Huszárcsók nemcsak Valentin napra
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztához
-
44g finomliszt159 kcal
-
38g vaj269 kcal
-
19g cukor73 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
A szóráshoz
A tetejére
-
13g meggylekvár35 kcal
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztához
-
350g finomliszt1274 kcal
-
300g vaj2151 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
A szóráshoz
A tetejére
-
100g meggylekvár278 kcal
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztához
-
33g finomliszt120 kcal
-
28.3g vaj203 kcal
-
14.2g cukor55 kcal
-
7.5g tojássárgája24 kcal
A szóráshoz
A tetejére
-
9.4g meggylekvár26 kcal
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 7.8 g
Zsír
-
Összesen 36.8 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 189 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 240.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 128 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 66 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 20.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 295 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 98 mg
-
Retinol - A vitamin: 289 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 68 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 117 micro
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 62.5 g
Zsír
-
Összesen 294.3 g
-
Telített zsírsav 162 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 97 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 1513 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1926.2 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 171 mg
-
Kálcium 368 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 225 mg
-
Foszfor 1022 mg
-
Nátrium 122 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 528.3 g
-
Cukor 232 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 164.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2357 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 174 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 252 micro
-
Kolin: 785 mg
-
Retinol - A vitamin: 2310 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 546 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 939 micro
- 6% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 27.8 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 143 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 181.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 96 mg
-
Nátrium 11 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.8 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 15.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 222 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 74 mg
-
Retinol - A vitamin: 218 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 52 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 89 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A mandulát durvára vágjuk, és összekeverjük a szóráshoz szánt cukorral.
- A lisztet a vajjal elmorzsoljuk.
- A tésztához való cukorral és a tojássárgákkal tésztává gyúrjuk.
- Nagyobb diónyi gömböket formálunk, közepébe mélyedést nyomunk, sütőlapra sorakoztatjuk.
- Tojásfehérjével megkenjük.
- Acukorral kevert mandulával szórjuk.
- Keményedésig sütjük.
- Deszkalapon vagy rácson hagyjuk kihűlni.
- Tetejére kevéske lekvárt csöppentünk, abba ültetjük a meggyet.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 40x30
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 73
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 15194
- Feltöltés dátuma: 2010. február 14.
Ajánló
A gödröcske sajnos ebben a sokvajas formában sütés közben eltűnik ugyan, de mégsem domború a csók, megáll rajta a gyümölcs -lekvárral 'leragasztva'. Vannak margarinos receptek is a Huszárcsókra, de én inkább a vajat ajánlom: természetes anyag, és ennek a sütinek a sok vaj adja a finom ízt -persze a cukros mandula és a gyümölcs mellett. Megjegyzem, akár gyümölcs vagy lekvár nélkül is egészen isteni vajas keksz! Jó sokáig eláll.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Igazi békebeli süti, még gyorsan Valentin nap előtt ajánlom figyelmetekbe, hátha valamelyik hölgy huszáros bátorítást kíván ajándékozni kedvesének :) Fogalmam sincs, honnan az elnevezés, tán valami huszárnak volt a kedvence egykoron. Tény, hogy a sokvajas tészta a rászórt mandulás cukorral és végül a lekvárral, meggyel isteni ízhatást hoz. Rumos meggyet (vagy a rumtopf gyümölcseit) alkalmazva még huszárosabb a hatás! Ez most mirelit meggyből készült.