Humusz 2.
- 16% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 16% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 16% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.3 g
Zsír
-
Összesen 16.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 485.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 63 mg
-
Foszfor 274 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 17.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 351 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 12 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
- 16% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 61.2 g
Zsír
-
Összesen 67.1 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1943.6 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 440 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 254 mg
-
Foszfor 1096 mg
-
Nátrium 116 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 171.8 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 35 mg
VÍZ
-
Összesen 71.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 59 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1402 micro
-
Kolin: 248 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 106 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
- 16% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16 g
Zsír
-
Összesen 17.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 508.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 115 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 66 mg
-
Foszfor 287 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 18.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 367 micro
-
Kolin: 65 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- Ha szárított csicseriborsót használunk, egy éjszakára beáztatjuk, majd kuktában puhára főzzük. Konzerv használata esetén erre a lépésre nincs szükség.
- A csicseriborsót turmixgépben vagy botturmixxal, kevés főzőlé hozzáadásával péppé turmixoljuk.
- Hozzáadjuk a citromlevet, a lereszelt fokhagymát, az olívaolajat és a tahinit. Tovább turmixoljuk, amíg teljesen sima nem lesz.
- Ekkor ha krémesebbre, lágyabbra szeretnénk, jó magyarosan adhatunk hozzá 1-2 ek tejfölt. Az ízén nem fog érződni, viszont sokkal kellemesebb lesz tőle a textúrája. A vendégeknek ne híreszteljük, mi került a keleti finomságba! :)
- Az egészet fakanállal krémesre keverjük, valamilyen fűszeres szósszal a tetején tálaljuk mártogatósként vagy szendvics alapjául.
- Receptkönyvben: 259
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 51757
- Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 20.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Első (2007-es) angliai tartózkodásom alatt találkoztam először ezzel a közel-keleti finomsággal. Házilag most készült először, ehhez több dolognak kellett teljesülnie. A mélyhűtőben figyelt egy kis doboznyi maradék főtt csicseri még karácsonyról. Aztán a mai vendégségre se ártott még egy mártogatós az előétel kollekcióhoz. Az utolsó löketet meg az adta, hogy felfedeztem: a NoSalty alapanyag gyűjteményében szereplő tahini szerzője, ze(n)derta szuper házi elkészítési módot is közölt. Így már éjjel nekiláthattam szezámmagot pirítani, nem kellett a szemben lévő keleti boltig se leugornom. A recept a BBC GoodFood-ról származik, a tejföl meg családi megegyezés alapján került bele. Édesanyám nem nagy híve a csicseriborsónak. Szerinte mélyen igaz az az - egy 19. századi forrásban olvasott - információ, hogy az elmúlt századokban azért nem terjedt el a Kárpát-medencében ez a növény, mert nem kedvelték az itteni népek, hiszen nincs íze. Való igaz, hogy a "csicseriborsó, bab, lencse" mondóka ellenére a magyar gasztronómia egyáltalán nem fogadta be a humusz alapanyagát. Én állítom, hogy van íze: csicseriborsóíze van. :) Lényeg a lényeg, hogy ha már pirospaprikát nem voltam hajlandó a humuszba keverni, legalább egy kis tejföllel boldoggá tehettem szülőanyámat, aki nem utolsó sorban szakácsmesterem is. :)