Homoki sült csirke
- 17% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 17% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 17% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 97 g
Zsír
-
Összesen 77.2 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 32 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 383 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 195432.2 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 75 mg
-
Kálcium 260 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 134 mg
-
Foszfor 788 mg
-
Nátrium 194158 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 403.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 280 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 51 micro
-
K vitamin: 159 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 35 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 91 micro
-
Kolin: 309 mg
-
Retinol - A vitamin: 209 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 787 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 684 micro
- 17% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 194 g
Zsír
-
Összesen 154.4 g
-
Telített zsírsav 44 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 64 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 33 g
-
Koleszterin 765 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 390864.4 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 149 mg
-
Kálcium 521 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 268 mg
-
Foszfor 1576 mg
-
Nátrium 388316 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.1 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 806.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 560 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 60 mg
-
D vitamin: 102 micro
-
K vitamin: 318 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 71 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 182 micro
-
Kolin: 617 mg
-
Retinol - A vitamin: 418 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1574 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1368 micro
- 17% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 5.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14348.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 58 mg
-
Nátrium 14255 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 0.4 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 29.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 58 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A csirkét megmossuk, megtisztítjuk.
- Egy kisebb tepsibe, amibe még a csirke éppen belefér, beleborítjuk a sót.
- A fűszernövényeket a snidlinggel együtt egy kis csokorba formáljuk. Az újhagymák hosszú, zöld szárát levágjuk. A hagymákat is a csokorba rendezzük, és a hosszú zöld szárral az egészet átkötjük.
- A csirke belsejét egy kicsit besózzuk, majd beletesszük a fűszernövényeket.
- A betöltött csirkét a sóágyra tesszük a mellével lefelé, és betoljuk az előmelegített sütőbe az alsó 1/3-ba.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 90 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 79
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 12962
- Feltöltés dátuma: 2011. december 02.
Ajánló
Nagyon jó hozzá egy speciális egyedi készítésű mártás, amit még jó pár évvel ezelőtt találtunk fel egy kollégámmal. A fantasztikus állagú és kinézetű speciális mártás igen impozáns és különleges ízű. Ezeket a tulajdonságait a neve is tükrözi: Kemaj (köszi, Enikő! :)). Nagyon nehéz elkészíteni. 1 rész ketchup és 1 rész majonéz összekeverve… hát ennyi. A legjobb, hogy nem kell hozzá semmilyen zsiradék. A végén a tepsiből a só egyben kijön... de só így egyben már semmire nem jó, nem, ne szemezz vele, mondom SEMMIRE, kuka. Ha a csirkére esetleg rátapadt volna a só, akkor egy sima késsel le tudod róla "pattintani".
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
„…ahogy a sziget sűrű aljnövényzetén átverekedjük magunkat, felsejlik előttünk a fehér homok(só), által szegélyezett partszakasz. Halkan, nesztelenül közelítjük meg a partot, ahol szinte közvetlenül előttünk bukkan fel a homoki mediterrán csirke első példánya. Hátán fekszik, szinte mozdulatlanul a forró homokon(són), sütteti a hasát. Kedveli a fűszernövényeket és előszeretettel tartózkodik 200 celsius fokon. Ez a faj az elmúlt 10.000 évben nem sokat változott, de jól alkalmazkodott a környezetéhez. Magányosan él, ezért emberi beavatkozás nélkül már rég kipusztult volna. Természetes ellensége nincs, hacsak az ember nem az…(majdnem Dévid Etenboro) ( a rejtőzködő homoki csirke ) Na, remélem nem aludtál el. Ez is egy recept lesz. Szükséged lesz egy egész csirkére (kb 1,5 kg körüli legyen) vagy lehet 4 db nagy, egész csirkecomb (ahol az alsó és a felső comb egyben van), és 1 kg sóra. Most, hogy beköszöntött a tél, vehetsz rögtön 5 kg is, és hazafelé a ház előtt ebből 4 kg-ot kiszórva bevágódhatsz a házmesternél is. Új tagokkal kell bővítened a gastrogardent. Snidling, újhagyma, jöhet majoranna (és dzsozefbárbera :)), de nem tudom, mit szeretsz, lehet, hogy te sem. Ha nem kapsz friss fűszernövényeket, akkor, de csak akkor, jöhet őrölt is, ugyanezekből. Persze az újhagymát kiválthatod vörös, vagy sonka (ezen ne akadj meg) hagymával is. Rutinosan kapj elő egy tepsit, jó lenne, ha kicsit mélyebb típus lenne. Egyenletesen terítsd szét benne a sót. Fontos, hogy mindenhová jusson, olyan legyen, hogy megtévesztően hasonlítson a homoki csirke eredeti élőhelyére, mert egyébként nem biztos, hogy be tudod cserkészni. Aztán előkészíted a csirkét. Ha kivetted a csomagolásból, akkor biztosan szembetűnt, hogy vmi szado-mazo eljárásnak köszönhetően ki vannak csavarodva a végtagjai. Főleg a szárnya szokott önmagába tekert lenni. Ezt állítsd vissza alapállapotba (gondolom, az azért megvan, hogy egy csirkének ilyen állapotban hogyan kell kinéznie. Kb. mint régen tesiórán, az alapállás. A végtagok lazán a test mellett. Na, még egy morbiditás. Elvileg előfordulhat, hogy miután iparilag a csirkéből eltávolították a belső szerveit, utána egy nejlonzacskóba beletömték, és visszagyömöszölték a csirkébe, a lábával és a nyakával együtt. Ez nekem kicsit olyan, mintha lelkiismeret furdalásuk lenne a megölése miatt, és azzal, hogy visszateszik bele – igaz, más sorrendben, a cuccot -, az olyan, mintha ők mindent megtettek volna a feltámadásért. Mindegy. Szóval ezt kapd ki belőle, nem lesz rá szükséged. (illetve rakd be a fagyasztóba, mert később, majd máskor készítünk belelő vmit). Nézd át a csirkét, hogy maradt e rajta esetleg toll (nem golyós), és azt távolítsd el. Vízzel mosd át kívül belül. Tedd félre és most a fűszernövényekből fogunk egy szép karácsonyi csokrot kötni, így ismét új funkcióval bővülsz, úgy is mondhatnám, hogy ápdételted az alapszoftvered. Komoly előrelépést teszel képzettség terén az álláspiacon. A gasztrogarden kertész szakma után itt van a gasztrogardenkötő tanfolyam is, melynek elvégzése után szabadidődben kedvedre kötögethetsz… Tehát, ízlés szerint fogj meg majorannát, vagy oregánót, vagy tárkonyt, esetleg bazsalikomot. ( ne mindet, azt mondom, hogy ízlés szerint...értéd? ) 4-5 db-ot, és kb 10 cm-es darabokat vágj le. A snidlingből szintén kb 10 cm-es darabok kellenek, de ebből egy kisebb marékra van szükség. A snidlinget fogd a levágott majoranna (vagy tárkony) köré. Most kell az újhagyma, ebből vegyél egy jó hosszú szálat, vagy kettőt. Olyan hosszú legyen, hogy körbeérje a csokrot. Fogd és kösd össze vele a fűszercsokrot. Na, most megint egy új szakma: testszobrászat. Tegyél a kezedre egy kis sót és a csirke belsejét kend ki vele, majd fogd a csokrot és told bele a csirkébe. Tisztára olyan,mint dr. Günterfonhágens, nem? (tudod: a bádiz-os csávó) Kész, ennyi. Fogd a kitömött csirkédet és helyezd a tepsibe a sóágyra úgy, hogy a melle lefelé nézzen. A sütőt melegítsd elő 190 fokra, tedd a tepsit a sütő alsó 1/3-ába - közepébe és süsd kb 1,5 órát. Ez attól függ, hogy mekkora a csirke. Akkor jó, ha a hús megpuhult - villával tudod ellenőrizni -, és a bőre megbarnult, ropogós lett. Ha jól csináltad, akkor olyan, mint a grillcsirke, csak finomabb. Ha csirkecombokat vettél egész csirke helyett, akkor azokat bőrével felfelé tedd a sóra és tegyél alájuk és rájuk is a fűszernövényekből 1-1 szálat. Ezek kb. már 40-45 perc múlva ehetők. Ha őrölt fűszereket vettél, akkor mindegyikből vegyél 1-1 teáskanállal, keverd össze őket, kend ki velük belülről a csirkét és tegyél a csirkébe egy meghámozott és kettévágott hagymát is.