r
Nosalty Logó

Házi burgonyás kenyér

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
Házi burgonyás kenyér
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Kovászolás

Tészta dagasztása

Formázás

Kelesztés, sütés

641
Kalória
17.8g
Fehérje
135g
Szénhidrátok
1.7g
Zsír
88.5g
Víz
-
Koleszterin
5g
Rost
3.9g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Kovászolás

Tészta dagasztása

Formázás

Kelesztés, sütés

Összesen 641 kcal
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Kovászolás

Tészta dagasztása

Formázás

Kelesztés, sütés

Összesen 3839 kcal
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Kovászolás

Tészta dagasztása

Formázás

Kelesztés, sütés

Összesen 258 kcal
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.8 g

Zsír

  • Összesen
    1.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1632.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    196 mg
  • Nátrium
    1303 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    135 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    88.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 641 kcal
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    107.1 g

Zsír

  • Összesen
    10.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9794.8 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    344 mg
  • Kálcium
    178 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    250 mg
  • Foszfor
    1177 mg
  • Nátrium
    7815 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    810.2 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

Víz

  • Összesen
    531.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    392 micro
  • Kolin:
    125 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    191 micro
Összesen 3839 kcal
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    659.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    526 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    35.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 258 kcal

Elkészítés

Kovászolás

  1. 30 dkg lisztből, az összes élesztőből, langyos vízzel lágy tésztát készítünk.
  2. Az így bedagasztott kovászt letakarva, szobahőmérsékleten 6-8 órán keresztül érni hagyjuk.

Tészta dagasztása

  1. Hozzávalók kimérése, előkészítése. A dagasztáshoz kimért (a kovászoláshoz használt víz mennyiségével csökkentett) langyos vízben feloldjuk a cukrot, sót és a burgonyapelyhet. A maradék lisztet, kovászt és a többi hozzávalót a dagasztótálba tesszük.
  2. A hozzávalókból lágy, egynemű, rugalmas tésztát dagasztunk kézzel. Gépi dagasztásnál először lassú fokozaton keverjük össze a hozzávalókat, majd gyors fokozaton dagasszuk a tésztát.
  3. Az elkészült tésztát 60 percig érni hagyjuk, az érés folyamán 2-szer átdagasztjuk (az átdagasztás ne tartson sokáig, csak addig, míg a tészta újra olyan állagúvá nem válik, mint az első dagasztásnál).

Formázás

  1. A megérett tésztát kétfelé mérjük.
  2. A két tésztát gömbölyűre formázzuk, majd 5-10 percig pihenni hagyjuk.
  3. Pihentetés után kialakítjuk a tészták végleges formáját. A kissé szétlapított, gömbölyű tészta alsó és felső részét a közepéig hajtjuk, majd ismét behajtjuk egymásra, vigyázva, hogy a levegőt jól kinyomjuk belőle, és az így kapott hosszúkás tészta feszes és rugalmas legyen.
  4. A formázott tésztákat kiolajozott sütőformába helyezzük, a hajtás úgynevezett slusszával lefelé.

Kelesztés, sütés

  1. A formába helyezett tésztát szobahőmérsékleten, vagy attól egy kissé melegebb helyen letakarva kelesztjük, vigyázva, hogy a takarásra használt ruha ne ragadjon a tészta felületéhez.
  2. Kelesztés előtt és a kelesztés során a tésztafelületét többször megkenjük langyos vízzel. Kenéshez nyugodtan használjuk mázoló ecsetet, aki szeret sütni, inkább azt használja tojásozásra is, mint a tollseprűt.
  3. A kelesztés akár 60-80 percet is igénybe vehet. Amikor a tészta már elérte, illetve 1-1,5 cm-el magasabbra kelt a sütőforma peremétől, akkor éles késsel többször vágjuk meg a felületét, előtte kenjük meg vízzel.
  4. Vágás után további 5-10 percig kelesszük, hogy a vágott felület kissé szétnyíljon. Majd 240 °C-os előmelegített sütőbe helyezzük be egymás mellé a két sütőformát. 10 perc elteltével a sütő hőmérsékletét alacsonyabb hőfokra állítjuk, 220-230 °C-ra.
  5. A sütési idő kb. 35 perc, a végén újra kenjük meg a kenyér héját hideg vízzel, majd a formából kivéve, az oldalára fordítva hűtsük le.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 perc
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Sütés hőfoka: 240 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

A hozzávalók két 75 dkg-os kenyér sütéséhez elegendőek. Célszerű minden hozzávalót pontosan kimérni mérleggel. A sónak nem csak az ízesítő hatása fontos, hanem erősíti a sikérvázat, mely a tésztában megtartja a vizet és a gázt. Ha csak 1-2 grammal többet vagy kevesebbet mérünk belőle, más lehet a végeredmény, mint amit várunk.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Mázas fánkfocaccia

Ennek az úgynevezett fánkfocacciának olyan íze van, mint a lekváros fánknak, de sokkal kevesebb erőfeszítéssel jár! A kenyérsütés őszintén szólva a biográfiám központi részévé ...

Gerzsenyi Flóra

Krumplis focaccia

Kívül ropogós, belül légiesen puha kenyértészta hordozza magán a fűszeres krumplikockákat és sajttal-hagymával pirult burgonyaszeleteket. Ez a focaccia kiváló étkezéskísérő vagy ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Sárközi Ákos nem tétlenkedik: újabb projektek vannak kilátásban

Sárközi Ákos újabb és újabb projektekbe vág bele, és van, ami még számára is teljes újdonság. A Konyhafőnök után rengeteg szeretetet kapott az emberektől, ez is segített átvészelni neki ezt az időszakot. Az NLC készített interjút vele, lássuk, hogy érzi most magát a bőrében a sztárséf!

Ha ezt látod, ne vedd meg: 4 zöldséghiba, ami rossz...

Mind álltunk már egyre bosszúsabban egy nagy láda répa, padlizsán vagy burgonya fölött válogatva, egyre mélyebbre túrva a kupacban a tökéletes darab zöldségért. Legközelebb ilyen helyzetben konzultáljunk a Napi Tipp alábbi listájával, ami segíthet a választásban.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!