Gravlax, az ünnepi pácolt lazac
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
hidegkonyha
- 14% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 3% Zsír
Összesen
121
kcal
- 14% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 3% Zsír
Összesen
1462
kcal
- 14% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
D vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.5 g
Zsír
-
Összesen 2.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3556.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 176 mg
-
Nátrium 3291 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.2 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 66 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 80 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 272 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Összesen
121
kcal
- 14% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
D vitamin:
Fehérje
-
Összesen 161.7 g
Zsír
-
Összesen 35.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 345 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 42682.1 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 237 mg
-
Kálcium 482 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 328 mg
-
Foszfor 2115 mg
-
Nátrium 39495 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 122.9 g
-
Cukor 105 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 792.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 960 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 31 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 157 mg
-
D vitamin: 3263 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 63 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 388 micro
-
Kolin: 715 mg
-
Retinol - A vitamin: 263 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 18 micro
Összesen
1462
kcal
- 14% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
D vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.9 g
Zsír
-
Összesen 2.8 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3403.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 169 mg
-
Nátrium 3150 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.8 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 63.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 77 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 260 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 57 mg
-
Retinol - A vitamin: 21 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Összesen
117
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Elkészítés
- A lazacot megtisztítjuk, áttöröljük, az esetleges szálkákat eltávolítjuk, a bőrét viszont rajtahagyjuk. Vízszintes felületre kiterítünk pár réteg folpackot, ezen fogunk dolgozni, illetve aztán ebbe csomagoljuk be a pácoláshoz a lazacot.
- A cukor és a só felét a fólia közepére szórjuk egy nagyjából akkora területen, mint amekkora a lazac. Szétszórtan ráhelyezzünk a kapor felét és megszórjuk tört feketeborssal is, majd ráfektetjük a lazacot.
- A lazac tetejét megszórjuk a só és a cukor másik felével, majd mehet rá a kapor és a bors is. Ha használtok céklát is, akkor ez az a pont, ahol lereszelve ráhelyezzük a hal tetejére, amennyire lehet, egyenletesen eloszlatva.
- A fóliát ezután szorosan feltekerjük a lazac köré, majd a kész csomagot beletesszük egy kisebb edénybe, nehogy összekenje a lazac leve a hűtőt. A tetejére tegyünk rá egy kis vágódeszkát is nehezéknek, majd így tegyük be a hűtőbe pácolni. Legalább 24 órán át érdemes hagyni pihenni, de akár 48 vagy 72 órát is pácolhatjuk. Ezalatt a só és a cukor kivonja a halból a felesleges nedvességet, aminek így szép, tömör állaga és szinte áttetsző narancsos színe lesz.
- A kész lazacot csomagoljuk ki és tegyük át egy vágódeszkára. A tetejéről kaparjuk le a céklát és a maradék fűszereket, majd töröljük szárazra. Egy éles késsel ezután távolítsuk el a bőrt (viszonylag könnyen el fog válni a hústól), majd vágjuk vékony szeletekre a lazacot.
- A gravlaxot ezután szabadon használhatjuk mindenféle előétel részeként, de akár svéd rakott lazacot (laxpudding) is készíthetünk belőle. Mi most vajjal megkent magos kenyéren tálaltuk, magos mustárral, kapribogyóval és kaporral kiegészítve a tökéletes falatkákat.
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 3
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 249
- Feltöltés dátuma: 2024. november 28.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi előételek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nosalty
1510 recept
Készíts különleges ünnepi halspecialitást füstmentesen! A halételek nem csak olajban rántva, levesbe főzve vagy füstölve készíthetők el, hanem akár hidegen pácolva is. Ennek a művészetnek a legfőbb képviselői a skandinávok, a gravlax, azaz a pácolt lazac is svéd specialitásnak számít. A gravlax lényege, hogy a halat só- és cukorkéreggel vesszük körbe, ami elvonja a feleslegese nedvességet, amitől nagyon különleges állagú és ízű lesz a végeredmény.