Házi burgonyás kenyér
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
240 °C
- 7% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 1% Zsír
Kovászolás
-
167g finomliszt607 kcal
-
18 kcal
-
3g só0 kcal
-
3 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
67g víz0 kcal
Tészta dagasztása
Formázás
Kelesztés, sütés
Összesen
641
kcal
- 7% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 1% Zsír
Kovászolás
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
30g burgonyapehely106 kcal
-
20g só0 kcal
-
15g friss élesztő16 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
400g víz0 kcal
Tészta dagasztása
Formázás
Kelesztés, sütés
Összesen
3839
kcal
- 7% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 1% Zsír
Kovászolás
-
67.3g finomliszt245 kcal
-
7 kcal
-
1.3g só0 kcal
-
1 kcal
-
1.3g cukor5 kcal
-
26.9g víz0 kcal
Tészta dagasztása
Formázás
Kelesztés, sütés
Összesen
258
kcal
- 7% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.8 g
Zsír
-
Összesen 1.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1632.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 57 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 196 mg
-
Nátrium 1303 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 135 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 88.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 65 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
Összesen
641
kcal
- 7% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 107.1 g
Zsír
-
Összesen 10.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9794.8 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 344 mg
-
Kálcium 178 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 250 mg
-
Foszfor 1177 mg
-
Nátrium 7815 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 810.2 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 531.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 392 micro
-
Kolin: 125 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 191 micro
Összesen
3839
kcal
- 7% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 0.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 659.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 79 mg
-
Nátrium 526 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 35.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 13 micro
Összesen
258
kcal
Hozzávalók
Kovászolás
-
1 kg finomliszt
-
30 g burgonyapehely
-
20 g só
-
15 g friss élesztő
-
20 g cukor
-
4 dl víz
Tészta dagasztása
Formázás
Kelesztés, sütés
Elkészítés
Kovászolás
- 30 dkg lisztből, az összes élesztőből, langyos vízzel lágy tésztát készítünk.
- Az így bedagasztott kovászt letakarva, szobahőmérsékleten 6-8 órán keresztül érni hagyjuk.
Tészta dagasztása
- Hozzávalók kimérése, előkészítése. A dagasztáshoz kimért (a kovászoláshoz használt víz mennyiségével csökkentett) langyos vízben feloldjuk a cukrot, sót és a burgonyapelyhet. A maradék lisztet, kovászt és a többi hozzávalót a dagasztótálba tesszük.
- A hozzávalókból lágy, egynemű, rugalmas tésztát dagasztunk kézzel. Gépi dagasztásnál először lassú fokozaton keverjük össze a hozzávalókat, majd gyors fokozaton dagasszuk a tésztát.
- Az elkészült tésztát 60 percig érni hagyjuk, az érés folyamán 2-szer átdagasztjuk (az átdagasztás ne tartson sokáig, csak addig, míg a tészta újra olyan állagúvá nem válik, mint az első dagasztásnál).
Formázás
- A megérett tésztát kétfelé mérjük.
- A két tésztát gömbölyűre formázzuk, majd 5-10 percig pihenni hagyjuk.
- Pihentetés után kialakítjuk a tészták végleges formáját. A kissé szétlapított, gömbölyű tészta alsó és felső részét a közepéig hajtjuk, majd ismét behajtjuk egymásra, vigyázva, hogy a levegőt jól kinyomjuk belőle, és az így kapott hosszúkás tészta feszes és rugalmas legyen.
- A formázott tésztákat kiolajozott sütőformába helyezzük, a hajtás úgynevezett slusszával lefelé.
Kelesztés, sütés
- A formába helyezett tésztát szobahőmérsékleten, vagy attól egy kissé melegebb helyen letakarva kelesztjük, vigyázva, hogy a takarásra használt ruha ne ragadjon a tészta felületéhez.
- Kelesztés előtt és a kelesztés során a tésztafelületét többször megkenjük langyos vízzel. Kenéshez nyugodtan használjuk mázoló ecsetet, aki szeret sütni, inkább azt használja tojásozásra is, mint a tollseprűt.
- A kelesztés akár 60-80 percet is igénybe vehet. Amikor a tészta már elérte, illetve 1-1,5 cm-el magasabbra kelt a sütőforma peremétől, akkor éles késsel többször vágjuk meg a felületét, előtte kenjük meg vízzel.
- Vágás után további 5-10 percig kelesszük, hogy a vágott felület kissé szétnyíljon. Majd 240 °C-os előmelegített sütőbe helyezzük be egymás mellé a két sütőformát. 10 perc elteltével a sütő hőmérsékletét alacsonyabb hőfokra állítjuk, 220-230 °C-ra.
- A sütési idő kb. 35 perc, a végén újra kenjük meg a kenyér héját hideg vízzel, majd a formából kivéve, az oldalára fordítva hűtsük le.
- Sütés hőfoka: 240 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 13
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 4959
- Feltöltés dátuma: 2016. január 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A hozzávalók két 75 dkg-os kenyér sütéséhez elegendőek. Célszerű minden hozzávalót pontosan kimérni mérleggel. A sónak nem csak az ízesítő hatása fontos, hanem erősíti a sikérvázat, mely a tésztában megtartja a vizet és a gázt. Ha csak 1-2 grammal többet vagy kevesebbet mérünk belőle, más lehet a végeredmény, mint amit várunk.