.7g vaj55 kcal
-
9.7g finomliszt35 kcal
-
14.2g tojás18 kcal
A krémhez
-
32.2g tej18 kcal
-
14.2g tojás18 kcal
-
1.3g vaníliás cukor5 kcal
-
5.1g finomliszt19 kcal
-
6.4g cukor25 kcal
Összesen
193
kcal
- 9% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.7 g
Zsír
-
Összesen 24.4 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 283 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 507.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 143 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 174 mg
-
Nátrium 137 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53.1 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 80.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 240 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 53 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 197 mg
-
Retinol - A vitamin: 237 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 332 micro
Összesen
500
kcal
- 9% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 88.4 g
Zsír
-
Összesen 146.4 g
-
Telített zsírsav 78 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 42 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 1698 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3042.4 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 199 mg
-
Kálcium 856 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 101 mg
-
Foszfor 1044 mg
-
Nátrium 825 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 318.3 g
-
Cukor 142 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 485.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1440 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 318 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 245 micro
-
Kolin: 1184 mg
-
Retinol - A vitamin: 1425 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 190 micro
-
β-crypt 35 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1989 micro
Összesen
2995
kcal
- 9% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 9.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 109 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 195.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 67 mg
-
Nátrium 53 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.5 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 31.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 93 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 76 mg
-
Retinol - A vitamin: 92 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 128 micro
Összesen
193
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
18 ek víz
-
15 dkg finomliszt
-
4 db tojás
A krémhez
-
5 dl tej
-
4 db tojás
-
2 csomag vaníliás cukor
-
8 dkg finomliszt
-
10 dkg cukor
Elkészítés
A tésztához
- A tésztához a vajat a vízzel felolvasztjuk, aztán beletesszük a lisztet, elkeverjük csomómentesre, kissé pirítjuk (innen az égetett elnevezés), majd levesszük a tűzről, és egyesével(!) belekeverjük a tojásokat (mindig csak akkor adjuk hozzá a következőt, amikor az előző már teljesen elkeveredett). Elég nehezen fog összeállni, de ne adjuk fel!
- Sütőpapírral kibélelt tepsire halmokba kanalazzuk (vagy habzsákkal nyomjuk) a tésztát, egymástól 2 ujjnyi távolságra, kb. 15-20 kis halmot kapunk így. Majd előmelegített sütőben a középső rácson megsütjük őket (nem légkeverésen), akkor jó, ha az alja már barnás színt kapott.
- Ha megsült, a tepsin hagyjuk kihűlni őket, de ha még melegen levágjuk a tetejüket, ropogós marad a tészta (mi nem szoktuk, de ki, hogy szereti).
- A krémhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a tejet feltesszük melegedni, és addig a többi hozzávalót egy hőálló tálba tesszük. Ha a tej forró, de még nem forr, 1-2 merőkanálnyival csomómentesre keverjük a lisztet, cukrot, tojássárgáját, vaníliás cukrot, majd a többi tejhez adjuk, és sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a tojásfehérjehabot, alaposan elkeverjük benne, vigyázva, hogy ne törjön össze.
- Ezután már csak a kihűlt fánkok megtöltése van hátra.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 49
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 9276
- Feltöltés dátuma: 2012. február 01.
Ajánló
Tejszínhabot nálunk mindenki magának tesz rá, mert van aki nem szereti, de talán 2 dl habtejszín habfixálóval, és 2-3 evőkanál cukorral felverve, pont elegendő rájuk. Tetejére készíthetünk mázat is, mégpedig úgy, hogy 2 ek kakaót, 2 ek cukorral, 1-1,5 ek tejjel összeolvasztunk, majd ebbe a tűzről levéve egy diónyi vajat teszünk, és ebből csurgatunk a fánkokra.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Nagymamám receptje, mi is évek óta ezt a receptet készítjük.