Karácsonyi macaron
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 17% Zsír
A macaronhoz:
-
30g mandulaliszt85 kcal
-
30g porcukor116 kcal
-
1g tojásfehérje1 kcal
-
1g tojásfehérje1 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
8g víz0 kcal
A krémhez:
-
38g habtejszín111 kcal
-
40g étcsokoládé218 kcal
Összesen
648
kcal
- 9% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 17% Zsír
A macaronhoz:
-
150g mandulaliszt425 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
6g tojásfehérje3 kcal
-
6g tojásfehérje3 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
38g víz0 kcal
A krémhez:
-
190g habtejszín555 kcal
-
200g étcsokoládé1092 kcal
Összesen
3240
kcal
- 9% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 17% Zsír
A macaronhoz:
-
16.9g mandulaliszt48 kcal
-
16.9g porcukor65 kcal
-
0.6g tojásfehérje0 kcal
-
0.6g tojásfehérje0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
16.9g cukor65 kcal
-
4.3g víz0 kcal
A krémhez:
-
21.4g habtejszín62 kcal
-
22.5g étcsokoládé123 kcal
Összesen
363
kcal
- 9% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 13.8 g
Zsír
-
Összesen 27.9 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 251.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 61 mg
-
Foszfor 106 mg
-
Nátrium 27 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 87.7 g
-
Cukor 80 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 34 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 107 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 104 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 12 micro
Összesen
648
kcal
- 9% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 69.1 g
Zsír
-
Összesen 139.3 g
-
Telített zsírsav 74 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 36 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 227 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1256.5 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 248 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 307 mg
-
Foszfor 530 mg
-
Nátrium 135 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 438.5 g
-
Cukor 401 mg
-
Élelmi rost 58 mg
VÍZ
-
Összesen 170.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 534 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 521 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 166 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 62 micro
Összesen
3240
kcal
- 9% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 7.8 g
Zsír
-
Összesen 15.7 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 141.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 60 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.3 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 19.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 60 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 59 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7 micro
Összesen
363
kcal
Hozzávalók
A macaronhoz:
-
15 dkg mandulaliszt
-
15 dkg porcukor
-
1 csepp ételfesték
-
15 dkg cukor
-
0.4 dl víz (a vizet hivatalosan grammban kell kimérni, csak az oldalon nincs lehetőség vizet grammban megadni,egyébként 3,8 g víz szükséges)
A krémhez:
-
1.9 dl habtejszín
-
20 dkg étcsokoládé
Elkészítés
A macaronhoz:
- Először a krémet készítjük el, hogy legyen ideje megdermedni. A tejszínt felforrósítjuk, majd ráöntjük a csokinkra, és egynemű masszává keverjük.
- Hagyjuk kihűlni, addig elkészítjük a macaront.
A krémhez:
- A macaronhoz a lisztet és a porcukrot összekeverjük. A mandulalisztnek a lehető legfinomabbnak kell lennie, és a porcukornak is! Szitáljuk át őket, vagy ha szükséges, daráljuk le még egyszer.
- A keverékünkhöz adjuk hozzá az egyik adag tojásfehérjét, amit előtte 1-2 nappal már levertünk, és a hűtőszekrényben pihentettünk. (Ha erre nincs lehetőségünk, akkor sincs semmi baj, ugyanis a pihentetést ki lehet váltani azzal, ha a tojásfehérjét kb. 5-6 másodpercre mikróhullámúban a legmagasabb fokozaton melegítjük.)
- A kristálycukrot és a vizet lábosba tesszük, és sűrű szirupot főzünk belőle, kb. 118 fokig melegítsük, de vigyázzunk, hogy ne égjen le a cukor.
- Közben a másik adag, szintén "pihentetett" tojásfehérjét elkezdjük kemény habbá verni, és vékony sugárban belecsurgatjuk a szirupot. Addig verjük, amíg kemény habot nem kapunk. Az ételfestéket is most keverjük bele.
- A kemény fehérjénket a mandulás keverékhez adjuk, alaposan összedolgozzuk.
- A tésztát habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire kis korongokat nyomunk ki belőle. A tepsit bátran csapjuk néhányszor az asztalra, hogy a krém el tudjon simulni. Majd hagyjuk őket fél órát pihenni. Akkor lesz jó, ha tapintással már nem ragad a tészta.
- 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük. 10 percnél kitámasztjuk a sütőajtót, és úgy sütjük tovább. Ha megsültek, hagyjuk kihűlni.
- Nyomózsákba töltjük a krémet, és megtöltjük vele a macaronokat. A díszítésnek csak a képzeletünk szab határt!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 30x20/2-3
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 78
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 8510
- Feltöltés dátuma: 2015. december 20.
Ajánló
Ajánlatos mindent előre kikészíteni magunk elé, hogy karnyújtásnyira legyenek a dolgok. Nagyon fontos, hogy minden pontosan ki legyen mérve, és teljesen tiszta eszközökkel dolgozzunk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Ezt a receptet egy gasztro blogon találtam, és nagy kihívás volt. Életemben először készítettem el, és azt hiszem, nem túlzás, ha azt mondom, hogy tökéletesen sikerült. Talán eddig erre vagyok a legbüszkébb. :) És nem mellesleg mennyei íze van, a csokitöltelék hibátlan bele. Vegyétek a bátorságot, és süssétek meg ti is! :)