r
Nosalty Logó

Házi burgonyás kenyér

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Házi burgonyás kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
240 °C
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Kovászolás

Tészta dagasztása

Formázás

Kelesztés, sütés

Összesen 641 kcal
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Kovászolás

Tészta dagasztása

Formázás

Kelesztés, sütés

Összesen 3839 kcal
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Kovászolás

Tészta dagasztása

Formázás

Kelesztés, sütés

Összesen 258 kcal
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.8 g

Zsír

  • Összesen
    1.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1632.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    196 mg
  • Nátrium
    1303 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    135 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    88.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 641 kcal
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    107.1 g

Zsír

  • Összesen
    10.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9794.8 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    344 mg
  • Kálcium
    178 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    250 mg
  • Foszfor
    1177 mg
  • Nátrium
    7815 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    810.2 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    531.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    392 micro
  • Kolin:
    125 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    191 micro
Összesen 3839 kcal
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    659.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    526 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 258 kcal

Hozzávalók

Kovászolás

Tészta dagasztása

Formázás

Kelesztés, sütés

Elkészítés

Kovászolás

  1. 30 dkg lisztből, az összes élesztőből, langyos vízzel lágy tésztát készítünk.
  2. Az így bedagasztott kovászt letakarva, szobahőmérsékleten 6-8 órán keresztül érni hagyjuk.

Tészta dagasztása

  1. Hozzávalók kimérése, előkészítése. A dagasztáshoz kimért (a kovászoláshoz használt víz mennyiségével csökkentett) langyos vízben feloldjuk a cukrot, sót és a burgonyapelyhet. A maradék lisztet, kovászt és a többi hozzávalót a dagasztótálba tesszük.
  2. A hozzávalókból lágy, egynemű, rugalmas tésztát dagasztunk kézzel. Gépi dagasztásnál először lassú fokozaton keverjük össze a hozzávalókat, majd gyors fokozaton dagasszuk a tésztát.
  3. Az elkészült tésztát 60 percig érni hagyjuk, az érés folyamán 2-szer átdagasztjuk (az átdagasztás ne tartson sokáig, csak addig, míg a tészta újra olyan állagúvá nem válik, mint az első dagasztásnál).

Formázás

  1. A megérett tésztát kétfelé mérjük.
  2. A két tésztát gömbölyűre formázzuk, majd 5-10 percig pihenni hagyjuk.
  3. Pihentetés után kialakítjuk a tészták végleges formáját. A kissé szétlapított, gömbölyű tészta alsó és felső részét a közepéig hajtjuk, majd ismét behajtjuk egymásra, vigyázva, hogy a levegőt jól kinyomjuk belőle, és az így kapott hosszúkás tészta feszes és rugalmas legyen.
  4. A formázott tésztákat kiolajozott sütőformába helyezzük, a hajtás úgynevezett slusszával lefelé.

Kelesztés, sütés

  1. A formába helyezett tésztát szobahőmérsékleten, vagy attól egy kissé melegebb helyen letakarva kelesztjük, vigyázva, hogy a takarásra használt ruha ne ragadjon a tészta felületéhez.
  2. Kelesztés előtt és a kelesztés során a tésztafelületét többször megkenjük langyos vízzel. Kenéshez nyugodtan használjuk mázoló ecsetet, aki szeret sütni, inkább azt használja tojásozásra is, mint a tollseprűt.
  3. A kelesztés akár 60-80 percet is igénybe vehet. Amikor a tészta már elérte, illetve 1-1,5 cm-el magasabbra kelt a sütőforma peremétől, akkor éles késsel többször vágjuk meg a felületét, előtte kenjük meg vízzel.
  4. Vágás után további 5-10 percig kelesszük, hogy a vágott felület kissé szétnyíljon. Majd 240 °C-os előmelegített sütőbe helyezzük be egymás mellé a két sütőformát. 10 perc elteltével a sütő hőmérsékletét alacsonyabb hőfokra állítjuk, 220-230 °C-ra.
  5. A sütési idő kb. 35 perc, a végén újra kenjük meg a kenyér héját hideg vízzel, majd a formából kivéve, az oldalára fordítva hűtsük le.
  • Sütés hőfoka: 240 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 13
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 4959
  • Feltöltés dátuma: 2016. január 22.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A hozzávalók két 75 dkg-os kenyér sütéséhez elegendőek. Célszerű minden hozzávalót pontosan kimérni mérleggel. A sónak nem csak az ízesítő hatása fontos, hanem erősíti a sikérvázat, mely a tésztában megtartja a vizet és a gázt. Ha csak 1-2 grammal többet vagy kevesebbet mérünk belőle, más lehet a végeredmény, mint amit várunk.

Hozzávalók

Kovászolás

Tészta dagasztása

Formázás

Kelesztés, sütés

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...