Házi kenyér Anadrog konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Anadrog
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 2% Zsír
Összesen
610
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
600g víz0 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
900g finomliszt3276 kcal
-
12g só0 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
55g tojás69 kcal
Összesen
3660
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
36.7g víz0 kcal
-
1.2g cukor5 kcal
-
1.5g élesztő2 kcal
-
55g finomliszt200 kcal
-
0.7g só0 kcal
-
1.5g napraforgó olaj13 kcal
-
3.4g tojás4 kcal
Összesen
224
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.9 g
Zsír
-
Összesen 6.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1113.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 54 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 192 mg
-
Nátrium 795 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 118.6 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 126.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 75 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
Összesen
610
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 101.1 g
Zsír
-
Összesen 37.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6680.6 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 322 mg
-
Kálcium 188 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 220 mg
-
Foszfor 1152 mg
-
Nátrium 4769 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 711.7 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 760.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 77 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 453 micro
-
Kolin: 244 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 405 micro
Összesen
3660
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 2.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 408.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 70 mg
-
Nátrium 292 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 46.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 25 micro
Összesen
224
kcal
Hozzávalók
-
6 dl víz
-
4 teáskanál cukor
-
2.5 dkg élesztő
-
2 teáskanál só
-
3 ek napraforgó olaj
Elkészítés
- Egy bögrében langyosra melegítünk 3 dl vizet, elkeverjük benne a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Langyos helyen, 10-15 perc alatt felfuttatjuk.
- Egy nagy méretű, kelesztésre alkalmas tálban kimérjük a lisztet, kicsit fellazítjuk (vagy átszitáljuk), elkeverjük benne a sót, majd a közepébe mélyedést készítünk. A felfuttatott élesztőt a mélyedésbe öntjük, hozzáadunk még 3 dl langyos vizet és az olajat.
- Dagasztás: Kézzel elkezdjük gyúrni. Az elején ragacsos a tészta, idővel egyenletessé válik. Ha szükséges, adjunk még hozzá lisztet, de mindig csak kis mennyiségben. Ha a tészta már összeállt, akkor gyúródeszkán folytassuk a dagasztását (kb. 10-12 percig). A tészta akkor jó, ha szép egyenletes és csomómentes.
- 1. kelesztés: a tésztát visszatesszük a tálba (aljára érdemes kis lisztet szórni), letakarjuk konyharuhával, és 1 órán keresztül langyos helyen kelesztjük.
- 1 óra elteltével gyúródeszkán párszor átgyúrjuk a tésztát, elég néhányszor átnyomkodni (leeresztés), újra tálba tesszük, és további 1 órán keresztül langyos helyen kelesztjük (2. kelesztés).
- Újabb 1 óra elteltével a leeresztés ugyanúgy történik, mint az előbb (lsd. 5. lépés), majd a tésztát formázzuk (lehet cipó vagy hosszúkás). (Én kivajazott, kilisztezett jénai tálba tettem, letakartam nedves konyharuhával, és 30 percig a formában kelesztettem, 3. kelesztés.)
- Előmelegítjük a sütőt 170 fokra, az aljára egy tál vizet teszünk.
- A legvégén átkenjük a formában megkelt kenyeret tojással, bevagdossuk (cipónál keresztbe, hosszúkás kenyérnél párhuzamosan) megszórjuk magokkal (ez el is hagyható), és 50 perc alatt készre sütjük a kenyeret. Érdemes néha rápillantani, ízlés szerint, ki mennyire szereti sötétre sütni.
- A kész kenyeret a formából kivéve olyan rácsra tesszük, ahol az alja tud szellőzni.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 50 perc
- Receptkönyvben: 43
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 4232
- Feltöltés dátuma: 2015. január 14.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Anadrog
5 recept
Rengetegszer próbálkoztam már kenyérsütőben készült kenyerekkel, amik egytől-egyig mind a kukában landoltak. Ekkor találtam rá erre a receptre, picit átalakítottam a saját tapasztalataimra építve, és megszületett a tökéletes házi fehér kenyér. (Recept forrása: mindmegette.hu)